Garanti markası
Guarantee mark
- Tez No: 1007224
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÇEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Marka, Brand
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamız kapsamında, garanti markasının her yönüyle incelendiği bir eser ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu nedenle garanti markası, ferdi marka kavramından hareketle, kavramsal ve kurumsal olarak tüm yönleriyle ele alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde kavramsal incelemeye yer verilmiştir. Marka kavramından hareketle, kavramın tanımı, işlevleri ve çeşitleri açıklanmıştır. Özel bir marka türü olan garanti markası kavramının hem ulusal mevzuatta hem uluslararası mevzuatta yer alan tanımları ile doktrinde önerilen tanımlar ele alınmıştır. İkinci bölümde, garanti markasının kullanım amacı, ferdi marka, ortak marka, coğrafi işaret gibi benzer kavramlarla karşılaştırılması, garanti markasına özel işlevler, garanti türleri, markanın sahibi, tescili, kullanılmasına ilişkin özellikler, hukuki işlemlere konu olması, koruma süresi ve yenilenmesi, hükümsüzlüğü ve iptali başlıkları detaylı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde, garanti markası sahibinin hakları ve yükümlülükleri, garanti markasından doğan sorumluluk, marka hakkına tecavüz halleri detaylı olarak ortaya konulmuştur. Çalışma, ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde ele alınmıştır. Garanti markasına ilişkin uyuşmazlıkların konu olduğu yargı kararlarına yer verilerek konunun uygulamaya yansımaları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of our study, the aim is to produce a work that examines every aspect of the guarantee mark. Therefore, we have conceptually and institutionally addressed the guarantee mark in all its aspects, using the concept of individual marks as the basis. The first section of our study is devoted to conceptual analysis. Starting from the concept of a trademark, the definition, functions, and types of the concept are explained. The definitions of the concept of a guarantee mark, which is a special type of trademark, as found in both national and international legislation, as well as the definitions proposed in doctrine, are discussed. The second section examines in detail the purpose of using a guarantee mark, its comparison with similar concepts such as individual trademarks, collective marks, and geographical indications, the specific functions of guarantee marks, types of guarantees, the owner of the mark, its registration, characteristics related to its use, its subjection to legal proceedings, its term of protection and renewal, and its invalidity and cancellation. The third section details the rights and obligations of the owner of a guarantee mark, the liability arising from the guarantee mark, and cases of infringement of trademark rights. The study is addressed within the framework of national and international legislation. It highlights the practical implications of the subject by including court decisions on disputes concerning guarantee marks.