Başarılı yaşlanma skoru ile encephalon morfometrisi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between successful aging and encephalon morphometry
  1. Tez No: 1007291
  2. Yazar: GÜLŞAH ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT SABANCIOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Anatomi, Geriatrics, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Başarılı yaşlanma, Beyin, Depresyon, Günlük yaşam aktiviteleri, Successful aging, Brain, Depression, Activities of daily living
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinirbilim Ana Bilim Dalı
Özet
Yaşlanmaya eşlik eden beyin morfometrik değişimleri ile bireylerin fiziksel, bilişsel ve sosyal işlevsellik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi, yaşlanma sürecinin bütüncül olarak değerlendirilmesine ve bu sürecin sağlıklı ilerlemesine katkı sağlayacak müdahalelerin belirlenmesine olanak tanımaktadır. Çalışmamızın amacı, başarılı yaşlanma skoru ile yaşlı bireylerin manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yöntemiyle elde edilen radyolojik görüntüleri üzerinden encephalon morfometrik ölçümleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bununla beraber başarılı yaşlanma skoru ile yaş, günlük yaşam aktiviteleri, depresyon ve kognitif durum arasındaki ilişki de incelenecektir. Çalışmamız Sivas Numune Hastanesi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi bünyesinde takip edilen 80 yaş üstü bireyler üzerinden yürütüldü. Demografik bilgiler ve encephalon morformetrik ölçümleri hastane veritabanına erişim sağlanarak retrospektif olarak incelendi. Başarılı Yaşlanma Ölçeği, Katz Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği, Lawton Enstrümental Günlük Yaşam Aktiviteleri Ölçeği, Geriatrik Depresyon Ölçeği ve Mini Mental Durum Muayenesi yüz yüze görüşme esnasında uygulandı. Çalışmamıza toplam 142 birey dâhil edildi. Bunların %66,9'u (95) kadın, %33,1'i (47) erkek olarak analiz edildi. Katılımcıların yaş ortalaması kadınlarda 86,05 ± 5,39, erkeklerde 85,64 ± 5,61, genel yaş ortalaması da 85,92 ± 5,45 olarak bulundu. Encephalon morfometrik ölçümleri ile Başarılı Yaşlanma Ölçeği skorları arasındaki ilişki incelendiğinde sadece beyin hemisferlerinin maksimum transvers genişliği ile başarılı yaşlanma arasında pozitif bir ilişki olduğu bulundu (p<0,05; r=0,240). Bu ilişki cinsiyete göre incelendiğinde ise erkek grubunda anlamlı bir ilişki olmadığı (p>0,05; r=0,084), aradaki anlamlı ilişkinin kadın grubundan kaynaklandığı görüldü (p<0,05; r=0,280). Diğer parametrelerde anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Yaş ile Başarılı Yaşlanma Ölçeği skorları arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Cinsiyete göre inceleme yapıldığında da yine anlamlı bir ilişki görülmedi (p>0,05). Günlük yaşam aktiviteleri ile Başarılı Yaşlanma Ölçeği skorları arasında pozitif bir ilişki olduğu bulundu (p<0,05; r=0,610; 0,602). Depresyon ile Başarılı Yaşlanma Ölçeği skorları arasında negatif bir ilişki olduğu bulundu (p<0,05; r=-0,483). Kognitif durum ile Başarılı Yaşlanma Ölçeği skorları arasında pozitif bir ilişki olduğu bulundu (p<0,05; r=0,574). Sonuç olarak özellikle yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık seviyesinin artırılması gerekmektedir. Bununla beraber yaşlı bireylerin depresyon seviyesini azaltmak hedeflenmelidir. Ayrıca bireylerin yaşlanma süreci boyunca kognitif aktivitelerini geliştirmeleri gerekmektedir. Bunun için de en etkili yol nöroplastisitedir. Her birey için yaşlanma sürecinde ilerlerken nöroplastik aktiviteyi artırmak hedeflenmelidir.
Özet (Çeviri)
Examining the relationship between brain morphometric changes accompanying aging and individuals' physical, cognitive, and social functioning levels allows for a holistic assessment of the aging process and the identification of interventions that will contribute to its healthy progression. The aim of our study is to examine the relationship between the successful aging score and encephalon morphometric measurements obtained from magnetic resonance imaging (MRI) radiological images of elderly individuals. Furthermore, the relationship between the successful aging score and age, activities of daily living, depression, and cognitive status will also be examined. Our study was conducted on individuals over the age of 80 who were followed at the Healthy Aging Center at Sivas Numune Hospital. Demographic information and encephalon morphometric measurements were retrospectively analyzed by accessing the hospital database. The Successful Aging Scale, the Katz Activities of Daily Living Scale, the Lawton Instrumental Activities of Daily Living Scale, the Geriatric Depression Scale, and the Mini Mental State Examination were administered during face-to-face interviews. A total of 142 individuals were included in our study. Of these, 66.9% (95) were female and 33.1% (47) were male. The mean age of the participants was 86.05 ± 5.39 for females, 85.64 ± 5.61 for males, and the overall mean age was 85.92 ± 5.45. When the relationship between encephalon morphometric measurements and Successful Aging Scale scores was examined, a positive relationship was found only between the maximum transverse width of the cerebral hemispheres and successful aging (p<0.05; r=0.240). When this relationship was examined according to gender, it was found that there was no significant relationship in the male group (p>0.05; r=0.084), and the significant relationship originated in the female group (p<0.05; r=0.280). No significant relationship was found for the other parameters (p>0.05). No significant relationship was found between age and Successful Aging Scale scores. When examined by gender, no significant relationship was found (p>0.05). A positive relationship was found between activities of daily living and Successful Aging Scale scores (p<0.05; r=0.610; 0.602). A negative relationship was found between depression and Successful Aging Scale scores (p<0.05; r=-0.483). A positive relationship was found between cognitive status and Successful Aging Scale scores (p<0.05; r=0.574). As a result, it is necessary to increase the level of independence in daily living activities, especially for older individuals. Furthermore, the goal should be to reduce depression levels in older individuals. Furthermore, individuals need to improve their cognitive activity throughout the aging process. The most effective way to achieve this is through neuroplasticity. For every individual, increasing neuroplasticity as they progress through the aging process should be a goal.