Atipik femur kırığı olan ve tedavisinde tek başına intramedüller çivi tespiti uygulanmış olan hastalarla, intramedüller çivileme+plak vida ile tespit uygulanmış olan hastaların kaynamalarının karşılaştırılması
Comparison of fracture healing in patients with atypical femoral fractures treated with intramedullary nailing alone versus those treated with intramedullary nailing combined with plate and screw fixation
- Tez No: 1007269
- Danışmanlar: PROF. DR. UMUT CANBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Atipik femur kırığı, intramedüller çivi, plak fiksasyonu, kırık iyileşmesi, Atypical femoral fracture, intramedullary nail, plate fixation, fracture healing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, infra-istmik atipik femur kırığı (AFF) nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan hastalarda, yalnızca intramedüller çivi (İMÇ) ile tedavi edilenler ile İMÇ'ye ek olarak plak tespiti yapılan hastaların kaynama süresi, primer kaynama oranı ve komplikasyonlar açısından klinik ve radyolojik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu retrospektif çalışmada, 01.12.2012–30.06.2023 tarihleri arasında atipik femur kırığı (AFF) nedeniyle opere edilen hastalar değerlendirildi. İnfra-istmik AFF tanısı olan, 50 yaş ve üzeri, intramedüller çivi (İMÇ) ile tedavi edilmiş ve en az 24 ay takip edilen 18 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar, açık redüksiyon ve sklerotik kemik debridmanı sonrası yalnızca İMÇ uygulananlar (Grup 1, n=11) ile açık redüksiyon ve sklerotik kemik debridmanı ile İMÇ+plak kombinasyonu uygulananlar (Grup 2, n=7) olarak iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, klinik ve biyokimyasal parametreler ile radyolojik kaynama bulguları retrospektif olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 18 hastanın tamamı kadındı ve hastaların ortalama yaşı 76,5±6,7 yıldı. Grup 1 (yalnızca İMÇ, n=11) ile grup 2 (İMÇ+plak, n=7) arasında yaş, bifosfonat kullanım süresi, vücut kitle indeksi, kemik mineral yoğunluğu T-skorları ve biyokimyasal parametreler açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). İlk 6 ay içerisinde kaynama oranı grup 2'de (%86) grup 1'e (%9) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p=0,001) ve ortalama kaynama süresi grup 2'de daha kısaydı (6±1 ay vs. 10±2,9 ay; p=0,004). Başarılı kaynama oranı grup 2'de %100 iken, grup 1'de %55 olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,036). Sonuç: Bu çalışmada infra-istmik AFF'lerde İMÇ ile plak kombinasyonunun cerrahi tedavi sonuçları değerlendirildi. Kombine cerrahi uygulanan hastalarda, yalnızca İMÇ uygulananlara kıyasla 6 ay içinde kaynama oranı daha yüksek ve ortalama kaynama süresi daha kısa olup sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Kombine cerrahi yapılan tüm hastalarda primer kaynama izlenirken, yalnızca İMÇ uygulanan bazı hastalarda primer kaynama sağlanamadı. Çalışmamızda infra-istmik AFF'lerin cerrahisinde İMÇ+plak kombinasyonu ile kırık uçlarında temasın artırılarak kaynamanın hızlandığı ve sağlıklı iyileşme oranının arttığını gözlemledik. Sonuç olarak, infra-istmik AFF'lerin cerrahi tedavisinde İMÇ'ye plak eklenmesi, iyileşme sonuçlarını olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the clinical and radiological outcomes, including time to union, primary union rate, and complications, between patients treated with intramedullary nailing (IMN) alone and those treated with IMN combined with plate fixation for infra-isthmic atypical femoral fractures (AFFs). Materials and Methods: In this retrospective study, patients who underwent surgery for atypical femoral fractures (AFFs) between December 1, 2012, and June 30, 2023, were evaluated. 18 patients aged 50 years or older with a diagnosis of infra-isthmic AFF, treated with intramedullary nailing (IMN), and followed for at least 24 months were included. Patients were divided into two groups: those treated with IMN alone following open reduction and sclerotic bone debridement (Group 1, n = 11) and those treated with IMN combined with plate fixation after open reduction and sclerotic bone debridement (Group 2, n = 7). Demographic data, clinical and biochemical parameters, and radiological union findings were retrospectively compared. Results: All 18 patients included in the study were female, with a mean age of 76.5 ± 6.7 years. There were no significant differences between Group 1 (IMN alone, n = 11) and Group 2 (IMN + plate, n = 7) regarding age, duration of bisphosphonate use, body mass index, bone mineral density T-scores, or biochemical parameters (p > 0.05). The union rate within the first 6 months was significantly higher in Group 2 (86%) compared with Group 1 (9%) (p = 0.001), and the mean time to union was significantly shorter in Group 2 (6 ± 1 months vs. 10 ± 2.9 months; p = 0.004). The overall successful union rate was 100% in Group 2 and 55% in Group 1, with the difference being statistically significant (p = 0.036). Conclusion: This study evaluated the surgical treatment outcomes of the combination of IMN and plate fixation in infra-isthmic AFF. Patients who underwent combined surgery had a higher union rate within 6 months and a shorter average union time compared to those who underwent IMN alone; these results were statistically significant. Primary union was observed in all patients who underwent combined surgery, while primary union could not be achieved in some patients who underwent IMN alone. In our study, we observed that the combination of IMN and plate fixation in the surgery of infra-isthmic AFFs increased contact at the fracture ends, accelerating union and improving the rate of healthy healing. In conclusion, the addition of a plate fixation to the IMN in the surgical treatment of infra-isthmic AFFs positively affects healing outcomes.