Yabancı cisim yutma şikâyetiyle başvuran çocukların retrospektif incelemesi
A retrospective analysis of children presenting with foreign body ingestion
- Tez No: 1007819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ÖZBAY HOŞNUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yabancı cisim yutma, çocuk hasta, endoskopi, Foreign body ingestion, pediatric patient, endoscopy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocuklarda yabancı cisim (YC) yutulması, hastane başvurularının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu durum, uzun süreli izlem gerektirebilmesi, invaziv girişimlere ihtiyaç doğurabilmesi ve nadir de olsa mortalite ile sonuçlanabilmesi nedeniyle klinik açıdan dikkat gerektirmektedir. Bu çalışmada, çocuklarda yabancı cisim yutulmasına ilişkin risk faktörlerinin saptanması, yutulan yabancı cisimlerin özelliklerinin belirlenmesi, yutulan cisim özellikleri ile klinik seyir arasındaki ilişkinin incelenmesi, yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlanması ve yabancı cisim yutulmasına bağlı gelişebilecek komplikasyonların ortaya konarak uygun tıbbi müdahalelere vurgu yapılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 1 Kasım 2022 ile 1 Mayıs 2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Acil, Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Cerrahisi polikliniklerine yabancı cisim yutma nedeniyle başvuran hastaların demografik özellikleri, başvuru anı semptom ve bulguları, yutulan cismin özellikleri, takip ve tedavi süreci açısından retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizi IBM SPSS Statistics 26.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p< 0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 445 çocuk hasta dâhil edilmiştir. Hastaların 281'i (%63,1) erkek, 164'i (%36,9) kızdır. Çalışmaya dâhil edilen hastaların yaş ortalaması 58,9±43,48 ay olup, yaş aralığı 5 ile 215 ay arasında değişmektedir. Hastaların büyük çoğunluğunu (%37,3) 0–36 ay yaş aralığındaki çocuklar oluşturmaktadır. Hastaların %88,3'ünde (393/445) altta yatan bir hastalık öyküsüne rastlanmazken, %11,7'sinde (52/445) takip gerektiren kronik hastalıkların eşlik ettiği tespit edilmiştir. Çalışmadaki hastaların % 2,3'ünde (10/445) daha önceden ağız yoluyla YC alımına ilişkin öykü mevcuttur. Bu hastaların 4'üne (%40) otizm spektrum bozukluğu tanısı konulduğu saptanmıştır. Yutulan yabancı cisimler arasında en sık görülenler madeni paralar olup (%33,1), bunu sırasıyla düğme pilleri (%17,5), mıknatıslar (%7,2), oyuncak parçaları (%4,9) ve su boncukları (%5,2) izlemiştir. Olguların büyük çoğunluğunda (%79,3; n=353) yutulan yabancı cismin metal içerikli olduğu belirlenmiştir. Olguların %89,4 (n= 398)'ünde tek bir cisim, %10,6 (n= 47)' sında ise birden fazla cismin yutulduğu saptanmıştır. Hastaların %55,1'i YC yutmayı takiben ilk 2 saat içerisinde sağlık kuruluşuna başvurmuştur. Başvuru anında olguların %89,7'sinde semptom, %99,1'inde pozitif muayene bulgusu yoktur. Semptomatik olanlarda en sık karşılaşılan semptom (%25) kusmadır. En sık kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemi ADBG ile birlikte PAAG olup, bu yöntem %52,4 oranında tercih edilmiştir. Yabancı cisimlerin %45,8'i (n=204) başvuru anında midede yer almaktadır. Hastaların %83,8 'ine (n=373) herhangi bir tıbbi tedavi verilmemiştir. Yabancı cisim yutma olgularının %81,8'inde yabancı cisim doğal yolla kendiliğinden atılmıştır. Girişimsel işlem gerektiren olgularda en sık tercih edilen yöntem, %17,1 ile endoskopik girişimdir. Yutulan YC'lerin en sık (%31) vücuttan üçüncü günde atıldığı tespit edilmiştir. Hastaların %1,6 'sında (n=7) komplikasyon gelişmiştir. Sonuç: Yabancı cisim yutma yakınmasıyla başvuran olgularda hasta yaşı, klinik durumu, yutulan cisimlerin özellikleri, başvuru anında bulunduğu yer, olası endoskopik girişim ihtiyacı durumunda ekip ve ekipman yeterliliği gibi birçok değişken, hasta yönetimine ilişkin karar süreçlerini etkilemektedir. Komplikasyon riski fazla olan yabancı cisim yutma olgularında erken endoskopik girişim hayati önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Foreign body ingestion in children constitutes a considerable proportion of hospital admissions. It's clinical significance arises from the potential need for prolonged follow-up, the possibility of requiring invasive interventions, and, albeit rarely, the risk of mortality. The present study aims to identify the risk factors associated with foreign body ingestion in children, to characterize the ingested objects, to examine the relationship between object characteristics and clinical course, to contribute to the development of novel management strategies, and to emphasize the importance of appropriate medical interventions by evaluating potential complications related to foreign body ingestion. Materials and Methods: In this study, between 11.01.2022 and 05.01.2025, patients who presented with foreign body ingestion to the Pediatric Emergency, Pediatric Gastroenterology, and Pediatric Surgery outpatient clinics of Ankara Etlik City Hospital were retrospectively evaluated in terms of demographic characteristics, presenting symptoms and findings, properties of the ingested objects, and follow-up and treatment processes. Data analysis was performed using IBM SPSS Statistics 26.0 software, and a p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A total of 445 pediatric patients were included in the study. Of these, 281 (63.1%) were male and 164 (36.9%) were female. The mean age of the participants was 58.9±43.48 months, with an age range of 5 to 215 months. The majority of patients presenting with foreign body ingestion (37.3%) were in the 0–36 months age group. While no underlying disease was identified in 393 patients (88.3%), 52 patients (11.7%) had chronic conditions requiring follow-up. In 10 patients (2.3%), a history of previous oral foreign body ingestion was reported, and 4 of these patients (40%) had been diagnosed with autism spectrum disorder. Coins were the most frequently ingested objects (33.1%), followed by button batteries (17.5%), magnets (7.2%), toy parts (4.9%), and water beads (5.2%). In the majority of cases (79.3%, n=353), the ingested foreign bodies contained metal. Regarding the number of ingested objects, 398 patients (89.4%) had swallowed a single object, while 47 patients (10.6%) had ingested multiple objects. Evaluation of the time interval between ingestion and presentation revealed that 55.1% of the patients presented to a healthcare facility within the first two hours after ingestion. At admission, 399 patients (89.7%) exhibited no clinical symptoms, with vomiting being the most common symptom (25%). Physical examination revealed no pathological findings in 99.1% of patients. The most frequently used imaging modalities were abdominal X-ray together with posteroanterior chest radiography, which were preferred in 52.4% of cases. At the time of presentation, 45.8% (n=204) of the foreign bodies were located in the stomach. No medical treatment (such as laxatives, honey, or gastroprotective agents) was administered in 373 cases (83.8%). In 81.8% of cases, the ingested foreign body passed spontaneously without any medical intervention. Among patients requiring invasive procedures, endoscopy was the most commonly performed intervention (17.1%). Analysis of expulsion times revealed that foreign bodies were most frequently eliminated on the third day (31%). Complications developed in 7 patients (1.6%). Conclusion: In cases presenting with foreign body ingestion, numerous factors including patient age, clinical condition, characteristics of the ingested object, its anatomical location at the time of admission, and the availability of adequate personnel and equipment in the case of a required endoscopic intervention, influence clinical decision-making in patient management. In cases with a high risk of complications, early endoscopic intervention has a vital importance.