Flüt enstrümanı çalan öğrencilerde tele- postüral farkındalık eğitiminin postüral ergonomi, somatosensorial fonksiyonlar, yorgunluk ve performans kaygısı üzerine etkisi
The effect of tele-postural awareness training on postural ergonomics, somatosensory functions, fatigue and performance anxiety in flute instrument playing students
- Tez No: 1007391
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYÇA ARACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Tele-Postüral Farkındalık, Flüt Öğrencileri, Postüral Ergonomi, Somatosensorial Fonksiyonlar, Yorgunluk, Bedensel farkındalık, Kaygı, Nefes egzersizleri, Nefesli çalgılar, Sahne performansı, Telerehabilitasyon, Yan flüt, Tele-Postural Awareness, Flute Students, Posture Ergonomics, Somatosensory Function, Fatigue, Body awareness, Anxiety, Breathing exercises, Stage performance, Telerehabilitation, Orchestral flute
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, flüt enstrümanı çalan öğrencilerde sekiz haftalık tele-postüral farkındalık ve pranayama temelli nefes eğitiminin; postüral ergonomi, somatosensorial fonksiyonlar (servikal eklem pozisyon hissi) yorgunluk ve müzikal performans kaygısı üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Güzel Sanatlar Fakültesi ve Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü'nden 30 öğrenci rastgele olarak çalışma (n=15) ve kontrol (n=15) gruplarına ayrılmıştır. Sekiz hafta süren program tele-egzersiz formatında yürütülmüştür. Postüral farkındalık, postüral ergonomik risk (RULA), servikal eklem pozisyon hissi (yatay/dikey/global hata), derin servikal fleksör enduransı, yorgunluk (Modifiye Borg), müzikal performans kaygısı (K-MPAI) ve postüral farkındalık ölçekleri (PAÖ, PFÖ, F1-F4) değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada değerlendirilen tüm değişkenlerde, egzersiz öncesi gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sekiz haftalık program sonrasında çalışma grubunda yorgunluk düzeyi, müzikal performans kaygısı ve servikal eklem pozisyon hissi sapma değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı azalmalar saptanmıştır (p<0,05). Grupların ön–son ölçümler arasındaki değişim düzeyleri karşılaştırıldığında, çalışma grubunun tüm bu parametrelerde kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha büyük iyileşme gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Derin servikal fleksör enduransı açısından, çalışma grubunda egzersiz sonrasında anlamlı artış elde edilmiş (p=0,0001) ve değişim skorları incelendiğinde delta farkının da çalışma grubu lehine anlamlı olduğu görülmüştür (p=0,0001). Postüral farkındalık ölçeği (PAÖ, PFÖ) ve tüm alt boyutlarda iv (F1–F4) çalışma grubunda anlamlı artış kaydedilirken (p=0,0001), kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik gözlenmemiştir. Ergonomik risk düzeyini yansıtan RULA B skoru ve toplam RULA skorlarında da çalışma grubunda belirgin iyileşme elde edilmiş (p≤0,001); kontrol grubunda ise başlangıç ve son ölçümleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Sekiz haftalık tele-postüral farkındalık ve pranayama temelli nefes eğitimi, flüt öğrencilerinde postüral farkındalığı artırmış, ergonomik risk skorlarını azaltmış, servikal propriosepsiyon ve kas enduransını geliştirmiş, yorgunluk düzeyini düşürmüş ve müzikal performans kaygısını anlamlı biçimde azaltmıştır. Bu bulgular, tele rehabilitasyon temelli postüral farkındalık programlarının müzisyen popülasyonunda uygulanabilir ve etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effects of an eight-week tele-postural awareness and pranayama-based breathing training program on postural ergonomics, somatosensory functions (cervical joint position sense), fatigue, and musical performance anxiety in flute-playing students. Methods: Thirty students from the Faculty of Fine Arts and Faculty of Education Department of Music, were randomly assigned to an exercise group (n = 15) and a control group (n = 15). The eight-week program was conducted in a tele-exercise format. Assessments included postural awareness, postural ergonomic risk (RULA), cervical joint position sense (horizontal/vertical/global error), deep cervical flexor endurance, fatigue (Modified Borg Scale), musical performance anxiety (K-MPAI), and postural awareness scales (PAÖ, PFÖ, F1–F4). Results: No significant differences were found between the groups in any variable before the intervention (p > 0.05). After eight weeks, the exercise group showed statistically significant reductions in fatigue level, musical performance anxiety, and cervical joint position sense error values (p < 0.05). When comparing pre-to-post changes between groups, the exercise group demonstrated significantly greater improvements across all these parameters than the control group (p < 0.05). Deep cervical flexor endurance significantly increased in the exercise group after the program (p = 0.0001), and the delta change scores also favored the exercise group (p = 0.0001). Significant improvements were observed in the exercise group for postural awareness scales (PAÖ, PFÖ) and all sub-dimensions (F1–F4) (p = 0.0001), while no significant changes were vi found in the control group. Regarding ergonomic risk, both RULA B and total RULA scores showed marked improvement in the exercise group (p ≤ 0.001), whereas no significant differences were detected in the control group between baseline and post-test measurements. Conclusion: An eight-week tele-postural awareness and pranayama-based breathing training program enhanced postural awareness, reduced ergonomic risk scores, improved cervical proprioception and muscle endurance, lowered fatigue levels, and significantly decreased musical performance anxiety in flute students. These findings indicate that tele-rehabilitation-based postural awareness programs are feasible and effective interventions for musician populations.