Şırnaklı bir âlim Feyzullah Erzen'in usûli ve fıkhî görüşleri
The proscientific and jurisprudential views of Feyzullah Erzen, a scholar from Sirnak
  1. Tez No: 1007580
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULBAKİ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İslam ceza hukuku, Islamic criminal law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Erzen, güneydoğu medrese kültüründe özellikle de Şırnak bölgesinde tanınmış önemli şahsiyetlerden biridir. Özellikle yaşamış olduğu dönemde halkın sorunlarıyla bizzat ilgilenmiş onların dini sorunlarını çözmeye çalışmıştır. Ayrıca yetiştirdiği talebelerin her biri Şırnak bölgesinde önemli görevlere gelmişlerdir. Erzen gerek yazdığı risâleler gerekse üç ciltlik hacimli eseri olan Levâmi'u'l-cevâhîr fî isna aşere ilmen yücâhir isimli eseri vasıtasıyla topluma ışık tutmaya çalışmıştır. Risâlelerin her biri kendine has bir konuyu ele almakla birlikte üç ciltlik eseri ise başta usûl ve furû fıkıh olmak üzere her cildi muhtelif konularla ilgilidir. Uzun yıllar süren tedris ve irşat faaliyetleri sırasında karşılaştığı soru ve sorunlara cevap mahiyetinde oluşturduğu ve sonradan tasnif edip kitaplaştırdığı anlaşılmaktadır. Bundan dolayı eserde tefsir, fıkıh, kelam, hadis ve hatta gramerle ilgili muhtelif disiplinlere dair malumat söz konusudur. Kitapta ele alınan konuların farklılığı ve genişliği hocanın ilmî ve fikrî birikiminin göstergesidir. Birinci ciltte kelam ilmi, kâinatın yaratılışı, ruh-ceset ilişkisi, sihir, tılsım, makro âlem, bazı hadisler üzerine mülahazalar, cin ve şeytanla ilgili bilgiler, tasavvufun incelikleri ve bazı ayetlerin tefsiri gibi konular işlenmektedir. İkinci ciltte felsefe ve felsefe tarihi, İslam filozofları, bazı tarihi kıssalar, yemek ve adabı, rüya, ilham ve keramet gibi konular yanında bazı tasavvufi meseleler ile peygamberler tarihinden bazı ilginç olaylar ele alınmaktadır. Üçüncü ciltte ise güncel fıkhi meseleler ele almaktadır. Kolonyanın hükmü, organ nakli, azil, meşru müdafaa, teflik, av, ehli kitabın kestiklerinin yenilmesi, tesettür, evlilik gibi güncel dini meseleler üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Erzen is a well-known and important figure in the madrasa culture of southeastern Turkey, especially in the Sirnak region. During his lifetime, he was particularly concerned with the problems of the people and tried to resolve their religious issues. Furthermore, each of the students he trained rose to important positions in the Sirnak region. Erzen tried to enlighten society through both the treatises he wrote and his voluminous three-volume work, Levâmi'u'l-cevâhîr fî isna aşere ilmen yücâhir. While each of the treatises addresses a specific topic, the three-volume work, primarily focusing on the principles and branches of Islamic jurisprudence, deals with various subjects in each volume. It appears to have been created as a response to questions and problems encountered during his many years of teaching and guidance activities and later compiled and published as a book. Therefore, the work contains information on various disciplines related to exegesis, jurisprudence, theology, hadith, and even grammar. The diversity and breadth of the topics covered in the book are indicative of the scholarly and intellectual background of the author. The first volume deals with the science of theology, the creation of the universe, the relationship between soul and body, magic, talismans, the macrocosm, reflections on certain hadiths, information about jinn and demons, the subtleties of Sufism, and the interpretation of some verses from the Quran. The second volume covers topics such as philosophy and the history of philosophy, Islamic philosophers, some historical anecdotes, food and etiquette, dreams, inspiration and miracles, as well as some Sufi issues and interesting events from the history of the prophets. The third volume deals with contemporary jurisprudential issues. It focuses on current religious matters such as the ruling on cologne, organ transplantation, dismissal from office, self-defense, entrustment, hunting, eating meat slaughtered by the People of the Book, veiling, and marriage.