Morbid obezite cerrahisi sonrası derin ven trombozu sıklığı ve proflaksi etkinliğinin incelenmesi: Retrospektif çalışma
Incidence of deep vein thrombosis after morbid obesity surgery and evaluation of prophylaxis effectiveness: A retrospective study
- Tez No: 1007303
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BENGİSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Laparoskopik Sleeve Gastrektomi, Derin Ven Trombozu, Proflaksi, Obesity, Laparoscopic Sleeve Gastrectomy, Deep Vein Thrombosis, Prophylaxis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Günümüzde obezite tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavileri, endoskopik ve cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Cerrahi yöntemler hem fazla kiloların verilmesinde hem de obeziteye bağlı ek hastalıkların iyileşmesinde diğer tedavi yöntemlerine üstündür. Çalışmamızın amacı, cerrahi yöntemler içerisinde sıkça tercih edilen bir prosedür olan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi (LSG) yapılmış hastalarda Derin Ven Trombozu (DVT) proflaksisinin etkinliğini ve DVT sıklığının incelenmesidir. Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında Ocak 2020- Ocak 2025 tarihleri arasında LSG operasyonu uygulanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi ve hastaların venöz tromboz ile ilgili riskleri Caprini skoru ile belirlendi. Ayrıca bu hastaların eşlik eden hastalıkları incelenip demografik bilgileri kaydedildi. Hastalara uygulanan mekanik ve farmakolojik tromboz proflaksi yöntemleri ve etkinliği araştırıldı. Postoperatif dönemde DVT ve pulmoner emboli (PE) yanında uygulanan obezite cerrahisi ile ilgili kanama ve kaçak gibi komplikasyonları ortaya kondu. Bulgular: Çalışmamıza LSG operasyonu yapılan 406 hasta incelenmiştir. 18 yaşından küçük hastalar, operasyon öncesi DVT öyküsü olan 7 hasta çalışmadan çıkarılmış ve toplamda 399 hasta incelenmeye alınmıştır. Hastaların yaş ortalaması 37,66±11,55 yıl olup, Vücut Kitle İndeksi (VKİ) ortalaması ise 43,69±4,80 kg/m² olarak bulunmuştur. Bu hastaların Caprini Skoru ortalaması ise 3,67±0,86 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada semptomatik veya klinik olarak tanı konulmuş DVT veya PE olgusu saptanmadı. Farmakolojik proflaksi verilen hastalarda 1 (%0,31) hastada kanama, 1 (%0,31) hastada ise stapler hattından kaçak izlendi. Farmakolojik proflaksi verilmeyen hastalarda ise kanama ve kaçak gibi komplikasyon izlenmedi. Sonuç: LSG sonrası DVT geçiren hasta saptanmamıştır. Bunun sonucunda hastalarda erken mobilizasyonu da içeren mekanik proflaksini̇n DVT önlenmesinde etkili olabileceği, seçilmiş yüksek riski hastalarda farmakolojik proflaksinin güvenle kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın retrospektif olması, asemptomatik olgulara tarama yapılamaması çalışmanın başlıca sınırlılıkları arasındadır. Yapılacak çok merkezli ve prospektif çalışmalarla bu sonuçlar desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Current treatment modalities for obesity include lifestyle modifications, pharmacological therapies, endoscopic interventions, and surgical procedures. Among these, surgical approaches are superior in achieving significant weight loss and improving obesity-related comorbidities. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of deep vein thrombosis (DVT) prophylaxis and to investigate the incidence of DVT in patients who underwent Laparoscopic Sleeve Gastrectomy (LSG), a commonly preferred bariatric procedure. Methods: Patients who underwent LSG at the Department of General Surgery, Ankara University Faculty of Medicine, between January 2020 and January 2025 were retrospectively analyzed. Venous thromboembolism risk was assessed using the Caprini score. Demographic characteristics and comorbidities were recorded. Mechanical and pharmacological prophylaxis methods were evaluated. Postoperative complications, including DVT, pulmonary embolism (PE), bleeding, and staple line leakage, were documented. Results: A total of 406 patients who underwent LSG were initially included. Patients younger than 18 years and seven patients with a preoperative history of DVT were excluded, leaving 399 patients for analysis. The mean age was 37.66 ± 11.55 years, and the mean body mass index was 43.69 ± 4.80 kg/m². The mean Caprini score was 3.67 ± 0.86. No symptomatic or clinically confirmed cases of DVT or PE were detected. Among patients receiving pharmacological prophylaxis, one patient (0.31%) experienced postoperative bleeding and one patient (0.31%) developed a staple line leak. No bleeding or leakage was observed in patients who did not receive pharmacological prophylaxis. Conclusion: No patient was identified with deep vein thrombosis (DVT) following laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG). Consequently, it was concluded that mechanical prophylaxis, including early mobilization, may be effective in preventing DVT, while pharmacological prophylaxis can be safely employed in selected high risk patients. The retrospective design of the study and the inability to screen asymptomatic cases represent its main limitations. These findings should be further validated through multicenter, prospective studies.