Türkiye ve Suriye uyruklu U-14 yaş kategorisi düzeyindeki futbol sporcularının bazı atletik performans ve zihinsel dayanıklılık düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of certain athletic performance and mental toughness levels of U-14 football players with turkish and Syrian nationalities
  1. Tez No: 1007284
  2. Yazar: AHMET ERCAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Spor performansı, Ulusal farklılıklar, Zihinsel dayanıklılık, Football, Athletic performance, National differences, Mental toughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada U-14 yaş kategorisindeki Türk futbolcuların bazı atletik performans ve zihinsel dayanıklılık düzeyleri incelenmiştir. Araştırmaya Kilis ilinde futbol oynayan 43'ü Türk, 43'ü Suriyeli olmak üzere toplam 86 sporcu katılmıştır. Araştırmada atletik performans ölçümleri için 20 metre sürat testi, durarak uzun atlama testi, Illinois çeviklik testi, Bosco testi ve otur eriş esneklik testi uygulanmıştır. Zihinsel dayanıklılık düzeyi ise ilgili ölçek aracılığıyla ölçülmüştür. Elde edilen veriler SPSS 27 paket programında analiz edilmiş ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, futbolcuların sürat, çeviklik, dikey sıçrama, durarak uzun atlama ve esneklik performanslarında Türk sporcuların lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p<0.05). Zihinsel dayanıklılık düzeylerinde de Türk sporcuların daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak; 10-14 yaş grubundaki genç futbolcuların atletik performans ve zihinsel dayanıklılık düzeyleri, sportif performansın fiziksel ve psikolojik bileşenlerinin birlikte değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined certain athletic performance and mental endurance levels among Turkish football players in the U-14 age category. A total of 86 athletes participated in the study, 43 of whom were Turkish and 43 Syrian, all playing football in the province of Kilis. Athletic performance measurements were assessed using the 20-meter sprint test, standing long jump test, Illinois agility test, Bosco test, and sit-and-reach flexibility test. Mental endurance levels were measured using a relevant scale. The data obtained were analyzed using the SPSS 27 software package, and it was determined that the data followed a normal distribution. According to the analysis results, statistically significant differences in favor of Turkish athletes were found in the speed, agility, vertical jump, standing long jump, and flexibility performance of the football players (p<0.05). It was also determined that Turkish athletes had higher mental endurance levels. In conclusion, the athletic performance and mental endurance levels of young soccer players aged 10-14 highlight the importance of evaluating the physical and psychological components of athletic performance together.