Adölesan idiyopatik skolyozda teknoloji temelli sistemler ile rehabilitasyon yaklaşımlarının etkinliği
Effectiveness of rehabilitation approaches with technology based systems in adolescent idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 1007561
  2. Yazar: HANDE TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM TARAKCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiyopatik skolyoz, Cobb açısı, Gövde rotasyonu, Motivasyon, Rehabilitatif oyun, Adolescent idiopathic scoliosis, Cobb angle, trunk rotation, motivation, rehabilitation games
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Adölesan İdiyopatik Skolyoz (AIS) tanılı bireylerde rehabilitatif oyun temelli egzersiz uygulamalarının klinik ve radyolojik parametreler üzerindeki etkinliğini değerlendirmekti. Prospektif, randomize kontrollü ve çift kör dizayn edilen araştırmaya Cobb açısı 25°–40°, 10–14 yaş aralığında 20 immatür kız olgu dahil edildi. Olgular randomize şekilde Rehabilitatif Oyun Temelli Egzersiz Grubu (ROTEG) ve Kontrol Grubu (KG) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba üç boyutlu korse kullanımı ile birlikte FSSE, kor stabilizasyon ve denge egzersizlerini içeren kombine program altı ay boyunca uygulandı. KG'de denge ve kor stabilizasyon egzersizleri geleneksel yöntemler ile ROTEG'de ise rehabilitatif oyun temelli sistemler aracılığıyla gerçekleştirildi. Değerlendirmeler tedavi başında, 3. ve 6. ayda yapıldı. Cobb açısı, Posterior Gövde Simetri İndeksi, Walter Reed Görsel Değerlendirme Skalası ve Fiziksel Aktivite Katılım Motivasyon Ölçeği birincil; Tek Ayak Denge Testi, Gövde Rotasyon Derecesi ve Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği ikincil sonuç ölçütleri olarak belirlendi. Altı aylık takipte torakal ve torakolomber Cobb açılarında her iki grupta da progresyon izlenmedi. Lomber Cobb açısında ROTEG lehine minimal bir farklılık saptandı. ATR ölçümlerinde tüm segmentlerde anlamlı azalma gözlenirken, toplam değişim miktarları açısından gruplar arasında üstünlük bulunmadı (p>0.05). WRVAS skorları her iki grupta iyileşti ve başlangıçtaki grup farkı altıncı ayda ortadan kalktı. POTSI skorları tedavi sonunda iyileşti ve gruplar arasında fark bulunmadı. Denge parametrelerinde anlamlı değişim saptanmadı(p>0.05). Egzersiz motivasyonu KG'de azalırken ROTEG'de korundu ve sistem kullanılabilirliği iyi düzeyde bulundu (p=0.83). Sonuç olarak, oyun temelli egzersiz yaklaşımı eğrilik progresyonunun önlenmesi ve klinik parametrelerin iyileştirilmesi açısından geleneksel yöntemlerle benzer etkinlik gösterirken, tedavi kompliyansının sürdürülmesi yönüyle avantaj sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effectiveness of rehabilitative game-based exercise applications on clinical and radiological parameters in individuals diagnosed with Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS). This prospective, randomized, controlled, double-blind study included 20 immature female participants aged 10–14 years with a Cobb angle between 25° and 40°. Participants were randomly allocated to either the Rehabilitative Game-Based Exercise Group (ROTEG) or the Schroth-Based Exercise Group (KG). Both groups received a six-month combined program consisting of three-dimensional bracing together with physiotherapeutic scoliosis-specific exercises (FSSE), core stabilization, and balance training. In KG, balance and core stabilization exercises were performed using conventional methods, whereas in ROTEG they were delivered through rehabilitative game-based systems. Assessments were conducted at baseline, and at the third and sixth months. Primary outcome measures included Cobb angle, Posterior Trunk Symmetry Index, Walter Reed Visual Assessment Scale, and Physical Activity Participation Motivation Scale. Secondary outcomes were the Single-Leg Balance Test, Angle of Trunk Rotation, and System Usability Scale. During the six-month follow-up, no progression was observed in thoracic or thoracolumbar Cobb angles in either group. A minimal difference favoring ROTEG was detected in lumbar Cobb angle. Significant reductions in ATR were observed across all segments; however, no between-group superiority was identified regarding total change (p>0.05). WRVAS and POTSI scores improved in both groups, with no differences at six months. Balance parameters showed no significant changes(p>0.05). Exercise motivation decreased in KG but was maintained in ROTEG, and system usability was rated as good (p=0.83). Overall, the game-based approach demonstrated comparable effectiveness to conventional methods in preventing curve progression and improving clinical parameters, while potentially offering advantages in sustaining treatment adherence.