Tokat merkez Türk dönemi yapılarında malzeme kullanımı
Material use in Turkish period structures in central Tokat
- Tez No: 1007338
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mimari, Sanat tarihi, Sürdürülebilir kentleşme, Tokat, Architectural, Art history, Sustainable urbanization, Tokat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Tokat, jeopolitik konumu nedeniyle tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmış ve Türk hâkimiyetiyle birlikte önemli bir mimari gelişim sürecine girmiştir. Danişmendliler, Anadolu Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinde şehirde inşa edilen yapılar, zengin bir mimari miras oluşturmuştur. Tokat Merkez Türk Dönemi Yapılarında Malzeme Kullanımı adlı bu çalışmada, Tokat'ta yer alan tarihi yapıların malzeme kullanımları incelenmiş ve bu malzemelerin dönemsel ve yapı tipine bağlı değişimleri değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında yapılar tespit edilerek karşılaştırmalı analizler yapılmış; malzeme kullanımındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Elde edilen bulguların, Tokat'taki mimari yapılar üzerine yapılacak çalışmalara katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Due to its geopolitical location, Tokat has been home to many states throughout history and entered a significant period of architectural development under Turkish rule. The structures built in the city during the Danismendid, Anatolian Seljuk, Ilkhanid, and Ottoman periods have created a rich architectural heritage. In this study, titled“Material Use in Turkish Period Structures in Central Tokat,”the material usage in historical structures located in Tokat was examined, and the changes in these materials based on the period and building type were evaluated. Within the scope of the study, structures were identified and comparative analyses were conducted; similarities and differences in material usage were highlighted. The findings are intended to contribute to future studies on architectural structures in Tokat.