Evde sağlık hizmeti alan hastalarda serum sodyum ve potasyum düzeylerinin hastane yatışı ve mortalite ile ilişkisi
The association between serum sodium and potassium levels and hospitalization and mortality in patients receiving home healthcare services
  1. Tez No: 1007979
  2. Yazar: DUYGU MANTICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evde sağlık hizmetleri, elektrolit bozukluğu, hiponatremi, hiperkalemi, hastane yatışı, mortalite, hipernatremi, home health care, electrolyte imbalance, hyponatremia, hyperkalemia, hospital admission, mortality, hypernatremia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Evde Sağlık Birimi tarafından takip edilen hastaların serum sodyum düzeylerinin hastaneye yatış riski üzerindeki bağımsız etkisini, yaş, cinsiyet ve komorbiditelerden arındırarak belirlemek, serum potasyum düzeyleri ile klinik sonlanımlar arasındaki ilişkiyi evde bakım popülasyonunda test etmek, elektrolit bozukluklarının, hastanın kronik hastalıkları ile prognostik değerinin değişip değişmediğini incelemek ve evde sağlık hizmeti alan hasta profilinin demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerini tanımlayarak ulusal literatüre katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya serum Na ve K ölçümleri mevcut olan 18 yaş üstü 364 hasta dahil edilmiştir. Kronik böbrek hastalığı olan hastalar dışlanmıştır. Veriler, hastane kayıtlarından geriye dönük olarak toplanmıştır. Bulgular: Analizlerde hiponatremi ve hiperkalemi bulunan hastalarda hastaneye yatış oranının anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca hem hiperkalemi hem de hipokalemi varlığının mortalite ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç: Evde sağlık hizmeti alan hastalarda sodyum ve potasyum düzensizliklerinin hastaneye yatış ve mortalite açısından önemli risk faktörleri olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, bu hasta popülasyonunda elektrolit dengesizliklerinin yakından izlenmesi ve uygun şekilde yönetilmesinin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to determine the independent effect of serum sodium levels on the risk of hospital admission among patients followed by the Home Health Care Unit, after adjusting for age, sex, and comorbidities; to test the association between serum potassium levels and clinical outcomes in the home-care population; to examine whether the prognostic value of electrolyte disturbances varies according to patients' chronic conditions; and to contribute to the national literature by describing the demographic, clinical, and laboratory characteristics of the patient profile receiving home health care services. Materials and Methods: A total of 364 patients aged 18 years and older with available serum Na and K measurements were included; patients with chronic kidney disease were excluded. Demographic and clinical data were collected from medical records. Results: Patients with hyponatremia or hyperkalemia had a significantly higher risk of hospital admission. Potassium abnormalities (both hyperkalemia and hypokalemia) were significantly associated with increased mortality. Conclusion: Sodium and potassium imbalances emerged as important predictors of hospital admission and mortality in home health care patients. These findings underscore the importance of close monitoring and management of electrolyte disturbances in this patient population.