Gestasyonel diyabetes mellitus tanısı almış olan gebelerde serum katepsin D düzeyinin araştırılması
Investigation of serum catepsin D levels in pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus
  1. Tez No: 1007337
  2. Yazar: UMUT ÇAĞRI GONCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diyabetes mellitus, Katepsin D, CTSD, Oral glukoz tolerans testi, HbA1c, Gestational diabetes mellitus, Cathepsin D, CTSD, Oral glucose tolerance test, HbA1
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Literatürde diyabeti olan bireylerde serum katepsin D (CTSD) düzeylerinin ve aktivitesinin diyabeti olmayan normal sağlıklı bireylere göre arttığı bildirilmektedir. Biz de bu bilgiden yola çıkarak bu çalışmada, gestasyonel diyabetes mellitus (GDM) tanısı alan gebelerde maternal serum CTSD düzeylerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif kesitsel vaka-kontrol çalışması olarak tasarlandı. 01/03/2025–01/08/2025 tarihleri arasında, 24–28. gebelik haftalarında yapılan 75 g oral glukoz tolerans testi (OGTT) sonucuna göre GDM tanısı alan 44 gebe çalışma grubunu, 75 g OGTT sonucu normal olan ve yaş ve vücut kitle indeksine göre GDM grubu ile eşleştirilmiş 44 sağlıklı gebe de kontrol grubunu oluşturdu. Tüm katılımcılardan 8 saatlik açlık sonrası venöz kan örneği alındı ve serum CTSD düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: GDM ve kontrol grupları demografik özellikler açısından benzerdi (p>0,05). Serum CTSD düzeyleri GDM grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük saptandı (GDM: 10,1 ng/mL; kontrol: 15,1 ng/mL; p=0,004). Ayrıca 75 g OGTT 2. saat ölçümü ve HbA1c ile serum CTSD arasında negatif yönde anlamlı ilişki saptandı (r=-0,257; p=0,016 ve r=-0,256; p=0,016, sırasıyla). ROC analizinde CTSD için 10,2 kesme değerinde duyarlılık %52,27 ve özgüllük %93,18; eğri altında kalan alan 0,677 (GA %95: 0,558–0,797) olarak bulundu (p=0,004). Sonuç: Çalışmamızda GDM'li gebelerde maternal serum CTSD düzeyleri, GDM'si olmayan sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Serum CTSD düzeylerindeki bu değişimin GDM patofizyolojisindeki yeri ve klinik kullanım potansiyelinin netleşmesi için daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Previous studies have reported increased serum cathepsin D (CTSD) levels and activity in individuals with diabetes compared with healthy controls. Based on this background, we aimed to investigate maternal serum CTSD levels in pregnant women diagnosed with gestational diabetes mellitus (GDM). Materials and Methods: This prospective cross-sectional case–control study was conducted between March 1, 2025 and August 1, 2025. Forty-four pregnant women diagnosed with GDM according to the results of the 75-g oral glucose tolerance test (OGTT) performed at 24–28 weeks' gestation constituted the study group. The control group comprised 44 healthy pregnant women with normal 75-g OGTT results, matched to the GDM group by age and body mass index. After an 8-hour fast, venous blood samples were collected from all participants, and serum CTSD levels were measured using an enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Results: The GDM and control groups were comparable in terms of demographic characteristics (p>0.05). Serum CTSD levels were significantly lower in the GDM group than in the control group (GDM: 10.1 ng/mL; control: 15.1 ng/mL; p=0.004). Serum CTSD levels showed a significant negative correlation with the 2-hour glucose value of the 75-g OGTT and with HbA1c (r = −0.257, p=0.016; and r = −0.256, p=0.016, respectively). In receiver operating characteristic (ROC) analysis, a CTSD cut-off value of 10.2 yielded a sensitivity of 52.27% and a specificity of 93.18%, with an area under the curve (AUC) of 0.677 (95% CI: 0.558–0.797; p=0.004). Conclusion: Maternal serum CTSD levels were significantly lower in pregnant women with GDM compared with healthy controls. Larger-scale studies are needed to clarify the role of altered serum CTSD levels in the pathophysiology of GDM and to determine its potential clinical utility.