Bayramiç beyazı tipleri ve yörede yetişen diğer nektarin ve şeftali çeşitlerinin moleküler filogenetik analizi ile akraba ilişkilerinin belirlenmesi
Determination of genetic relationships of Bayramiç beyazi types and other locally grown nectarine and peach cultivars by molecular phylogenetic analysis
  1. Tez No: 1007823
  2. Yazar: MUSTAFA BIÇAKÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Biyoteknoloji, Genetik, Agriculture, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Filogenetik, Phylogenetic
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesine özgü yerel bir genetik kaynak olan Bayramiç Beyazı nektarin tiplerinin moleküler düzeyde karakterizasyonunu amaçlamaktadır. Beyaz nektarinin morfolojik, fenolojik ve pomolojik özelliklerinin tanımlanmasının yanında, bölgedeki doğal melezlenme süreçleri sonucu oluşan genetik varyasyonun ortaya konulması temel hedef olarak belirlenmiştir. Araştırmada Bayramiç Beyazı'na ait beş tip ile kontrol olarak kullanılan şeftali ve nektarin çeşitlerinden toplanan yaprak örneklerinden DNA izolasyonu yapılmış; ITS gen bölgesi spesifik primerlerle PCR yöntemiyle çoğaltılmış ve Sanger dizileme analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen diziler üzerinden filogenetik değerlendirme yapılarak taksonlar arasındaki genetik benzerlik ve farklılıklar belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Bayramiç Beyazı tiplerinin kendi içlerinde yüksek varyasyon gösterdiği, bölgedeki uzun süreli çekirdekten yetiştiricilik ve doğal melezlenmenin genetik farklılıkları artırdığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, bu endemik ürünün genetik kaynak olarak korunması, sürdürülebilir yetiştiricilik uygulamalarının geliştirilmesi ve gelecekte yapılacak ıslah çalışmalarına bilimsel temel oluşturması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca çalışma, artan küresel gıda ihtiyacı bağlamında meyve türlerinde genetik analizlerin tarımsal üretim, çeşit geliştirme ve biyoteknolojik yaklaşımlar açısından kritik bir araç olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to characterize the local genetic resource known as Bayramiç Beyazı, a unique white nectarine type cultivated in the Bayramiç district of Çanakkale, at the molecular level. In addition to defining the morphological, phenological, and pomological traits of the white nectarine, the research focuses on revealing the genetic variation arising from long-term seed propagation and natural hybridization processes in the region. Leaf samples collected from five Bayramiç Beyazı types and three control cultivars (peach and nectarine) were subjected to DNA isolation. The ITS gene region was amplified using specific primers through PCR, and Sanger sequencing was performed. Phylogenetic analyses based on the obtained sequences enabled the determination of genetic similarities and differences among the taxa. The results demonstrated that Bayramiç Beyazı types exhibit significant genetic variation, which is attributed to long-standing natural hybridization events and the genetic diversity maintained through seed-based cultivation. The findings highlight the importance of preserving this endemic fruit as a valuable genetic resource and contribute to the development of sustainable cultivation practices and future breeding programs. Furthermore, the study emphasizes the crucial role of molecular genetic analyses in fruit species to address global challenges related to food security, crop improvement, and biotechnological innovation.