Elektrik dağıtım şirketi çalışanlarında stres kaynaklarının incelenmesi ve bu stres kaynaklarının oluşturabileceği riskler üzerine değerlendirme
Stress sources and associated risks among electricity distribution company employees
  1. Tez No: 1007894
  2. Yazar: KADER ŞAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anket formu, Stres, Stres bozuklukları, Stres bozuklukları-post travmatik, Stres faktörleri, Stres yönetim teknikleri, Stres yönetimi, Stresle başetme, Çalışan iyi oluş hali, Questionnaire form, Stress, Stress disorder, Stress disorders-post traumatic, Stress factors, Techniques of the stress management, Stress management, Coping with stress, Employee well being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Elektrik sektörü, barındırdığı yüksek riskli çalışma koşulları nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği standartlarının hayati önem taşıdığı bir alan olup, çalışanların maruz kaldığı psikososyal risklerin başında gelen stres faktörü, iş kazaları ve operasyonel hatalar üzerinde doğrudan belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, elektrik dağıtım sektöründe çalışan bireylerin maruz kaldıkları stres kaynaklarını belirlemek ve stres düzeylerinin bazı bireysel özellikler ile çalışma koşullarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Muş ilinde faaliyet gösteren bir elektrik dağıtım şirketinde görev yapan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan çalışanlar üzerinde yürütülmüş, veriler demografik sorular ile iş kaynaklı ve çevresel stres faktörlerini içeren anketler aracılığıyla toplanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinin kullanıldığı çalışmada elde edilen bulgular, katılımcıların genel stres düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğunu göstermiş; stres düzeylerinin cinsiyet, yaş ve çalışma süresine göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı, buna karşılık medeni durum, çocuk sayısı ve çalışma pozisyonu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar bulunduğu belirlenmiştir. Özellikle saha işlerinde çalışanlar ile evli ve çocuk sahibi bireylerin stres düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüş, bu durum stresin yalnızca bireysel bir olgu olarak değil, çalışma ortamı ve örgütsel koşullar çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The electrical power sector is a field where occupational health and safety standards are of vital importance due to its inherently high-risk working conditions. In this context, stress—the leading psychosocial risk factor to which employees are exposed—plays a direct and decisive role in occupational accidents and operational errors. This study was conducted to identify the sources of stress encountered by individuals working in the electricity distribution sector and to examine whether their stress levels vary according to certain individual characteristics and working conditions. The research was carried out with employees of an electricity distribution company operating in the province of Muş who participated voluntarily; data were collected through demographic questions and surveys encompassing job-related and environmental stress factors. Utilizing the survey model, one of the quantitative research methods, the findings indicated that the overall stress levels of the participants were above moderate. While it was determined that stress levels did not differ significantly based on gender, age, and tenure, significant differences were observed regarding marital status, number of children, and job position. In particular, it was observed that employees in field operations, as well as married individuals with children, experienced higher stress levels. This situation demonstrates that stress should be evaluated not merely as an individual phenomenon but within the framework of the work environment and organizational conditions.