Çoklu ilaç dirençli Pseudomonas aerugınosa ST235 ve non-ST235 klonlarına karşı bitkisel etken maddelerin ve antibiyotiklerin antipseudomonal, antibiofilm, sinerjik aktivitelerinin belirlenmesi
Evaluation of antipseudomonal, antibiofilm, and synergistic activities of plant-derived compounds and antibiotics against multidrug-resistant Pseudomonas aeruginosa ST235 and non-ST235 clones
- Tez No: 1007560
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Amigdalin, Karvakrol, Kuersetin, Pseudomonas aeruginosa, Sinapik asit, Amygdalin, Carvacrol, Quercetin, Pseudomonas aeruginosa, Sinapic acid
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Pseudomonas aeruginosa, ESKAPE (Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter spp.) bakteri grubunun önemli bir üyesidir ve nozokomiyal enfeksiyonların başlıca etkenlerinden biridir. Çoklu direnç gelişmesini sağlayan çeşitli antibiyotik direnç mekanizmalarına sahiptir. Bu dirençli klonlar arasında yer alan P. aeruginosa ST235, dünya genelinde en yaygın klonlardan biridir. Bu araştırmada Çok ilaca dirençli (MDR) P. aeruginosa (ST235 ve non-ST235 klonları) ile non-MDR suşlar çalışma materyali olarak seçilmiştir. Kolistin, amikasin ve imipenem ile çeşitli bitkisel bileşenlerin (karvakrol, sinnamaldehit, sinapik asit, kuersetin ve amigdalin) antipseudomonal etkinlikleri mikrodilüsyon; biyofilm dinamikleri (oluşum, inhibisyon ve eradikasyon) ise mikrotitrasyon yöntemleriyle test edilmiştir. Ajanların kombinasyonel sinerjileri checkerboard ve time-kill analizleriyle ortaya konulmuş olup, aday bileşenlerin sitotoksisiteleri hücre kültürü ortamında XTT testi ile belirlenmiştir. Çalışmamızda kullanılan MDR P. aeruginosa ST235 ve non-ST235 klonları Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi Laboratuvarlar'ından Dr. Cansel Vatansever tarafından sağlanmıştır. Non-MDR P. aeruginosa ve P. aeruginosa ATCC 27853 suşları ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Mikrobiyoloji laboratuvarından temin edilmiştir. Antimikrobiyaller ve doğal bitkisel etkenlerin MİK değerleri belirlenmiştir. İn vitro sinerjik etkileşimlerin belirlenmesi amacıyla antibiyotik ve bitkisel etken kombinasyonları dama tahtası yöntemi ile test edilmiş ve FİKi değerleri hesaplanmıştır. Dama tahtası yöntemi ile sinerjik bulunan 6 suşa time-kill testi uygulanmıştır. Ardından tüm izolatların biyofilm yapma özelliği incelenmiştir. Tüm antimikrobiyal ajanların, tek başına ve sinerjik dozlarda kombinasyon halinde biyofilm inhibisyon ve eradikasyon kapasiteleri mikrotitre plak yöntemiyle test edilmiştir. Son olarak, bitkisel bileşenlerin sitotoksisite analizleri gerçekleştirilmiştir. Bitkisel bileşenler arasında en düşük MİK değerleri sinnamaldehit ve karvakrolde (16 µg/mL) tespit edilmiştir. Dama tahtası yöntemi ile değerlendirilen kombinasyonlar arasında en yüksek sinerjik etkileşim kolistin ile sinnamaldehit arasında (%56) saptanmıştır. Buna karşılık amikasin ile amigdalin arasında sinerji tespit edilmemiştir. Antimikrobiyal maddeler arasında en yüksek biyofilm inhibisyon oranı ve biyofilm eradikasyon oranı (%65) imipenem ile elde edilmiştir. Doğal bitkisel bileşenler arasında en yüksek biyofilm inhibisyonu (%65) ve biyofilm eradikasyonu (%58) sinnamaldehit ile elde edilmiştir. Sinerjik kombinasyonlar arasında biyofilm inhibisyon ve eradikasyon etkinliği en yüksek %68 ve %61 ile amikasin ve sinapik asit kombinasyonunda gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Pseudomonas aeruginosa is a prominent member of the ESKAPE group of pathogens and serves as a significant nosocomial agent. It possesses various antibiotic resistance mechanisms that facilitate the development of multidrug resistance (MDR). Among these resistant lineages, the ST235 clone is the leading and most widespread strain. In this study, the antipseudomonal activities of antimicrobial agents (colistin, amikacin, imipenem) and natural plant-derived compounds (carvacrol, cinnamaldehyde, sinapic acid, quercetin, amygdalin) against MDR P. aeruginosa ST235, non-ST235 clones, and non-MDR P. aeruginosa strains were investigated using the broth microdilution method. Additionally, biofilm formation, inhibition, and eradication activities were assessed via the microtitration method, while the synergistic efficacy of antibiotic and plant compound combinations was evaluated using the checkerboard method and time-kill assay. Finally, the cytotoxicity of the effective concentrations of the plant-derived compounds was analyzed in cell culture using the XTT assay. The MDR P. aeruginosa ST235 and non-ST235 clones employed in this study were kindly provided by Dr. Cansel Vatansever from the Research Center for Infectious Diseases at Koç University. Non-MDR P. aeruginosa isolates and the P. aeruginosa ATCC 27853 reference strain were obtained from the Microbiology Laboratory of Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital. The Minimum Inhibitory Concentration (MIC) values of the antimicrobials and natural plant-derived compounds were determined. In vitro synergistic interactions were evaluated using the checkerboard method, and Fractional Inhibitory Concentration Indices (FICI) were calculated. Time-kill assays were performed on six strains that exhibited synergy in the checkerboard analysis. Subsequently, the biofilm-forming capabilities of all isolates were investigated. The biofilm inhibition and eradication capacities of the antimicrobial agents, both alone and in combination at synergistic doses, were tested using the microtiter plate method. Finally, cytotoxicity analysis was performed for the plant-derived compounds. Cinnamaldehyde and carvacrol exhibited the lowest minimum inhibitory concentration (MIC) values (16 µg/mL) among the phytochemicals tested. According to the checkerboard method, the highest rate of synergistic interaction (56%) was detected between colistin and cinnamaldehyde. No synergy was observed between amikacin and amygdalin. Among the antimicrobial agents, the highest biofilm inhibition rate and biofilm eradication rate (65%) were achieved with imipenem. Among the natural plant-derived compounds, cinnamaldehyde displayed the highest biofilm inhibition and eradication rates, at 65% and 57%, respectively. In synergistic combinations, the highest biofilm inhibition and eradication capacities were observed in the amikacin and sinapic acid combination, at 68% and 61%, respectively.