Yönetici iletişim becerilerinin çalışanların iş tatminlerine etkisinde örgüt ikliminin aracı rolü ve sağlık kurumlarında bir araştırma
The mediating role of organizational climate in the effect of managers' communication skills on employees' job satisfaction: A study in healthcare institutions
  1. Tez No: 1007171
  2. Yazar: MELİSA KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici İletişim Becerileri, Kurumsal İletişim, İş Tatmini, Örgüt İklimi, Verimlilik, Memnuniyet, Örgütsel Hedefler, Managers' Communication Skills, Corporate Communication, Job Satisfaction, Organizational Climate, Productivity, Satisfaction, Organizational Goals
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
YÖNETİCİ İLETİŞİM BECERİLERİNİN ÇALIŞANLARIN İŞ TATMİNLERİNE ETKİSİNDE ÖRGÜT İKLİMİNİN ARACI ROLÜ VE SAĞLIK KURUMLARINDA BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışma, yönetici iletişim becerileri, çalışanların iş tatmini ve örgüt iklimi arasındaki ilişkileri incelemeyi hedeflemektedir. Yönetici iletişimi, sadece bilgi paylaşımı değil, aynı zamanda örgüt ikliminin inşası, kurumsal algının yönetimi ve örgütsel hedeflere ulaşma açısından önem taşır. Yönetici iletişiminin etkin yönetimi, kurumsal kimlik ve itibar gibi kavramları şekillendirirken, bu süreçlerin çalışan motivasyonu, verimlilik ve iş tatmini üzerinde de doğrudan etkisi vardır. İş tatmini, örgütlerin ve işin verimliliğini belirleyen önemli bir faktördür ve doğru yönetilen yönetimsel iletişim süreçleri, çalışanların iş tatminini artırarak örgütsel hedeflere ulaşmayı kolaylaştırır. Örgüt iklimi ise, çalışanların iş yerindeki duygusal, psikolojik ortamını ve bağlılığını ifade eder ve bu ortamda çalışanların performansını önemli ölçüde etkiler. Pozitif bir örgüt iklimi, çalışan bağlılığını, iş tatminini ve üretkenliğini artırarak genel olarak örgütsel kültürü ve performansı iyileştirir. Çalışmanın teorik kısmında bu üç kavramın literatür üzerinden analizleri yapılmış, uygulama kısmında ise İstanbul Avrupa Yakası'ndaki Küçükçekmece ilçesindeki özel sağlık bir kuruluşunda çalışan 310 katılımcı ile anket yapılmıştır. Anket verileri Google Forms üzerinden toplanmış ve katılımcıların gizliliği korunmuştur. Veri analizi için regresyon analizi kullanılarak kurumsal iletişimin çalışan performansı ve örgüt iklimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Sonuç olarak, Araştırma bulguları, yöneticilerin açık, pozitif ve etkili iletişim becerilerine sahip olmasının çalışanların iş tatmini üzerinde anlamlı rolü olduğunu ve iş tatminini olumlu düzeyde arttırdığını göstermektedir. Ayrıca, örgüt ikliminin bu ilişkide aracı rol oynadığı ve pozitif bir örgüt ikliminin yönetici iletişim becerilerinin çalışanların iş tatminini olumlu yönde arttırdığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sağlık kurumlarında çalışanların iş tatmininin arttırılmasında yalnızca yöneticilerin iletişim becerilerinin değil, aynı zamanda teşvik edici bir örgüt ikliminin de kritik bir öneme sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE MEDIATING ROLE OF ORGANIZATIONAL CLIMATE IN THE EFFECT OF MANAGERS' COMMUNICATION SKILLS ON EMPLOYEES' JOB SATISFACTION: A STUDY IN HEALTHCARE INSTITUTIONS ABSTRACT This study aims to examine the relationships between managers' communication skills, employees' job satisfaction, and organizational climate. Managerial communication is not limited to information sharing; it also plays a significant role in the construction of organizational climate, the management of corporate perception, and the achievement of organizational goals. Effective management of managerial communication shapes concepts such as corporate identity and reputation, while directly influencing employee motivation, productivity, and job satisfaction. Job satisfaction is a crucial factor determining both organizational and job-related efficiency. Properly managed managerial communication processes facilitate the achievement of organizational goals by enhancing employees' job satisfaction. Organizational climate, on the other hand, refers to employees' perceptions of the emotional and psychological work environment and their level of organizational commitment, and it significantly affects employee performance. A positive organizational climate improves organizational culture and performance by increasing employee commitment, job satisfaction, and productivity. In the theoretical section of the study, these three concepts were analyzed within the framework of the relevant literature. In the empirical section, a survey was conducted with 310 employees working in a private healthcare institution located in the Küçükçekmece district on the European side of Istanbul. The survey data were collected via Google Forms, and participant confidentiality was ensured. Regression analysis was employed to examine the effects of managerial communication on employee performance and organizational climate, as well as the mediating role of organizational climate. The findings of the study indicate that managers' open, positive, and effective communication skills have a significant and positive effect on employees' job satisfaction. Furthermore, it was determined that organizational climate plays a mediating role in this relationship, and that a positive organizational climate strengthens the positive effect of managers' communication skills on employees' job satisfaction. Accordingly, it is concluded that increasing job satisfaction among employees in healthcare institutions depends not only on managers' communication skills but also on the creation of a motivating and positive organizational climate.