Metabolik bozukluk ilişkili yağlı karaciğer hastalığında sistemik immün-inflamasyon indeksin rolünün araştırılması
Investigation of the role of systemic immun-inflammatory index in metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease
- Tez No: 1007537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KIRIK, DOÇ. DR. HACER ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: MASLD, SII, FIB-4, İnflamasyon, Fibrozis, KMRF, MASLD, SII, FIB-4, Inflammation, Fibrosis, CMRF
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇLAR: Bu çalışmanın amacı kardiyometabolik risk faktörlerine (KMRF) sahip bireylerde SII'nın metabolik bozukluk ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MASLD) varlığı ve ileri fibrozis riskiyle ilişkisinin incelenmesidir. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma tek merkez, prospektif ve kesitsel bir çalışma olup öncesinde etik kurul onayı alındı. MASLD tanısı USG ile, fibrozis riski FIB-4 skoru ile belirlendi. Hasta grubu MASLD ve fibrozis risk durumuna göre gruplara ayrılıp elde edilen verilerin karşılaştırmalı analizi yapıldı. SII'nin gerek steatoz gerekse fibrozisle ilişkisi analiz edildi. BULGULAR: Bu çalışmada toplam 358 MASLD (ort yaş= 57.58±11.35, %65.9 kadın) ve 119 MASLD olmayan (ort yaş= 57.28±12.88, %52.9 kadın) toplam 477 hasta değerlendirildi (yaş için p=0.436, cinsiyet için p=0.011). SII düzeyi MASLD'li bireylerde (547.07±285.50) MASLD olmayanlara (471.26±168.82) kıyasla anlamlı düzeyde yüksek izlendi (p=0.046). Öte yandan, MASLD hastalarında ileri fibrozis grubundaki (n=40, %70.0 kadın) SII düzeyi (442.55±349.81) düşük fibrozis risk grubundaki (n=318, %65.4 kadın) hastalara kıyasla (560.22±274.21) anlamı düzeyde düşük izlendi (p<0.001). MASLD hastalarında SII ile FIB-4 skoru (r=-0.351, p<0.001) ve NAFLD fibrozis skoru (r=-0.230, p<0.001) arasında negatif korelasyon gözlemlendi. FIB-4 üzerine yapılan ROC curve analizinde SII'nın 377.73 değerinin %75 sensitivite, %52 spesifite sağladığı bulundu (AUROC: 0.70; p<0.001). Yapılan regresyon analizinde SII'nın yaştan bağımsız FIB-4'ü predikte edici faktör olduğu gözlemlendi [OR:0.998, (95% CI: 0.996-0.999); p=0.009]. SONUÇ: Bu çalışmada KMRF'li bireylerde steatoz varlığında yüksek SII düzeyi, bununla beraber MASLD'li bireylerde ileri fibrozis risk grubunda düşük SII seviyesinin izlendiği gözlemlendi. Bu durum MASLD kliniğinde SII seviyelerinde dinamik bir değişim paterni olabileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
AİM: The aim of this study is to investigate the association of SII with the presence of Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease (MASLD) and the risk of advanced fibrosis in individuals with cardiometabolic risk factors (CMRF). MATERIALS AND METHODS: This study is a single-center, prospective, cross-sectional study that received prior ethical committee approval. MASLD was diagnosed by ultrasound, and fibrosis risk was determined by the FIB-4 score. The patient group was divided into subgroups according to MASLD and fibrosis risk status, and a comparative analysis of the obtained data was performed. The relationship of SII with both steatosis and fibrosis was analyzed. RESULTS: In this study, a total of 477 patients were evaluated, including 358 with MASLD (mean age = 57.58±11.35, 65.9% female) and 119 without MASLD (mean age = 57.28±12.88, 52.9% female) (p=0.436 for age, p=0.011 for gender). SII levels were significantly higher in individuals with MASLD (547.07±285.50) compared to those without MASLD (471.26±168.82) (p=0.046). On the other hand, in MASLD patients, the SII level (442.55±349.81) in the advanced fibrosis group (n=40, 70.0% women) was found to be significantly lower compared to the low fibrosis risk group (n=318, 65.4% women) (560.22±274.21) (p<0.001). A negative correlation was observed between SII and FIB-4 score (r=-0.351, p<0.001) and NAFLD fibrosis score (r=-0.230, p<0.001) in MASLD patients. In the ROC curve analysis performed on FIB-4, it was found that an SII value of 377.73 provided 75% sensitivity and 52% specificity (AUROC: 0.70; p<0.001). In the regression analysis performed, it was observed that SII was an age-independent predictive factor for FIB-4 [OR:0.998, (95% CI: 0.996-0.999); p=0.009]. CONCLUSION: This study observed high SII levels in individuals with KMRF who had steatosis, while individuals with MASLD, who were at a higher risk of advanced fibrosis, had low SII levels. This suggests that there may be a dynamic pattern of change in SII levels in the clinical presentation of MASLD.