Siyasal pazarlamada aday imajı oluşturma aracı olarak seçim afişleri: Muhtar adaylarının afişleri üzerine bir inceleme
Election posters as an instrument of candidate image construction in political marketing: An analysis of mukhtar candidates' posters
  1. Tez No: 1007598
  2. Yazar: GÜLİZAR HİSARLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ALPER AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal iletişim, Political communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Siyasal pazarlama; siyasi aktörlerin seçmen ihtiyaç ve beklentilerini analiz ederek stratejik bir konumlandırma ile destek kazanma sürecidir. Bu süreçte aday imajı, seçmen davranışını yönlendiren temel bir belirleyici; seçim afişleri ise bu imajın kitlelere aktarıldığı kritik bir görsel iletişim aracıdır. Bu çalışma, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Denizli'nin Merkezefendi ve Pamukkale ilçelerinde muhtar adaylarının kullandıkları afişleri siyasal pazarlama perspektifinden inceleyerek, afişlerdeki imaj faktörlerinin kullanım yoğunluklarını ve stratejik imaj eğilimlerini belirlemeyi ve bu unsurların aday cinsiyetine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı çalışmada, aday imajını oluşturan unsurlar; kişisel özellikler, iletişim, dış görünüş, tecrübe, sosyo-kültürel özellikler, geleceğe dair projeler, ideoloji/parti ve hemşericilik olmak üzere sekiz kategori altında tasnif edilmiştir. Toplam 198 afiş, içerik analizi yöntemiyle oluşturulan kodlama cetveli üzerinden istatistiksel yöntemlerle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, muhtarlık seçimlerinde aday imajının merkezi bir rol oynadığını; özellikle kişisel özellikler, iletişim ve fiziksel dış görünüş faktörlerinde cinsiyete bağlı anlamlı farklılaşmalar yaşandığını ortaya koymaktadır. Kadın adayların afişlerinde duygusal ve kişisel temsiller ön plana çıkarken, erkek adayların otorite ve güvenilirlik imgeleriyle sunulduğu saptanmıştır. Kadın adayların iletişim paylaşımlarında daha temkinli ve kontrollü bir strateji izledikleri; cinsiyet temelli farklılaşmaların ise ağırlıklı olarak görsel-estetik unsurlar üzerinden şekillendiği belirlenmiştir. Araştırma, yerel siyasal pazarlama literatürüne katkı sağlarken, adayların daha bilinçli iletişim stratejileri geliştirebilmeleri için kuramsal ve pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Political marketing is a strategic positioning process aimed at gaining support by analyzing the needs and expectations of voters. Within this framework, candidate image emerges as a fundamental determinant influencing voter behavior, while election posters serve as critical visual communication tools for conveying this image to the masses. This study aims to examine the posters used by mukhtar candidates in Merkezefendi and Pamukkale districts of Denizli during the local elections held on March 31, 2024, from a political marketing perspective. The research analyzes the intensity and strategic trends of image factors in these posters, as well as whether these elements exhibit significant differences based on the candidates' gender. Adopting both qualitative and quantitative research approaches, the elements constituting the candidate image are classified into eight categories: personal qualities, communication characteristics, physical appearance, experience, socio-cultural background, projects, ideology/party, and regional identity. A total of 198 posters were coded using a coding sheet developed for content analysis and subsequently analyzed through statistical methods. The findings reveal that candidate image plays a central role in mukhtar elections, with significant gender-based differences identified particularly in personal qualities, communication, and physical appearance factors. It was found that while female candidates are predominantly represented through emotional and personal traits, male candidates are presented with imagery emphasizing authority andreliability. Furthermore, female candidates were observed to adopt a more cautious and controlled strategy regarding thesharing of communication information, and gender-based differentiation was primarily shaped through visual-aesthetic elements. This research contributes to the limited literature on local political marketing while offering theoretical and practical recommendations for mukhtar candidates to develop more conscious communication strategies.