Total tiroidektomi yapılan hastalarda geçici/kalıcı hipoparatiroidinin saptanmasında parathormon takiplerinin etkisi
The effect of parathormone follow-up in the detection of transient/permanent hypoparathyroidism in patients undergoing total thyroidectomy
- Tez No: 1007820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN DERE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Total tiroidektomi, Kalıcı hipoparatiroidi, Postoperatif hipokalsemi, Parathormon, Erken dönem PTH, Total thyroidectomy, Permanent hypoparathyroidism, Postoperative hypocalcemia, Parathyroid hormone, Early postoperative PTH
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Total tiroidektomi sonrası gelişen geçici ve kalıcı hipoparatiroidi, klinik açıdan önemli morbiditeye yol açabilen en sık komplikasyonlardan biridir. Bu çalışmada, postoperatif erken dönemde ölçülen parathormon (PTH) düzeylerinin, geçici ve kalıcı hipoparatiroidinin öngörülmesindeki değerinin araştırılması ve klinik uygulamaya yönelik pratik bir takip yaklaşımının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ocak 2022–Ağustos 2024 tarihleri arasında total tiroidektomi uygulanan hastaların verilerinin geriye dönük olarak incelendiği, tek merkezli ve gözlemsel bir çalışmadır. Dahil edilme ve dışlanma kriterleri doğrultusunda toplam 163 hasta çalışmaya alınmıştır. Serum PTH ve kalsiyum düzeyleri preoperatif dönemde ve postoperatif 0. saat, 1. gün, 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda değerlendirilmiştir. Kalıcı hipoparatiroidi, ameliyattan ≥6 ay sonra devam eden ve replasman tedavisi gerektiren durum olarak tanımlanmıştır. İstatistiksel analizlerde ROC eğrisi, Youden indeksi ve lojistik regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %73,6'sı kadın, %26,4'ü erkekti. Altı aylık takip sonunda 14 hastada (%8,6) kalıcı hipoparatiroidi saptandı. Kalıcı hipoparatiroidi gelişen hastalarda postoperatif 0. saat ve 1. gün PTH düzeyleri, diğer hastalara kıyasla anlamlı derecede düşük bulundu (p<0,001). ROC analizinde, 0. saat PTH düzeyinin kalıcı hipoparatiroidiyi öngörmedeki ayırt edici gücü yüksek bulundu (AUC=0,97). Youden indeksine göre en uygun eşik değer 4,6 pg/mL olarak saptanmakla birlikte, klinik pratikte 10 pg/mL eşik değeri %100 negatif öngörü değeri sağlamıştır. Postoperatif 0. saat PTH ≥10 pg/mL olan hiçbir hastada kalıcı hipoparatiroidi gelişmemiştir. Çok değişkenli analizde çıkarılan paratiroid sayısı kalıcı hipoparatiroidi için bağımsız bir risk faktörü olarak belirlenmiştir (OR≈3,7). Sonuç: Total tiroidektomi sonrası erken dönemde ölçülen PTH düzeyleri, özellikle postoperatif 0. saat PTH, kalıcı hipoparatiroidinin öngörülmesinde güvenilir ve güçlü bir belirteçtir. Postoperatif 0. saat PTH ≥10 pg/mL olması, kalıcı hipoparatiroidi açısından düşük riskli bir hasta grubunu tanımlamaktadır. Bu bulgular, risk temelli takip ve tedavi stratejilerinin geliştirilmesine olanak sağlayarak gereksiz kalsiyum/D vitamini replasmanını ve hastanede yatış süresini azaltabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Post-thyroidectomy hypoparathyroidism remains one of the most common and clinically significant complications of total thyroidectomy. Early identification of patients at risk for transient or permanent hypoparathyroidism is crucial for optimal postoperative management. This study aimed to evaluate the predictive value of early postoperative parathyroid hormone (PTH) measurements for transient and permanent hypoparathyroidism following total thyroidectomy and to assess their clinical utility in postoperative follow-up. Materials and Methods: This single-center, retrospective, observational study included patients who underwent total thyroidectomy between January 2022 and August 2024. A total of 163 patients met the inclusion criteria. Serum PTH and calcium levels were measured preoperatively and postoperatively at 0 hour, postoperative day 1, week 1, month 1, month 3, and month 6. Permanent hypoparathyroidism was defined as persistently low PTH levels and/or the need for calcium and/or active vitamin D supplementation at or beyond 6 months postoperatively. Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, Youden index, and logistic regression analyses were performed to determine predictive factors. Results: Of the 163 patients, 73.6% were female and 26.4% were male. Permanent hypoparathyroidism developed in 14 patients (8.6%) during the 6-month follow-up period. Postoperative 0-hour and day-1 PTH levels were significantly lower in patients who developed permanent hypoparathyroidism compared to those who did not (p<0.001). ROC analysis demonstrated a high discriminative ability of postoperative 0-hour PTH levels for predicting permanent hypoparathyroidism (AUC=0.97). The optimal cut-off value determined by the Youden index was 4.6 pg/mL; however, a threshold of 10 pg/mL provided a 100% negative predictive value in clinical practice. No patient with a postoperative 0-hour PTH level ≥10 pg/mL developed permanent hypoparathyroidism. Multivariate analysis identified the number of inadvertently removed parathyroid glands as an independent risk factor for permanent hypoparathyroidism (OR≈3.7). Conclusion: Early postoperative PTH measurement, particularly at the 0-hour time point, is a reliable and powerful predictor of permanent hypoparathyroidism after total thyroidectomy. A postoperative 0-hour PTH level ≥10 pg/mL identifies a low-risk group for permanent hypoparathyroidism. These findings support a risk-adapted postoperative management strategy, potentially reducing unnecessary supplementation, hospital stay, and healthcare costs.