Sürekli infüzyonla enteral beslenen hastalarda sıcak uygulamanın gastrointestinal sistem fonksiyonları üzerine etkisi
The effect of heat application on gastrointestinal system function in patients receiving continuous enteral infusion
- Tez No: 1007966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM CEYHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Enteral beslenme, Gastrointestinal sistem, Sıcak uygulaması, Enteral nutrition, Gastrointestinal system, Hot application
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Enteral beslenen hastalarda gastrointestinal intolerans, beslenmenin kesintiye uğramasına ve hedeflenen enerji gereksinimlerine ulaşılamamasına yol açan önemli bir klinik sorun olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma, sürekli infüzyonla enteral beslenen hastalarda abdominal ve lomber bölgeye uygulanan sıcak uygulamanın gastrointestinal sistem (GİS) fonksiyonları ve beslenme çıktıları üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu randomize kontrollü çalışmaya toplam 135 hasta (abdominal sıcak uygulama grubu: 45, lomber sıcak uygulama grubu: 44, kontrol grubu: 46) dahil edilmiştir. Çalışmaya, kurum izni, etik kurul onayı ve bilgilendirilmiş gönüllü onamı alındıktan sonra başlanmıştır. Müdahale gruplarına yedi gün boyunca günde iki kez 15 dakika süreyle 55 ± 2 °C sıcak uygulama yapılmıştır. Veriler; GRV (Gastrik rezidüel volüm) ölçümü, abdominal çevre ölçümü, distansiyonun klinik değerlendirilmesi, defekasyon sıklığı, kusma takibi ve günlük enerji alım miktarlarının kayıtları ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler IBM SPSS Statistics 25.0 paket programında gerçekleştirilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler kullanılmış; sayısal değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro–Wilk testi ve Q-Q grafikleri ile değerlendirilmiştir. Sürekli değişkenlerde gruplar arası karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA), zaman içindeki değişimlerin değerlendirilmesinde tekrarlı ölçümlerde ANOVA ve grup × zaman etkileşiminin incelenmesinde karışık desenli tekrarlı ölçümler kullanılmış olup, çoklu doğrusal regresyon analizi (enter modeli) uygulanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmada abdominal ve lomber sıcak uygulama gruplarında GRV, enerji alımı ve abdominal distansiyon klinik değerlendirme sonuçları kontrol grubuna göre ve zamana göre anlamlı bulunmuş, abdominal sıcak uygulama grubunun sonuçlarının daha etkili olduğu saptanmıştır. Regresyon modeli istatistiksel olarak anlamlı olup enerji alımının %11,6'sını açıklamaktadır. Bu sonuçlara göre, enteral beslenmeye başlanan hastalarda GİS toleransını artırmak ve hedeflenen enerji alımını sağlamak amacıyla abdominal ve lomber bölgeye sıcak uygulama önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Gastrointestinal intolerance in enterally fed patients is recognized as a significant clinical problem that leads to interruptions in feeding and failure to achieve targeted energy requirements. This study was conducted to evaluate the effects of heat application to the abdominal and lumbar regions on gastrointestinal (GI) functions and nutritional outcomes in patients receiving continuous infusion enteral nutrition. A total of 135 patients (abdominal heat application group: 45, lumbar heat application group: 44, control group: 46) were included in this randomized controlled trial. The study was initiated following the acquisition of institutional permission, ethical committee approval, and informed consent. Heat application at 55 ± 2 °C was administered to the intervention groups for 15 minutes twice daily over a period of seven days. Data were collected through measurements of GRV (gastric residual volume), abdominal circumference, clinical assessment of distension, frequency of defecation, monitoring of vomiting, and daily energy intake records. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 25.0 software. Descriptive statistics were utilized in the analyses, and the normality of numerical variables was assessed using the Shapiro–Wilk test and Q–Q plots. Intergroup comparisons among continuous variables were conducted using one-way analysis of variance (ANOVA), while temporal changes were evaluated using repeated measures ANOVA. The group × time interaction was examined using mixed-design repeated measures analysis, and multiple linear regression analysis (enter method) was subsequently performed. Statistical significance was established at p < 0.05. In this study, clinical evaluation results of GRV, energy intake, and abdominal distension in the abdominal and lumbar heat application groups were found to be significantly different compared to the control group and over time, and a more pronounced effect was observed in the abdominal heat application group. The regression model was found to be statistically significant and was shown to explain 11.6% of the variance in energy intake. Based on these findings, heat application to the abdominal and lumbar regions is recommended to improve GI tolerance and to achieve targeted energy intake in patients initiating enteral nutrition.