Tarihçesi ve teşkilatlanma yapısıyla Milli Gençlik Vakfı (1975-2004)
The history and organizational structure of the National Youth Foundation (1975-2004)
- Tez No: 1007313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET VURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Milli Gençlik Vakfı, İslamcılık, Necmettin Erbakan, Milli Görüş, Adil Düzen, National Youth Foundation, Islamism, Necmettin Erbakan, National Vision, Fair Order
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
İslamcı bir gençlik yapısı olan Milli Gençlik Vakfı'nı (MGV) çeşitli yönleriyle irdelemeyi amaçlayan bu çalışmada, ilk önce İslamcılık Fikriyatının 150 yıllık geçmişi ele alınmıştır. Bu bağlamda İslamcılık düşüncesinin ortaya çıkması, yayılması, İslam dünyasındaki önemli temsilcileri ve ana kolları anlatılmıştır. İslamcılık fikriyatı ana hatlarıyla izah edildikten sonra Türkiye'deki İslamcılık tarihi incelenmiş ve bu bağlamda Millî Görüş Hareketi konusuna gelinmiştir. Bu çalışmada Millî Görüş Hareketi, İslamcılık akımının Cumhuriyet dönemindeki esas temsilcisi olarak kabul edilmiş ve bu bağlamda Millî Görüş Hareketinin teorisyeni ve pratisyeni olan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın ideolojik duruşu ve politik uygulamaları ele alınmıştır. Bu doğrultuda Türkiye'deki İslamcı Gençlik başlığı çerçevesinde Millî Görüş Hareketinin en büyük ve etkili gençlik yapılanması olan Milli Gençlik Vakfı (MGV) izah edilmiştir. Bu bağlamda MGV'nin tarihçesi, teşkilat yapısı, eğitim faaliyetleri ve MGV Kadın Kolları ayrı başlıklar altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which aims to examine the National Youth Foundation (MGV), an Islamist youth organisation, from various perspectives, begins by exploring the 150-year history of Islamist thought. In this context, it outlines the emergence and spread of Islamist thought, as well as its key representatives and main branches within the Islamic world. Having outlined the main tenets of Islamist thought, the history of Islamism in Turkey was examined, leading to a discussion of the Millî Görüş Movement in this context. In this study, the Millî Görüş Movement has been regarded as the principal representative of the Islamist current during the Republican era; in this context, the ideological stance and political practices of Prof. Dr. Necmettin Erbakan, the theorist and practitioner of the Millî Görüş Movement, have been examined. In this vein, within the framework of the 'Islamist Youth in Turkey' heading, the Milli Gençlik Vakfı (MGV), the largest and most influential youth organisation of the Millî Görüş Movement, has been explained. In this context, the history, organisational structure, educational activities and MGV Women's Branch of the MGV have been addressed under separate headings.