Anaakım Arap medyasında nefret söylemi: Suriye Savaşında Arap Aleviler ve El-Cezire TV örneği
Hate speech in mainstream Arabic media: The case of Al Jazeera TV and Arab Alawites in the Syrian War
- Tez No: 1007895
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: El Cezire, Suriye Savaşı, Arap Alevileri, Nefret Söylemi, Eleştirel Söylem Analizi, Katar Dış Politikası, Eleştirel söylem çözümlemesi, Al Jazeera, Syrian War, Arab Alawites, Hate Speech, Critical Discourse Analysis, Qatar Foreign Policy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Katar merkezli El Cezire TV'nin Suriye İç Savaşı sürecinde yürüttüğü yayın politikasını ve bu politikalar aracılığıyla üretilen mezhepsel söylemi,“Aksi İstikamet”(El-İtticah el-Muakis) programı özelinde incelemektedir. 1996 yılında bölgedeki monolitik medya yapısına bir alternatif olarak kurulan El Cezire, başlangıçta demokratik bir“serbest kürsü”imajı çizse de, özellikle Arap Baharı süreciyle birlikte Katar'ın bölgesel dış politika hedeflerinin stratejik bir enstrümanına dönüşmüştür. Tezin ampirik bölümünde, Dr. Faysal Kasım tarafından sunulan“Aksi İstikamet”programının 2012-2015 yılları arasındaki belirli yayınları birincil veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Çalışmada metodolojik olarak Teun A. van Dijk'ın“Eleştirel Söylem Analizi”(ESA) yöntemi benimsenmiş; haber metinleri ve tartışma içerikleri makro ve mikro yapılar düzleminde çözümlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, kanalın Suriye krizini siyasi bir düzlemden çıkararak mezhepsel bir zemine taşıdığı ve Arap Alevilerini kolektif bir suçlu/fail olarak inşa eden bir nefret söylemi ürettiği saptanmıştır. Çalışma, medya gücünün toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmedeki rolünü ve profesyonel gazetecilik ilkelerinin devlet odaklı siyasal ajandalar uğruna nasıl araçsallaştırıldığını ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the broadcasting policy of the Qatar-based Al Jazeera TV during the Syrian Civil War and the sectarian discourse produced through these policies, with a specific focus on the program“The Opposite Direction”(Al-Ittijah al-Muakis). Founded in 1996 as an alternative to the monolithic media structure in the region, Al Jazeera initially projected an image of a democratic“free podium.”However, particularly with the onset of the Arab Spring, it transformed into a strategic instrument of Qatar's regional foreign policy objectives. In the empirical section of the thesis, selected broadcasts of the program“The Opposite Direction,”hosted by Dr. Faisal al-Kasim between 2012 and 2015, were utilized as primary data sources. Methodologically, the study adopts Teun A. van Dijk's“Critical Discourse Analysis”(CDA) approach, analyzing news texts and discussion content at both macro and micro-structural levels. The analysis reveals that the channel shifted the Syrian crisis from a political framework to a sectarian one, producing a hate speech that constructs Arab Alawites as a collective culprit/perpetrator. This study aims to demonstrate the role of media power in deepening social polarization and how professional journalistic principles are instrumentalized for state-oriented political agendas.