İnfertil kadınlarda öz-şefkat ile infertilite özyeterlik ve stresiyle başa çıkma arasındaki ilişki
The relationship between self-compassion infertility self-efficacy and coping with stress in women with infertility
- Tez No: 1007268
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SIDIKA ÖZLEM CENGİZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Aile desteği, İnfertilite, Öz şefkat, Özyeterlik, Stresle başa çıkma, Family support, Infertility, Self-compassion, Self-efficacy, Coping with stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, infertilite tanısı almış kadınlarda öz şefkat düzeyi, infertiliteye bağlı özyeterlik ve stresle başa çıkma becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada infertil kadınların yaşadıkları süreçlerin psikolojik yönleri ele alınmış; bu süreçte bireylerin yaşadıkları zorluklarla başa çıkma düzeyleri değerlendirilmiştir. Nicel araştırma desenine dayalı olarak yürütülen çalışmada, veri toplama aracı olarak Öz şefkat Ölçeği (ÖŞÖ), İnfertilite Özyeterlik Ölçeği (İÖYÖ) ve İnfertilite Stresiyle Başa Çıkma Ölçeği (İSBÇÖ) kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre öz şefkat ile stresle başa çıkma arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuş; öz şefkat düzeyi yüksek olan bireylerin infertilite kaynaklı stresle daha etkili başa çıktıkları saptanmıştır. Buna karşın öz şefkat ile özyeterlik arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Aile desteği infertilite özyeterliği üzerinde anlamlı ve negatif etkiye sahipken, eş desteğinin etkisi anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca, geçmişte başarısız tedavi deneyimi olan kadınların stresle başa çıkma düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bulgular, öz şefkatin infertilite sürecinde koruyucu bir psikolojik kaynak olarak işlev gördüğünü, buna karşın özyeterlik algısının aile desteği gibi dışsal faktörlerden güçlü biçimde etkilendiğini ortaya koymuştur. Sonuç olarak, infertil kadınların psikolojik iyi oluşlarının artırılması için öz-şefkatin güçlendirilmesine ve aile desteğinin etkinleştirilmesine yönelik psikososyal müdahalelerin geliştirilmesi önerilmektedir. Bu çalışmanın infertiliteye ilişkin psikolojik süreçlerin daha iyi anlaşılmasına ve bu alandaki sınırlı literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between self-compassion, infertility-related self-efficacy, and coping skills with stress among women diagnosed with infertility. The psychological aspects of the experiences of infertile women were addressed, focusing on how individuals cope with the challenges they face and their levels of psychological resilience during this process. Conducted within a quantitative research design, the study utilized the Self-Compassion Scale (SCS), the Infertility Self-Efficacy Scale (ISES), and the Coping with Infertility Stress Scale (CISS) as data collection tools. According to the analysis results, a positive and significant relationship was found between self-compassion and coping with stress; individuals with higher levels of self-compassion were found to cope more effectively with infertility-related stress. However, no significant relationship was observed between self-compassion and self-efficacy. Family support had a significant and negative effect on infertility self-efficacy, while the effect of spousal support was not significant. Furthermore, women with previous unsuccessful treatment experiences were found to have higher levels of coping with stress. The findings revealed that self-compassion functions as a protective psychological resource during the infertility process, whereas the perception of self-efficacy is strongly influenced by external factors such as family support. In conclusion, it is recommended to develop psychosocial interventions aimed at strengthening self-compassion and enhancing family support to improve the psychological well-being of infertile women. This study is expected to contribute to a better understanding of the psychological processes related to infertility and to enrich the limited literature in this field.