Dejeneratif skolyozlu hastaların postoperatif redüksiyon miktarı ile klinik korelasyonu
Clinical correlation of postoperative reduction magnitude in patients with degenerative scoliosis
- Tez No: 1007378
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN ERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Dejeneratif skolyoz, koronal redüksiyon, sagittal denge, spinopelvik parametreler, SVA, yaşam kalitesi, Degenerative scoliosis, coronal correction, sagittal balance, spinopelvic parameters, sagittal vertical axis, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Dejeneratif skolyoz, ileri yaş popülasyonda ağrı, fonksiyon kaybı ve yaşam kalitesinde belirgin bozulmaya yol açan üç boyutlu bir spinal deformitedir. Cerrahi tedavide temel hedef deformitenin düzeltilmesi ve spinal dengenin yeniden sağlanmasıdır. Ancak koronal düzeltme miktarının klinik sonuçlarla olan ilişkisi literatürde net değildir. Bu çalışmanın amacı, dejeneratif skolyoz nedeniyle posterior enstrümantasyon ve uzun segment füzyon uygulanan hastalarda postoperatif koronal redüksiyon miktarı ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkiyi incelemek ve spinopelvik parametrelerin yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2018 – Aralık 2024 tarihleri arasında dejeneratif skolyoz tanısıyla cerrahi tedavi uygulanmış 16 hastanın dahil edildiği retrospektif kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya 40 yaş üzeri, Cobb açısı 20° üzerinde olan, posterior yaklaşımla en az 4 segment enstrümantasyon ve füzyon uygulanmış hastalar dahil edilmiştir. Preoperatif ve postoperatif 1. yıl takiplerinde Cobb açısı, sagittal vertikal aks (SVA), pelvik insidans (PI), pelvik tilt (PT), sakral eğim (SS) ve PI–LL uyumsuzluğu ölçülmüş; klinik değerlendirme için VAS, ODI ve SRS-22 skorları kullanılmıştır. Preop–postop karşılaştırmalar Wilcoxon işaretli sıralar testi ile analiz edilmiş, korelasyon analizleri Spearman testi ile yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Ortalama preoperatif Cobb açısı 26,5° ± 9,8 iken postoperatif dönemde 12,3° ± 6,2'ye gerileyerek yaklaşık %54 oranında düzelme sağlanmıştır (p<0,001). VAS skoru 7,94 ± 0,93'ten 4,00 ± 2,10'a; ODI %70,4 ± 11,6'dan %28,5 ± 24,4'e gerilemiştir (p<0,001). SRS-22'nin tüm alt parametrelerinde (ağrı, imaj, fonksiyon ve mental sağlık) anlamlı artış saptanmıştır (p<0,001). Spinopelvik parametreler açısından SVA'da sayısal iyileşme görülmesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Preoperatif dönemde radyolojik parametreler ile yaşam kalitesi indeksleri arasında anlamlı korelasyon izlenmemiştir. Ancak postoperatif dönemde SVA ile VAS (r=0,522; p=0,038) ve ODI (r=0,530; p=0,035) arasında pozitif; SRS-22 imaj (r=−0,534; p=0,033), fonksiyon (r=−0,560; p=0,024) ve mental sağlık (r=−0,768; p=0,001) alt ölçekleri arasında güçlü negatif korelasyon saptanmıştır. Buna karşın Cobb açısındaki değişim ile yaşam kalitesi skorları arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Dejeneratif skolyoz cerrahisinde posterior enstrümantasyon ve uzun segment füzyon, hem radyografik hem de klinik açıdan anlamlı iyileşme sağlamaktadır. Ancak koronal redüksiyon miktarı ile yaşam kalitesi arasında doğrudan bir ilişki saptanmamıştır. Buna karşılık postoperatif sagittal dengeyi temsil eden SVA'nın, ağrı, fonksiyonel durum ve psikolojik iyilik hali üzerinde belirleyici rol oynadığı görülmüştür. Bu bulgular, dejeneratif skolyoz cerrahisinde başarının yalnızca koronal deformite düzeltme miktarı ile değil, sagittal dengenin sağlanması ile değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background: Degenerative scoliosis is a three-dimensional spinal deformity frequently observed in the elderly population, often associated with pain, functional impairment, and reduced health-related quality of life (HRQoL). Although surgical correction aims to restore spinal alignment and improve clinical outcomes, the relationship between the magnitude of coronal correction and postoperative functional improvement remains unclear. This study aimed to evaluate the correlation between postoperative coronal reduction and clinical outcomes in patients undergoing long-segment posterior fusion for degenerative scoliosis, with particular emphasis on spinopelvic parameters. Methods: This retrospective cross-sectional study included 16 patients treated surgically for degenerative scoliosis between January 2018 and December 2024. Inclusion criteria comprised age >40 years, Cobb angle >20°, and posterior instrumentation with fusion of ≥4 segments. Radiographic parameters (Cobb angle, sagittal vertical axis [SVA], pelvic incidence [PI], pelvic tilt [PT], sacral slope [SS], and PI–LL mismatch) and clinical outcomes (VAS, ODI, and SRS-22) were assessed preoperatively and at 1-year follow-up. Pre–post comparisons were analyzed using the Wilcoxon signed-rank test. Correlations were assessed with Spearman analysis (p<0.05 considered significant). Results: The mean preoperative Cobb angle significantly decreased from 26.5° ± 9.8 to 12.3° ± 6.2 postoperatively, corresponding to a 54% correction (p<0.001). Significant improvements were observed in VAS (7.94 ± 0.93 to 4.00 ± 2.10), ODI (70.4% ± 11.6 to 28.5% ± 24.4), and all SRS-22 domains (pain, self-image, function, and mental health) (p<0.001). No significant preoperative correlations were found between radiographic parameters and HRQoL scores. However, at 1-year follow-up, postoperative SVA showed significant positive correlations with VAS (r=0.522, p=0.038) and ODI (r=0.530, p=0.035), and significant negative correlations with SRS-22 self-image (r=−0.534, p=0.033), function (r=−0.560, p=0.024), and mental health (r=−0.768, p=0.001). In contrast, the degree of coronal correction did not significantly correlate with HRQoL outcomes. Conclusions: Long-segment posterior fusion provides significant radiographic and clinical improvement in degenerative scoliosis. However, the magnitude of coronal correction does not appear to predict postoperative quality of life. Restoration of sagittal alignment, particularly optimization of SVA, plays a more decisive role in functional recovery and patient-reported outcomes. These findings suggest that surgical success in degenerative scoliosis should be evaluated beyond coronal deformity correction, with greater emphasis placed on global sagittal balance.