COVID-19 enfeksiyonu ve aşılanmanın miyokard enfarktüsü ile ilişkisi: SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2021–2023 tek merkezli analiz
Association of COVID-19 infection and vaccination with myocardial infarction: A single-center analysis at SBU Gazi Yasargil Training and Research Hospital, 2021–2023
- Tez No: 1007605
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, COVID-19 Aşıları, Komorbidite, Miyokard Enfarktüsü, Comorbidity, COVID-19, COVID-19 Vaccines, Myocardial Infarction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Aralık 2019'da ortaya çıkan COVID-19 enfeksiyonu, kardiyovasküler sistem üzerinde önemli etkiler göstermiştir. Miyokard enfarktüsü (MI) için klasik risk faktörleri bilinse de COVID-19 enfeksiyonu ve aşılanma ile ilişkisi belirsizdir. Bu çalışmanın amacı, 2021–2023 yılları arasında SBÜ Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde MI tanısı alan hastalar ile kontrol grubunun karşılaştırılması yoluyla, COVID-19 enfeksiyonu ve aşılanma durumunun MI gelişimiyle ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif vaka–kontrol çalışmasına 2326 birey (1163 vaka, 1163 kontrol) dahil edilmiştir. Demografik özellikler, komorbiditeler, COVID-19 enfeksiyonu, aşılama durumu (aşısız, Sinovac, BioNTech tek/≥2 doz, karma) ve biyokimyasal parametreler incelenmiştir. İstatistiksel analizlerde Mann–Whitney U, ki-kare ve tek ve çok değişkenli lojistik regresyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen bireylerin yaş ortalaması 59 olup erkekler çoğunluktaydı. En sık komorbidite hipertansiyon (HT) (%56), ardından diyabetes mellitus (DM) (%32) idi. DM vaka grubunda daha yüksekti (%36,5 vs. %28,0, p<0,05). COVID-19 enfeksiyonu %26,3 oranında saptandı ve kontrol grubunda daha fazlaydı (%28,9 vs. %23,6, p=0,004). Aşısızlık vaka grubunda yüksekti (%13,1 vs. %8,0, p<0,001). BioNTech ≥2 doz ve karma aşılama koruyucu bulundu. Regresyon analizlerinde ileri yaş (≥75 yıl) ve DM bağımsız risk faktörleri iken, hipertansiyon ve hiperlipidemi (HL) koruyucu yönde ilişki gösterdi. COVID-19 enfeksiyonu MI riskinde azalma ile ilişkiliydi (OR=0,72). En güçlü koruma COVID-19 enfeksiyonu olan ve aynı zamanda aşılanmış bireylerde gözlendi (OR=0,42). Sonuç: İleri yaş ve diyabetes mellitus MI için bağımsız risk faktörleridir. Aşısızlık riski artırırken, tam ve karma aşılanma anlamlı koruma sağlamaktadır. En güçlü koruma, enfeksiyon öyküsü ve aşının birlikte sağladığı hibrit immünite ile gözlenmiş olup, bu durum aşının yalnızca enfeksiyon komplikasyonlarını değil, MI riskini de azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: COVID-19 infection, which emerged in December 2019, has significantly affected the cardiovascular system. While classical risk factors for myocardial infarction (MI) are known, its association with COVID-19 infection and vaccination remains uncertain. This study aimed to investigate this relationship by comparing MI patients and controls diagnosed between 2021–2023 at SBÜ Gazi Yaşargil Training and Research Hospital. Materials and Methods: This retrospective case–control study included 2326 individuals (1163 cases, 1163 controls). Demographic characteristics, comorbidities, COVID-19 infection, vaccination status (unvaccinated, Sinovac, BioNTech single/≥2 doses, mixed), and biochemical parameters were examined. Statistical analyses were performed using Mann–Whitney U, chi-square, and univariate and multivariate logistic regression tests. Results: The mean age of the study population was 59 years, with a male predominance. The most common comorbidity was hypertension (HT) (56%), followed by diabetes mellitus (DM) (32%). DM was more frequent in the case group (36.5% vs. 28.0%, p<0.05). COVID-19 infection was identified in 26.3% overall and was higher in controls (28.9% vs. 23.6%, p=0.004). Unvaccinated status was more common in the case group (13.1% vs. 8.0%, p<0.001), while ≥2 doses BioNTech and mixed vaccination were protective. In regression analyses, advanced age (≥75 years) and DM were independent risk factors, whereas hypertension and hyperlipidemia (HLD) showed a protective association. COVID-19 infection was associated with reduced MI risk (OR=0.72). The strongest protection was observed in individuals with both COVID-19 infection and vaccination (OR=0.42). Conclusion: Advanced age and diabetes mellitus are independent risk factors for MI. Unvaccinated status increased the risk, whereas complete and mixed vaccination provided significant protection. The strongest protection was observed with hybrid immunity, provided by both prior infection and vaccination, suggesting that vaccination not only reduces infection-related complications but also lowers the risk of MI.