Ekran kullanım süresinin sembolik oyun gelişimi ile ilişkisi ve bu ilişkinin sosyal-duygusal uyum becerilerine etkisi
The relationship of screen time with symbolic play development and the effect of this relationship on social emotional adaptation skills
- Tez No: 1007824
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK CEM SONER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ekran kullanımı, Sembolik oyun, Sosyal duygusal gelişim, Screen use, Symbolic game, Social emotional development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönem çocuklarında ekran kullanım süresi ile sembolik oyun gelişimi arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin sosyal-duygusal uyum becerilerine etkisini incelemiştir. Çalışmanın örneklemini, İzmir ilindeki bağımsız anaokullarına devam eden 60–71 aylık 85 çocuk oluşturmuştur. Veriler, Ebeveyn-Çocuk Bilgi Formu, Marmara Sosyal-Duygusal Uyum Ölçeği (MASDU) ve Sembolik Oyun Testi (SOT) kullanılarak toplanmıştır. Analizler sonucunda ekran kullanım süresinin cinsiyet, ilk ekranla tanışma yaşı, dijital cihaz türü ve ebeveyn ekran kullanım süresi değişkenleriyle arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık elde edilmiştir. Ancak ekran kullanım süresi ile yaş, dijital aktivite, ebeveyn çalışma durumu, gelir durumu ve ebeveyn-çocuk oyun süresi arasında anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Ekran kullanım süresi ile sembolik oyun becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ekran kullanım süresi ile sosyal-duygusal uyum becerileri arasında da anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir (p>0,05). Buna karşılık, sembolik oyun becerileri ile sosyal-duygusal uyum becerileri arasında pozitif ve orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur (rs=0,415; p<0,001). Çoklu regresyon analizi, modelin toplam varyansının %23'ünü açıkladığını göstermiştir. Bulgular, çocukların sembolik oyun becerilerinin desteklenmesinin sosyal-duygusal gelişimlerini ve sosyal ortamlara uyum sağlamasını kolaylaştıracağını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between screen time and the development of symbolic play among preschool children, as well as its effect on social-emotional adjustment. The sample consisted of 85 children aged 60–71 months attending independent preschools in İzmir, Türkiye. Data were collected using the Parent–Child Information Form, the Marmara Social Emotional Adjustment Scale (MASDU), and the Symbolic Play Test (SOT). The analyses revealed statistically significant differences in screen time by gender, age at first exposure to screens, type of digital device, and parental screen time. However, no significant differences in screen time were found with respect to age, type of digital activity, parental employment status, income level, or parent–child playtime. No significant relationship was found between screen time and symbolic play, nor between screen time and social-emotional adjustment (p> 0.05). In contrast, a positive and moderate correlation was identified between symbolic play skills and social-emotional adjustment (rs= 0.415; p <0.001). Multiple regression analysis showed that the model explained 23% of the total variance. These findings suggest that supporting children's symbolic play skills may facilitate their social-emotional development and their adaptation to social environments.