Şeker pancarı bakteriyel vasküler nekroz ve kök çürüklüğü etmeni Pectobacterium betavasculorum ile mücadelede endofitik bakterilerin biyolojik kontrol potansiyelinin araştırılması
Investigation of the biological control potential of endophytic bacteria against Pectobacterium betavasculorum, the causal agent of bacterial vascular necrosis and root rot in sugar beet
- Tez No: 1007223
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyolojik mücadele, Şeker pancarı, Biological control, Sugar beet
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada, Yozgat ili ve ilçelerinde yetiştirilen şeker pancarı (Beta vulgaris L.) bitkilerinden izole edilen endofitik bakterilerin biyolojik kontrol ve bitki gelişimini teşvik edici (PGPB) potansiyelleri araştırılmıştır. Bu amaçla 120 şeker pancarı yumrusundan 325 bakteri izolatı elde edilmiş, yapılan ön testler sonucunda 133 izolat ileri analizlere alınmıştır. Değerlendirmelerde 7 izolatın antagonistik etki gösterdiği, 24 izolatın proteaz ürettiği, 7 izolatın fosfor çözme yeteneğine sahip olduğu, 19 izolatın indol asetik asit (IAA) ve 29 izolatın amonyak ürettiği belirlenmiş ve veriler ANOVA ile Duncan Çoklu Karşılaştırma Testi kullanılarak analiz edilmiştir. MALDI TOF MS analizine göre öne çıkan 12 izolat Raoultella ornithinolytica, Bacillus thuringiensis subsp. israelensis, Paenibacillus amylolyticus, Pseudomonas koreensis, Serratia rubidaea, Staphylococcus sciuri, Enterobacter hormaechei, Paenibacillus polymyxa, Exiguobacterium mexicanum ve Pseudomonas antarctica olarak tanımlanmıştır. Özellikle Serratia rubidaea SB 65.2 izolatı birden fazla biyokontrol ve bitki gelişimini teşvik edici özelliği ile en güçlü aday biyokontrol etmeni olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the biological control and plant growth promoting (PGPB) potentials of endophytic bacteria isolated from sugar beet (Beta vulgaris L.) grown in Yozgat province and its districts were investigated. For this purpose, a total of 325 bacterial isolates were obtained from 120 sugar beet tubers, and 133 isolates were selected for further analyses after preliminary tests. The evaluations showed that 7 isolates exhibited antagonistic activity, 24 produced protease, 7 had phosphate solubilizing ability, 19 produced indole 3 acetic acid (IAA), and 29 produced ammonia. The data were analyzed using ANOVA and Duncan's Multiple Range Test. According to MALDI TOF MS analysis, the 12 prominent isolates were identified as Raoultella ornithinolytica, Bacillus thuringiensis subsp. israelensis, Paenibacillus amylolyticus, Pseudomonas koreensis, Serratia rubidaea, Staphylococcus sciuri, Enterobacter hormaechei, Paenibacillus polymyxa, Exiguobacterium mexicanum, and Pseudomonas antarctica. Among these, Serratia rubidaea SB 65.2 stood out as the most promising candidate biological control agent due to exhibiting multiple biocontrol and plant growth promoting traits.