Türkiye hudut ve sahiller sağlık denetleme merkezlerinde çalışan personellerin afet bilinci algı düzeyi
Turkey border and coastal health personnel working in inspection centers level of perception of disaster awareness
- Tez No: 1007222
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN MAYADAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, Deniz Bilimleri, İlk ve Acil Yardım, Earthquake Engineering, Marine Science, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Afet bilinci, Afet eğitimi, Afet okuryazarlığı, Afet tıbbı, Afet yönetmelikleri, Disaster awareness, Disaster education, Disaster literacy, Disaster medicine, Disaster regulations
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Denetleme Merkezi (THSSDM) Personellerinin Afet Bilinci Algı Düzeyini tanımlayıcı olarak incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 15.11.2024-15.05.2025 tarihleri arasında THSSDM'de görevli olarak çalışan 435 personele, Google forms aracılığıyla, gerekli kurumsal izinler dahilinde uygulanmıştır. Araştırmada, Demografik Bilgi Formu (DBF), Afet Bilinci Algı Ölçeği (ABAÖ) uygulanmıştır. Veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. İkili gruplar için Bağımsız Örneklem T-Testi ve Mann Whitney U Testi; üç ve daha fazla gruplar için Kruskal Wallis-H analizi uygulanmıştır. Ölçekler arası ilişkiyi belirlemek için Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; 41 yaş ve üzeri bireylerin Afet Eğitimi Bilinci Puanı (AEBP), Afet Öncesi Bilinç Puanı (AÖBP), Yanlış Afet Bilinci Puanı (YABP), Afet Sonrası Bilinç Puanı (ASBP) ve Afet Bilinci Algı Ölçeği Puanı (ABAÖP) 40 yaş ve altındaki diğer bireylere göre anlamlı ve yüksektir (p<0,05). Cinsiyet değişkeninde ise erkeklerin YABP, ASBP ve ABAÖP ortalamaları, kadınlardan anlamlı düzeyde yüksek olup (p<0,05), her iki cinsiyette AEBP ve AÖBP farkı istatistiksel olarak anlamlı değil (p>0,05). Medeni durum değişkeni ile AEBP, AÖBP, YABP, ASBP, ABAÖP puanları arasında istatistiksel anlamda fark yoktur (p>0,05). Çocuk sahibi olan bireylerde, olmayanlara göre AEBP, AÖBP ortalaması anlamlı olup (p<0,05), çocuk sahibi olan bireylerde ASBP, YABP ve ABAÖP ortalamaları arasında fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Daha önce afet yaşama durumu ile AEBP, AÖBP, ASBP, ABAÖP puanları arasında istatistiksel anlamda fark yoktur (p>0,05), afet yaşama durumu ile YABP arasında istatistiksel anlamda fark anlamlı olup (p<0,05) daha önce afet yaşayan bireylerde daha yüksektir. Afete yönelik eğitim alan bireylerde AÖBP, YABP, ASBP, ABAÖP arasında istatistiksel anlamda farklılık göstermemektedir (p>0,05), afet eğitimi alma ile AEBP puanı arasındaki ilişki anlamlı olup eğitim alan bireylerde afet bilinci artmaktadır (p<0,05). Son üç yılda afette yakın kaybı olan bireylerde AEBP istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Bir afette yakın kaybı yaşamış bireylerde AÖBP, YABP, ASBP, ABAÖP ortalamaları anlamlı derecede yüksek olup (p<0,05), yakın kaybı yaşayan bireylerde afet bilinci ve farkındalık düzeyi artmaktadır. Afetlere yönelik daha önceden hazırlık yapan bireylerde AEBP, AÖBP ve ASBP puanları anlamlı derecede (p<0,05) yüksek olup, afete hazırlık yapan bireyler ile YABP ve ABAÖP ortalamaları arasında istatistiksel anlamda farklılık yoktur (p>0,05). Eğitim durumu açısından ise lise mezunlarının AEBP ve AÖBP ortalamaları, üniversite mezunlarından anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,05). Lise ve üniversite mezunları arasında YABP, ASBP, ABAÖP ortalamaları arasında anlamlı farklılık yoktur (p>0,05). Orta gelir düzeyine sahip bireylerde, ABAÖP ortalaması, düşük ve yüksek gelir grubuna göre daha yüksek ve anlamlıdır (p<0,05). Çalışma yılı daha uzun olan bireylerin AEBP, AÖBP, YABP, ASBP, ABAÖP ortalamaları kısa çalışma yılına sahip bireylere göre istatistiksel olarak yüksek ve anlamlıdır (p<0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the Disaster Awareness Perception Level of the Personnel of the Turkish Borders and Coasts Health Supervision Center (TBCHSC) in a descriptive manner. The research was applied to 435 personnel working in the TBCHSC between 15.11.2024-15.05.2025, through Google forms, with the necessary institutional permissions. In the study, Demographic Information Form (DIF) and Disaster Awareness Perception Scale (DAPS) were applied. The data were analyzed using SPSS-27 program. The findings were evaluated at p<0.05 significance level. Independent Sample T-Test and Mann Whitney U Test were applied for paired groups; Kruskal Wallis-H analysis was applied for three or more groups. Pearson correlation analysis was used to determine the relationship between the scales. According to the findings of the study, the Disaster Education Awareness Score (DEAS), Pre-Disaster Awareness Score (PREDAS), False Disaster Awareness Score (FADS), Post-Disaster Awareness Score (POSTDAS) and Disaster Awareness Perception Scale Score (DAPS) of individuals aged 41 years and above are significantly and higher than the other individuals aged 40 years and below (p<0.05). In the gender variable, the FADS, POSTDAS and DAPS averages of males were significantly higher than females (p<0.05), and the difference between DEAS and PREDAS in both genders was not statistically significant (p>0.05). There is no statistically significant difference between marital status and DEAS, PREDAS, FADS, POSTDAS and DAPS scores (p>0.05). The difference between the mean scores of DEAS, PREDAS, POSTDAS, FADS and DAPS was statistically significant in individuals who had children compared to those who did not (p<0.05), and the difference between the mean scores of POSTDAS, FADS and DAPS was not statistically significant in individuals who had children (p>0.05). There is no statistically significant difference between the scores of DEAS, PREDAS, POSTDAS, DAPS and the status of having experienced a disaster before (p>0.05), while the difference between the status of having experienced a disaster and FADS is statistically significant (p<0.05) and it is higher in individuals who have experienced a disaster before. There is no statistical difference between PREDAS, FADS, POSTDAS, DAPS in individuals who received disaster training (p>0.05), the relationship between receiving disaster training and DEAS score is significant and disaster awareness increases in individuals who receive training (p<0.05). DAPS was not statistically significant in individuals who had a close loss in a disaster in the last three years (p>0.05). The mean scores of PREDAS, FADS, POSTDAS, DAPS were significantly higher (p<0.05) in individuals who had experienced a close loss in a disaster, and the level of disaster consciousness and awareness increased in individuals who had experienced a close loss. The scores of DEAS, PREDAS and POSTDAS were significantly higher (p<0.05) in individuals who had made preparations for disasters before, and there was no statistical difference between individuals who had made preparations for disasters and the averages of FADS and DAPS (p>0.05). In terms of educational status, DEAS and PREDAS averages of high school graduates were significantly higher than those of university graduates (p<0.05). There is no significant difference between FADS, POSTDAS and DAPS averages between high school and university graduates (p>0.05). In individuals with middle income level, the mean of DAPS is higher and significantly higher than low and high income group (p<0.05). The means of DEAS, PREDAS, FADS, POSTDAS, DAPS of individuals with longer working years are statistically higher and significant compared to individuals with shorter working years (p<0.05).