Vücut geliştirmecilerde farklı yüklenme metotları ile kuvvet değerlerinin EMG yöntemi ile belirlenmesi
Determining strength values in bodybuilders using EMG method with different loading methods
  1. Tez No: 1007773
  2. Yazar: HARUN ERTÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN SUNA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel sporlar, Fiziksel uygunluk, Individual sports, Physical fitness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Egzersiz ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı direnç egzersizleri sırasında üst ve alt ekstremite kas gruplarının yüzey elektromiyografi (sEMG) aktivasyon düzeylerini belirlemeyi, makine ve serbest olarak uygulanan egzersizlerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlayan nicel bir araştırmadır. Bu araştırmaya, vücut geliştirme sporu ile uğraşan 12 sağlıklı erkek katıldı. Katılımcıların; yaş ortalamaları 24,83±1,85 yıl, boy uzunluk ortalamaları 177,92±5,19 cm, vücut ağırlık ortalamaları 80,92±4,14 kg ve beden kitle indeksleri 25,57±1,13 kg/m2 olarak tespit edildi. Bu çalışmamızda makine ile uygulanan Chest Press (pectoralis major ve triceps brachii(a)), Leg Press (quadriceps ve hamstring), Z Makine (biceps brachii ve triceps brachii(a)) ve serbest ağırlık ile uygulanan Bench Press (pectoralis major ve triceps brachii(b)), Back Squat (quadriceps ve hamstring), Biceps Curl (biceps brachii ve triceps brachii(b)) egzersizleri uygulama esnasında belirlenen kasların kas aktivasyonlarını inceledik. Bu çalışmadaki verilerin analizi ve istatistiksel hesaplamaları 25.0 SPSS paket programı ile gerçekleştirildi. Tanımlayıcı istatistikleri belirlemek için (ortalama, standart sapma, minimum ve maksimum değerleri) descriptive statistics analizi ile raporlandı. Makine ve serbest ağırlık olarak uygulanan egzersizler sırasında belirli kaslardan alınan sEMG değerlerinin karşılaştırmalarında normal dağılım varsayımı sağlandığı için paired t-testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmamızda makine ve serbest ağırlık kullanımı ile alınan Quadriceps ve Triceps Brachii(b) kaslarının aktivasyonlarında istatistiksel olarak farklılık olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Makine ve serbest ağırlık kullanımı ile alınan Pectoralis Major, Triceps Brachii(a), Hamstring ve Biceps Brachii kaslarının aktivasyonlarında istatistiksel olarak farklılık olmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Sonuç olarak; Quadriceps ve Triceps Brachii kaslarının kas aktivasyon düzeylerinin serbest ağırlıklara kıyasla makine kullanımında daha yüksek olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is a quantitative research aiming to determine the surface electromyography (sEMG) activation levels of upper and lower extremity muscle groups during different resistance exercises and to comparatively evaluate machine-based and free-form exercises. Twelve healthy male bodybuilders participated in this study. The participants' mean age was 24.83±1.85 years, mean height was 177.92±5.19 cm, mean body weight was 80.92±4.14 kg, and mean body mass index was 25.57±1.13 kg/m2. In this study, we examined the muscle activation of specific muscles during the following exercises performed with machines: Chest Press (pectoralis major and triceps brachii(a)), Leg Press (quadriceps and hamstring), Z Machine (biceps brachii and triceps brachii(a)), and Bench Press (pectoralis major and triceps brachii(b)), Back Squat (quadriceps and hamstring), Biceps Curl (biceps brachii and triceps brachii(b)). Data analysis and statistical calculations were performed using SPSS 25.0 software package. Descriptive statistics (mean, standard deviation, minimum and maximum values) were reported using descriptive statistics analysis. A paired t-test was used to compare sEMG values obtained from specific muscles during exercises performed with machines and free weights, as the assumption of normal distribution was met. The statistical significance level was set at p<0.05. In this study, a statistically significant difference was found in the activation of Quadriceps and Triceps Brachii(b) muscles obtained with machine and free weight use (p<0.05). No statistically significant difference was found in the activation of Pectoralis Major, Triceps Brachii(a), Hamstring, and Biceps Brachii muscles obtained with machine and free weight use (p>0.05). In conclusion, it is thought that the muscle activation levels of Quadriceps and Triceps Brachii muscles are higher with machine use compared to free weight use.