Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde fissür invazyonu: Cerrahi seçeneklerin nüks, morbidite ve sağkalım açısından değerlendirilmesi
Fissure invasion in non-small cell lung cancer: Evaluation of surgical options in terms of recurrence, morbidity, and survival
  1. Tez No: 1007034
  2. Yazar: HİLAL DOĞANGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAY HAZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, fissür invazyonu, visseral plevra invazyonu, sağkalım, cerrahi tedavi, Lung cancer, fissure invasion, visceral pleural invasion, survival, surgical treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde preoperatif ve/veya intraoperatif fissür invazyonu saptanan ve patolojik olarak doğrulanan hasta grubunda tercih edilecek cerrahi seçenekler ve bu seçeneklerin morbidite, nüks ve sağkalım üzerine etkileri değerlendirilecektir. Yöntem ve Gereç T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde 2010- 2021 tarihleri arasında küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeniyle opere edilen ve fissür invazyonu olan 130 hasta incelendi. Eksik veri veya yetersiz kayıtlar, neoadjuvan kemoradyoterapi alan hastalar, invazyon dışı ipsilateral multipl lezyonlar, metastatik lezyonu olan hastalar ve patolojik olarak fissür invazyonu doğrulanmayan hasta grubu çalışmaya dahil edilmedi. Dışlama kriterleri sonrası çalışmaya dahil edilen 84 olgu retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya alınan olguların demografik verileri, tümör özellikleri (radyoloji, lokalizasyon, boyut, evre, histolojik tip, cerrahi sınır), solunum fonksiyon testleri, preoperatif mediastinal evreleme, uygulanan cerrahi kesi ve cerrahi yöntem, postoperatif morbidite durumu, takip süresi boyunca nüks ve sağ kalım bilgileri kaydedildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar uygulanan cerrahi yönteme göre 2 grupta incelendi. • Grup 1: Maksimal anatomik rezeksiyon yapılan hastalar (MAR) • Grup 2: Parankim koruyucu sınırlı rezeksiyon yapılan hastalar (PKSR) Tek ve çok değişkenli analizlerde morbidite, nüks ve sağkalım üzerine etkili faktörler değerlendirildi. Postoperatif morbidite Clavien Dindo cerrahi komplikasyon sınıflandırması kullanılarak değerlendirildi. Operasyon sonrası ilk 90 gün içinde exitus olan 7 hasta cerrahiye bağlı mortalite kabul edilerek sağkalım analizlerine dahil edilmedi. Bulgular Çalışmaya 84 hasta dahil edildi. Hastaların 78'i (%92,9) erkek 6 tanesi (%7,1) kadındı. Yaş ortalaması 61'di(24-78). Cerrahi gruplara göre yaş ortalamalarına bakıldığında MAR grubunda 60, PKSR grubunda 66 olduğu görüldü. İstatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p:0,08). Uygulanan rezeksiyonun kadın erkek oranına bakıldığında MAR yapılan grubun %93'ü (n:53) erkek %7'si (n:4) kadın olarak görüldü. PKSR grubundaki hastaların %92,6'sı (n:25) erkek %7,4'ü (n:2) kadın olduğu görüldü. Hastalara uygulanan cerrahi rezeksiyon tipine göre ek hastalıklar değerlendirildiğinde MAR grubunda ek hastalık olmayan 27 hasta (%47,4); 1 ek hastalığı olan 18 hasta (%31,6); 1'den fazla ek hastalığı olan 12 hasta (%21,1) olduğu görüldü. PKSR grubunda ek hastalığı olmayan 7 (%25,9) ; 1 ek hastalığı olan 7 (%25,9); 1'den fazla ek hastalığı olan 13 hasta (%48,1) olduğu görüldü. Uygulanan rezeksiyona göre ek hastalık varlığı istatistiksel olarak anlamlı izlendi (p:0,03). Hastaların preoperatif yapılan solunum fonksiyon testlerinde FEV1 değerlerine bakıldığında MAR grubunda ortalama FEV1 değerinin 2,40 L, PKSR grubunda 2 L olduğu izlendi. Hastaların FEV1 değerlerinin gruplar arası dağılımı anlamlı izlendi (p:0,008). Hastalara uygulanan cerrahi işlemler sonrası lokal nüksler incelendiğinde MAR grubunda 2 hastada (%3,5), PKSR grubunda 5 hastada (%18,5) lokal nüks izlendi. Lokal nükslerde gruplar arasında anlamlı fark izlendi (p:0,03). Hastaların 5 yıllık sağkalımları incelendiğinde MAR uygulanan hastalarda %43,9, PKSR uygulanan grupta ise %55,5 sağ izlendi. Sağkalım açısında gruplar arası anlamlı fark izlenmedi (p:0,21). Hastalara uygulanan cerrahinin tipine göre genel sağkalım analizlerinde MAR grubunda sağkalım oranı %47,2, PKSR grubunda %62,5 olarak izlendi. PKSR grubunda daha yüksek sağkalım izlendi ancak genel sağkalımda istatistiksel anlamlı fark izlenmedi. Hastalara uygulanan cerrahinin tipine göre hastalıksız sağkalım analizlerinde MAR grubunda genel hastalıksız sağkalım oranı %84,9, PKSR grubunda % 75,05 olarak izlendi. Hastalıksız sağkalım oranı MAR grubunda PKSR grubundan daha yüksek izlendi ancak genel hastalıksız sağkalımda gruplar arası anlamlı fark izlenmedi (p:0,23) Sonuç Hastanın genel durumu, ek hastalıkları ve solunum kapasitesi göz önüne alınarak sınırlı rezeksiyon tercih edilebilir ve daha geniş rezeksiyon sonrası solunum rezervindeki düşüş ve beraberindeki solunum problemi ve uzamış hastane yatış riskinden kaçınılmalıdır. Parankim koruyucu sınırlı rezeksiyon yapılan hasta grubunda lokal nüks daha yüksek izlenmiş olup fissür invazyonu varlığında cerrahi rezeksiyon kapsamının genişletilmesi düşünülebilir. Fissür invazyonu saptanan hasta grubunda cerrahi seçenekler arasında 2 yıllık, 5 yıllık ve genel sağkalım ve 2 yıllık, 5 yıllık ve genel hastalıksız sağkalım açısından anlamlı fark izlenmemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim Patients with non-small cell lung cancer in whom preoperative and/or intraoperative fissure invasion was detected and pathologically confirmed were evaluated in terms of preferred surgical options and the effects of these options on morbidity, recurrence, and survival. Materials and Methods A total of 130 patients who underwent surgery for NSCLC with preoperative or intraoperative fissure invasion at the Department of Thoracic Surgery, University of Health Sciences, Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital, between 2010 and 2021 were reviewed. Patients with missing or incomplete data, those who received neoadjuvant chemoradiotherapy, patients with ipsilateral multiple lesions not related to invasion, those with metastatic disease, and patients without histopathologic confirmation of fissure invasion were excluded from the study after applying the exclusion criteria, 84 cases were retrospectively analyzed. Demographic data, tumor characteristics (radiological findings, localization, size, stage, histological type, and surgical margin), pulmonary function test results, preoperative mediastinal staging, type of surgical incision and procedure, postoperative morbidity status, recurrence, and survival data during follow-up were recorded. The patients were divided into two groups according to the type of surgical procedure performed: • Group 1: Patients who underwent maximal anatomical resection (MAR) • Group 2: Patients who underwent parenchyma-sparing limited resection (PSLR) In univariate and multivariate analyses, factors influencing morbidity, recurrence, and survival were evaluated. Postoperative morbidity was assessed using the Clavien-Dindo surgical complication classification system. Patients who died within the first 90 postoperative days (7 patients) were considered as surgery-related mortality and were excluded from survival analyses. Results A total of 84 patients were included in the study. Seventy-eight (92.9%) were male and six (7.1%) were female. The mean age was 61 years (range 34–78). The mean age was 60 years in the maximal anatomical resection (MAR) group and 66 years in the parenchyma-sparing limited resection (PSLR) group, with no statistically significant difference (p=0.08). When the gender distribution was examined, 93% (n=53) of patients in the MAR group were male and 7% (n=4) were female; in the PSLR group, 92.6% (n=25) were male and 7.4% (n=2) were female. When comorbidities were evaluated according to the type of resection, in the MAR group 27 patients (47.4%) had no comorbidity, 18 patients (31.6%) had one comorbidity, and 12 patients (21.1%) had more than one comorbidity. In the PSLR group, 7 patients (25.9%) had no comorbidity, 7 patients (25.9%) had one, and 13 patients (48.1%) had more than one comorbidity. The difference in comorbidity distribution between groups was statistically significant (p=0.03). In preoperative pulmonary function tests, the mean FEV₁ value was 2.40 L in the MAR group and 2.0 L in the PSLR group. The intergroup difference in FEV₁ values was statistically significant (p=0.008). When local recurrences after surgery were analyzed, 2 patients (3.5%) in the MAR group and 5 patients (18.5%) in the PSLR group developed local recurrence. The difference in local recurrence between groups was statistically significant (p=0.03). In the 5-year survival analysis, 43.9% of patients in the MAR group and 55.5% of those in the PSLR group were alive. The difference in survival between groups was not statistically significant (p=0.21). In overall survival analysis according to the type of surgery, survival was 47.2% in the MAR group and 62.5% in the PSLR group. Although the PSLR group had a higher survival rate, the difference was not statistically significant. In disease-free survival (DFS) analysis according to surgical type, the overall DFS rate was 84.9% in the MAR group and 75.05% in the PSLR group. The DFS rate was higher in the MAR group, but the difference between the groups was not statistically significant (p=0.23). Conclusion Considering the patient's general condition, comorbidities, and pulmonary reserve, limited resection may be preferred to avoid postoperative reduction in pulmonary capacity, respiratory complications, and prolonged hospitalization. However, since local recurrence was more frequent in the parenchyma-sparing resection group, extension of the surgical resection may be considered in the presence of fissure invasion. Among patients with fissure invasion, there was no statistically significant difference between surgical options in terms of 2-year, 5-year, and overall survival, or in 2-year, 5-year, and overall disease-free survival.