Ratlarda radyasyon ile uyarılmış oral mukozite intraperitoneal resveratrol uygulamasının koruyucu etkisinin araştırılması
Investigation of the protective effect of intra-peritoneal resveratrol administration on radiation-induced oral mucositis in rats
- Tez No: 1007100
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA BELLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Resveratrol, Oral Mukozit, Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi, Radyoproteksiyon, Resveratrol, Oral Mucositis, Intensity-Modulated Radiotherapy, Radioprotection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip resveratrolün sistemik kullanımının, Radyasyon ile Uyarılmış Oral Mukozitin önlenmesi ve şiddetinin azaltılması üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 36 adet rat; Kontrol, Radyasyon, Radyasyon+ Resveratrol (10 mg/kg, i.p.) ve Radyasyon+Dimetil sülfoksit şeklinde dört gruba (n=9) ayrıldı. Bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden hedef hacimler Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi tekniği ile doz optimizasyonu yapıldı. Anestezi altındaki deneklerin baş-boyun bölgesine tek doz 18 Gray radyasyon uygulandı. Resveratrol uygulaması, radyasyondan 30 dakika önce başlatılıp 5 gün sürdürüldü. Deneklerin takibi sürecinde 7. ve 14. günlerde dilden punch biyopsiler ve 7. Günde oksidatif stres belirlemek (Malondialdehid ve Süperoksit dismutaz) için kan örnekleri alındı. Deneyin 21. gününde sakrifikasyon gerçekleştirilerek dil dokusu total eksize edildi ve tüm örneklere histopatolojik ve immünohistokimyasal (bax, bcl-2, ki-67) inceleme yapıldı. Bulgular: Deney süresinde Radyasyon sonrası 9. günde görülen şiddetli ağırlık kaybının resveratrol ile kontrol seviyelerine kadar kompanse edildiği gösterilmiştir. Biyokimyasal analizlerde resveratrolün Malondialdehid seviyelerini düşürdüğü ve Süperoksit dismutaz aktivitesini artırdığı görülmüştür (p=0,0025). Histopatolojik incelemede, resveratrolün 7. günde epitel yüksekliğini Radyasyon grubuna göre koruyup (p=0,004) ve hiperkromazi, pleomorfizm, binükleasyon gibi hücresel atipiyi anlamlı düzeyde (p=0,003) sınırlamıştır. İmmünohistokimyasal analizlerde resveratrolün 14. günde pro-apoptotik Bax ekspresyonunu baskılayıp Bcl-2 artışını tetiklediği, 21. günde ise Ki-67 ekspresyonunu ileri derecede artırarak (p<0,001) doku rejenerasyonunu hızlandırdığı saptanmıştır. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular Resveratrol'ün; oksidatif stresi azaltarak, apoptozu inhibe ederek ve doku rejenerasyonunu hızlandırarak radyasyonun neden olduğu mukozal etkileri regüle edebileceğini ve radyoprotektif bir tedavi seçeneği olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of systemic administration of resveratrol, which possesses antioxidant and anti-inflammatory properties, on the prevention and reduction of severity of radiation-induced oral mucositis. Materials and Methods: The study included 36 rats divided into four groups (n=9): Control, Radiation, Radiation + Resveratrol (10 mg/kg, i.p.), and Radiation + Dimethyl sulfoxide. Target volumes were optimized for dose using the Intensity-Modulated Radiotherapy technique based on computed tomography images. A single dose of 18 Gray radiation was administered to the head and neck region of the anesthetized subjects. Resveratrol administration was initiated 30 minutes before radiation and continued for 5 days. During the follow-up period, punch biopsies were taken from the tongue on days 7 and 14, and blood samples were collected on day 7 to determine oxidative stress (malondialdehyde and superoxide dismutase). On the 21st day of the experiment, sacrifice was performed, and the tongue tissue was totally excised. All samples underwent histopathological and immunohistochemical (bax, bcl-2, ki-67) examination. Results: During the experiment, it was demonstrated that the severe weight loss observed on the 9th day after radiation was compensated by resveratrol to control levels. Biochemical analyses revealed that resveratrol reduced malondialdehyde levels and increased superoxide dismutase activity (p=0.0025). Histopathological examination showed that resveratrol preserved epithelial height on day 7 compared to the radiation group (p=0.004) and significantly limited cellular atypia such as hyperchromasia, pleomorphism, and binucleation (p=0.003). Immunohistochemical analyses revealed that resveratrol suppressed pro-apoptotic Bax expression and triggered Bcl-2 increase on day 14, while significantly increasing Ki-67 expression (p<0.001) and accelerating tissue regeneration on day 21. Conclusion: Our findings suggest that resveratrol can regulate the mucosal effects caused by radiation by reducing oxidative stress, inhibiting apoptosis, and accelerating tissue regeneration, and may be a radioprotective treatment option.