Gestasyonel diyabeti olan kadınların yenidoğanlarında apelin ve sirtuin 3 düzeylerinin değerlendirmesi
Evaluation of apelin and sirtuin 3 levels in newborns of women with gestational diabetes
- Tez No: 1007599
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN GÜVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Apelin, Sirtuin 3, Gestational Diabetes Mellitus, Apelin, Sirtuin 3
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda gestasyonel diyabetes mellitusu (GDM) olan gebeler ile sağlıklı gebelerin yenidoğanlarında serum/plazma apelin ve sirtuin 3 (sirt3) düzeylerini ölçerek klinik tabloya olan etkilerini araştırmayı planladık. Yöntem: Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 30 Haziran 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında doğum yapan gestasyonel diyabeti olan gebeler ile sağlıklı gebelerin yenidoğanlarının kordon kanından elde edilen serum/plazma apelin ve sirt3 düzeylerini ELİSA yöntemiyle ölçerek, bu maddelerin düzeylerinin klinik tabloya olan etkilerini araştırmayı hedefledik. Bulgular: Çalışmamızda, kontrol grubunun %35.9'u kız ve %64.1'i erkek, GDM grubunun ise %43.2'si kız ve %56.8'i erkek bebekti. GDM grubundaki apelin (2846.55±317.61) ve sirt3 (18.61±2.16) ortalama değerlerini, kontrol grubunun apelin (2351.40±285.30) ve sirt3 (11.32±1.39) ortalama değerlerinden istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulduk. Kontrol ve GDM grubunda hem apelin, hem de sirtuin değerlerinin diğer klinik ve demografik parametreler ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki yoktu (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda, GDM'li kadınların yenidoğanlarında serum apelin ve sirtuin3 seviyelerini GDM olmayan annelerin bebeklerinden anlamlı olarak yüksek saptadık. Ancak yenidoğanların klinik ve demografik bulgularına etkisini farklı haftalarda düzeylerine bakılarak karşılaştırma yapılması, daha uzun süreli ve sayılı araştırma yapılması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the effects of serum/plasma apelin and sirtuin 3 (SIRT3) levels on the clinical status of newborns born to mothers with gestational diabetes mellitus (GDM) by comparing them with those of newborns of healthy pregnant women. Methods: Between June 30, 2023 and December 31, 2023, serum/plasma apelin and SIRT3 levels obtained from cord blood of newborns of women with GDM and healthy pregnant women who delivered at Sancaktepe Training and Research Hospital were measured using the ELISA method. We aimed to evaluate the effects of these biomarker levels on the clinical presentation. Results: In our study, 35.9% of the newborns in the control group were female and 64.1% were male, while 43.2% of the newborns in the GDM group were female and 56.8% were male. The mean apelin (2846.55±317.61) and SIRT3 (18.61±2.16) levels in the GDM group were found to be significantly higher than the mean apelin (2351.40±285.30) and SIRT3 (11.32±1.39) levels in the control group. In both the control and GDM groups, there was no statistically significant relationship between apelin or sirtuin levels and other clinical and demographic parameters (p>0.05). Conclusion: In our study, serum apelin and SIRT3 levels were found to be significantly higher in newborns of mothers with GDM compared with newborns of mothers without GDM. However, we believe that further long-term studies with larger sample sizes, as well as comparisons of biomarker levels at different gestational weeks, are needed to better understand their effects on neonatal clinical and demographic findings.