Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi intörn doktorların serviks kanseri, taraması ve HPV aşısı hakkındaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and attitudes about cervical cancer, screening and hpv vaccine among interns of Dicle University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 1007379
  2. Yazar: HAMDULLAH TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ÇELEPKOLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks Kanseri, HPV Enfeksiyonu, HPV Aşıları, HPV Bilgi Ölçeği, İntörn Öğrenciler, Cervical Cancer, HPV Infection, HPV Vaccines, HPV Knowledge Scale, Medical Interns
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Serviks kanseri, dünya genelinde tüm yaş gruplarındaki kadınlar arasında en sık tanı alan dördüncü kanser olup, gelişmiş tarama yöntemleri ve HPV aşısı ile önlenebilir niteliktedir. HPV enfeksiyonu, serviks kanserinin en önemli etkeni olarak öne çıkmakta, bu nedenle sağlık çalışanlarının HPV ve serviks kanseri konusundaki bilgi ve tutum düzeyleri, toplum sağlığı açısından kritik önem taşımaktadır. Çalışmamız, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören intörn doktorların serviks kanseri, tarama programları ve HPV aşısına ilişkin bilgi düzeyleri ile tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmamız, 2024 yılı Mayıs-Ağustos ayları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde intörnlük eğitimi alan 252 öğrenciyle yürütülmüştür. Veriler, çevrim içi form ve HPV Bilgi Ölçeği (HPVBÖ) kullanılarak toplanmıştır. Analizler için SPSS 27.0 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda katılan 252 intörn hekimin yaş ortalaması 24,38 ± 1,29 olup, katılımcıların %58,3'ü erkekti. HPVBÖ toplam puan ortalaması 23,46±6,66 olarak hesaplanmıştır. Katılımcıların %87,7'si HPV hakkında bilgi sahibi olduğunu belirtmiş, %94'ü HPV aşısını çevresine önereceğini ifade etmiş ve %7,5'i aşıyı yaptırdığını bildirmiştir. Kadın katılımcıların Pap-smear testi yaptırma oranı ise %4,8'de kalmıştır. Sosyal güvencesi olan bireylerin hem toplam bilgi puanları hem de tüm alt boyut puanları anlamlı düzeyde daha yüksektir (p<0,001). Benzer şekilde, aylık aile geliri 40.000 TL ve üzeri olanların bilgi düzeyi daha düşük gelir grubundakilere göre anlamlı şekilde yüksektir (p<0,001). Evde yaşayanların bilgi düzeyleri yurtta kalanlara kıyasla daha yüksektir (p<0,001). HPV ve serviks kanseri konularında tıp eğitimini yeterli bulan katılımcıların da hem toplam hem alt boyut puanları anlamlı olarak daha yüksektir (p<0,001). HPV aşısı hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten bireylerin puanları da bilgi sahibi olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksektir (p<0,001). Cinsiyet açısından yapılan analizde, yalnızca mevcut aşılama programına yönelik bilgi alt boyutunda kadınların erkeklere göre daha yüksek puan aldığı görülmüştür (p=0,049). Yaşa göre yapılan değerlendirmede ise 24 yaş altı ve üzerindeki gruplar arasında bilgi düzeyi açısından anlamlı fark saptanmamıştır. HPVBÖ'nün iç tutarlılık katsayısı (Cronbach's Alpha) ise 0,944 olarak bulunmuştur. Sonuç: İntörn hekimlerin HPV ve serviks kanseri konusundaki bilgi düzeyleri yüksek olmasına rağmen, HPV aşısı yaptırma oranlarının düşük kalması dikkat çekicidir. Bu nedenle, aşının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi ve tıp fakültelerinde uygulamalı içeriklerle desteklenen yapılandırılmış eğitim programlarının hayata geçirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Cervical cancer is the fourth most commonly diagnosed cancer among women of all ages worldwide and is preventable through effective screening methods and HPV vaccination. Human Papillomavirus (HPV) is the primary etiological factor in cervical cancer, and thus, the knowledge and attitudes of healthcare professionals on this issue are of critical importance for public health. This study aimed to evaluate the knowledge, attitudes, and behaviors of intern doctors studying at Dicle University Faculty of Medicine regarding cervical cancer, screening programs, and the HPV vaccine. Materials and Methods: The study was conducted between May and August 2024 with 252 final-year medical students at Dicle University. Data were collected through an online form and the validated HPV Knowledge Scale (HPVKS). Statistical analysis was performed using SPSS version 27.0. Results: The mean age of the participants was 24.38 ± 1.29 years, and 58.3% were male. The mean total score of the HPVKS was 23.46 ± 6.66. While 87.7% reported having knowledge about HPV and 94% stated they would recommend the vaccine, only 7.5% had received it. The rate of Pap-smear testing among female participants was 4.8%. Participants with social security had significantly higher total and subscale scores (p<0.001). Similarly, those with a monthly household income of 40,000 TL or more had significantly higher knowledge levels than lower-income groups (p<0.001). Students living at home scored significantly higher than those living in dormitories (p<0.001). Those who perceived their medical education on HPV and cervical cancer as sufficient also had significantly higher total and subscale scores (p<0.001). Participants who reported being informed about the HPV vaccine scored significantly higher than those who were not (p<0.001). Regarding gender, females had higher scores than males only in the subscale related to the current vaccination program (p=0.049). No statistically significant difference in knowledge scores was observed between participants aged under and over 24 years. The internal consistency of the HPVKS was high, with a Cronbach's alpha of 0.944. Conclusion: Although intern doctors had high levels of knowledge about HPV and cervical cancer, the low rate of HPV vaccination is noteworthy. It is therefore recommended to include the HPV vaccine in the national immunization program and to implement structured educational programs supported by practical content in medical school curricula.