Ticaret sicili müdürlüğü'nün görev, yetki ve sorumlulukları
Duties, authorities and responsibilities of trade registry offices
  1. Tez No: 1007751
  2. Yazar: ŞEYDA DUYGU SERARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret Sicili, Sicil Müdürlüğü, Sicil Müdürü, Görev, Yetki, Sorumluluk, Rücu Davası, Takdir Yetkisi, Trade Registry, Registry Office, Registrar, Duty, Authority, Responsibility, Recourse Action, Power of Discretion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda ticaret sicili kavramı, ticaret sicili işlemleri, ticaret sicili müdürlüğünün teşkilatı ve bu teşkilat kapsamında yer alan müdür, müdür yardımcıları ile diğer görevlilerin görev ve yetkileri ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. Ticaret sicilinin tutulmasında hukuki ve cezai sorumluluklar açısından ise ticaret sicili teşkilatı ile devlet, ticaret odaları, ticaret ve sanayi odaları incelemeye tabi tutulmuştur. Çalışmamız kapsamında ticaret sicili müdürlüğünün yönetime ve sicilin tutulmasına dair görev ve yetkileri detaylı olarak anlatılmış olup, bu kapsamda inceleme ve araştırma, inceleme görevinin kapsamı ve bu bağlamda takdir yetkisi, sicile kayıt ve kayıt isteminin reddi, tescile davet ve ihtar prosedürü, sicilin defter ve belgelerini koruma, bazı hususlarda diğer sicillere ve resmi kurumlara bildirim, ticari defterlerin onaylanması ve belgelerin gönderilmesi konuları Yargıtay kararları ışığında değerlendirilerek somutlaştırılmıştır. 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda düzenleme alanı bulamayıp 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile hüküm altına alınan, ticaret sicilinin tutulmasından doğan zararlardan devlet ve ilgili odanın müteselsil sorumluluğu ve kusuru bulunanlara rücu mekanizması çerçevesinde ticaret sicili müdürlüğü görevlileri açısından rücu davası, bu davada görevli ve yetkili mahkeme, arabuluculuk dava şartı, üçüncü kişilere karşı sorumluluk konuları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, the trade registry concept, trade registry processes, the organization of trade registry office/s and the duties and powers/authorities of the trade registrars, assistant trade registrars and other officers were examined in detail. The trade registry organization and the state, chambers of commerce and chambers of commerce and industry were examined in terms of legal and penal liabilities arising from keeping and retention of trade registry records. The duties and authorities of the trade registry offices regarding management and keeping and retention of the registry were explained under our study; and in this context, the issues including review and investigation, scope of the duty of investigation and the power of discretion in this sense, registration in the registry and the rejection of a registration request, invitation to registration and warning procedure, protection of the registry books and documents, notification to other registries and public authorities in respect of specific issues, certification of commercial books and forwarding of documents were evaluated and objectified in the light of Supreme Court decisions. The issues explained include the recourse action that may be filed against officers of trade registry offices within the framework of the mechanism of recourse by the state and the related chamber to those that are at fault and jointly and severally liable for the loss and damages arising from retention of trade registry, which was not specified in the Turkish Commercial Code no. 6762, but regulated within the Turkish Commercial Code no. 6102, the competent court of jurisdiction for such actions, mediation cause of action and liabilities to third parties.