Endoskopik biyopsi yapılan çölyak hastalarında Marsh sınıflaması ile nutrisyon durumu ve anti-doku transglutaminaz seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of Marsh classification with anti-tissue transglutaminase levels and nutrition parameters in celiac patients undergoing endoscopic biopsy
- Tez No: 1007392
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AŞKI VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, Marsh sınıflaması, anti-doku transglutaminaz, nütrisyonel parametreler, endoskopik biyopsi, Celiac disease, Marsh classification, anti-tissue transglutaminase, nutritional parameters, endoscopic biopsy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çölyak hastalığı, gluten alımına bağlı olarak gelişen otoimmün temelli bir enteropatidir ve histopatolojik değişikliklerin yanı sıra sistemik beslenme bozukluklarına da yol açabilir. Bu çalışmada, çölyak hastalarında endoskopik biyopsi ile belirlenen Marsh sınıflaması bulgularının serum anti-doku transglutaminaz (anti-tTG) antikor düzeyleri ve temel nütrisyonel parametreler (hemoglobin, albümin, ferritin vb.) ile olan ilişkisi detaylı olarak araştırılmıştır. Ayrıca hastalık şiddetinin serolojik ve nütrisyonel göstergeler ile öngörülüp öngörülemeyeceği değerlendirilmiştir. Yöntemler: Çalışmaya, tanı amacıyla endoskopik biyopsi yapılan ve çölyak hastalığı tanısı kesinleşen 130 erişkin birey dahil edilmiştir. Hastaların serumlarında anti tTG IgA, anti-tTG IgG düzeyleri ölçülerek değerlendirilmiştir. Ayrıca hemoglobin, albümin, ferritin, folat, vitamin B12, kalsiyum gibi temel nütrisyon parametreleri kaydedilmiştir. Biyopsi örnekleri Marsh sınıflamasına göre Marsh 1'den Marsh 4'e kadar kategorize edilmiştir. Anti-tTG düzeyleri ve nütrisyonel parametreler, hastaların Marsh evreleriyle karşılaştırılarak istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Hastaların büyük çoğunluğunda Marsh 3a, 3b ve 3c bulguları saptanmıştır. Marsh evresi ilerledikçe serum anti-tTG düzeylerinde belirgin bir artış izlenmiş, en yüksek değerler Marsh 3c grubunda tespit edilmiştir (p<0,001). Ayrıca Marsh evresi ile hemoglobin ve albümin düzeyleri arasında anlamlı bir negatif korelasyon bulunmuştur (p<0,05). Marsh 3b ve 3c grubunda hastaların önemli bir kısmında anemi ve hipoproteinemi saptanmıştır. Ferritin düzeylerinde de Marsh evresi ilerledikçe azalma eğilimi gözlenmiştir. Sonuç: Çölyak hastalığında histopatolojik evreleme, yalnızca mukozal hasarın derecesini değil, aynı zamanda hastaların serolojik aktivitesini ve nütrisyonel durumunu da yansıtmaktadır. Özellikle yüksek anti-tTG düzeyleri ve düşük hemoglobin-albümin seviyeleri, ileri evre mukozal hasarın ve malabsorbsiyonun göstergesi olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle çölyak hastalığının tanı ve izlem sürecinde, Marsh sınıflamasının yanı sıra serolojik ve nütrisyonel parametrelerin bütüncül olarak değerlendirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Celiac disease is an autoimmune enteropathy triggered by gluten intake, leading not only to histopathological changes in the intestinal mucosa but also to systemic nutritional deficiencies. This study aimed to investigate the relationship between Marsh classification findings obtained from endoscopic biopsies, serum anti-tissue transglutaminase (anti-tTG) antibody levels, and key nutritional parameters (hemoglobin, albumin, ferritin, etc.) in adult patients diagnosed with celiac disease. Additionally, the study evaluated whether disease severity could be predicted based on serological and nutritional indicators. Methods: A total of 130 adult patients who underwent endoscopic biopsy and were confirmed to have celiac disease were retrospectively analyzed. Serum anti-tTG IgA and anti-tTG IgG levels were measured. Hemoglobin, albumin, ferritin, folat, vitamin B12, calcium levels were also recorded as nutritional markers. Biopsy samples were classified according to Marsh classification, ranging from Marsh 1 to Marsh 4. Serum anti-tTG levels and nutritional parameters were compared across different Marsh stages using statistical analysis. Results: The majority of patients exhibited Marsh 3a, 3b, or 3c histopathological changes. Serum anti-tTG levels significantly increased with the progression of Marsh stages, reaching the highest values in the Marsh 3c group (p<0.001). A significant negative correlation was observed between Marsh stage and both hemoglobin and albumin levels (p<0.05). Anemia and hypoproteinemia were notably prevalent in patients classified as Marsh 3b and 3c. Ferritin levels tended to decrease as the Marsh stage advanced. Conclusion: In celiac disease, histopathological staging through Marsh classification reflects not only the degree of mucosal damage but also correlates with serological activity and nutritional status. High anti-tTG levels combined with low hemoglobin and albumin concentrations may indicate severe mucosal injury and malabsorption. Therefore, a comprehensive evaluation incorporating Marsh classification, serological markers, and nutritional parameters is essential in the diagnosis and follow-up of celiac disease.