Virtual reality as a new technology for diabetes treatment in Libya:“developing diabetes management skills for healthcare workers at the Adjdabiya Diabetes Treatment Center”
Libya'da diyabet tedavisinde yeni bir teknoloji olarak sanal gerçeklik:“Adjdabiya Diyabet Tedavi Merkezi'nde sağlık çalışanları için diyabet yönetim becerilerinin geliştirilmesi”
  1. Tez No: 1007501
  2. Yazar: ALI MOHAMED HAMD YOUNES
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. SEFER KURNAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, Virtual reality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Diyabet, özellikle Libya gibi kaynak kısıtlı ortamlarda, geleneksel eğitim yöntemlerinin sağlık çalışanlarını hem pratik hem de şefkatli yetkinliklerle yeterince donatmadığı durumlarda, önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Bu araştırma, Libya'nın Ajdabiya kentinde diyabet yönetimini geliştirmeyi amaçlayan, Tasarım Bilimi Araştırma Metodolojisi kullanılarak tasarlanmış, sanal gerçeklik (VR) tabanlı olmayan bir eğitim aracının etkinliğini incelemektedir. Araç, akut hiperglisemi, krizler ve gebelik diyabetiyle ilgili eğitim konularını kapsayan klinik senaryoları içermektedir. 20 sağlık çalışanı karma yöntemli bir değerlendirmeye katılmıştır. Sonuçlar, empati (Jefferson Ölçeği: M = 105,30'dan 112,70'e, p < 0,001) ve klinik performansta (M = 65,40'tan 82,10'a, p < 0,001) önemli iyileşmeler göstermiştir. Sistem ayrıca yüksek kullanılabilirlik puanları almıştır (SUS: M = 81,50/100). Elde edilen bulgular, sürükleyici sanal gerçekliğin olmazsa olmaz olduğu varsayımını sorgulayarak, sürükleyici olmayan sanal gerçekliğin de karar verme ve empatik iletişimi geliştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus continues to pose a significant public health challenge, especially in resource-constrained environments like Libya, where traditional educational methodologies inadequately prepare healthcare professionals with both practical and compassionate competencies. This research examines the efficacy of a non-immersive VR training instrument, designed using Design Science Research Methodology, aimed at enhancing diabetes management in Ajdabiya, Libya. The instrument incorporated clinical scenarios encompassing acute hyperglycaemia, crises, and education related to gestational diabetes. 20 healthcare professionals participated in a mixed-methods evaluation. Results showed significant improvements in empathy (Jefferson Scale: M = 105.30 to 112.70, p < 0.001) and clinical performance (M = 65.40 to 82.10, p < 0.001). The system also received high usability ratings (SUS: M = 81.50/100). Findings challenge the assumption that immersive VR is essential, demonstrating that non-immersive VR can enhance decision-making and empathetic communication.