Dört farklı döner NiTi eğe sisteminin mekanik ve metalurjik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the mechanical and metallurgical properties of four different rotary NiTi file systems
- Tez No: 1007978
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR İNAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nikel-titanyum, Döngüsel yorgunluk, Torsiyon, Multimetot, Nickel-titanium, Cyclic fatigue, Torsion, Multimethod
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu uzmanlık tez çalışmasının amacı, benzer tasarıma sahip ancak farklı ısıl işlem uygulanmış dört döner nikel-titanyum (NiTi) eğe sisteminin (Endostar E3 Azure, Endostar E3, VDW.ROTATE, Mtwo) mekanik ve metalurjik özelliklerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada toplam 40 adet 25/.06 NiTi döner eğe değerlendirildi (n=10). Döngüsel yorgunluk testleri statik ve dinamik modellerde uygulanarak kırılmaya kadar geçen süre ve kırık parça uzunluğu kaydedildi. Torsiyon testinde maksimum tork ve kırılmaya kadar açısal deformasyon ölçüldü. Bükülme ve burkulma testlerinde deformasyon için gereken kuvvet belirlendi. Metalurjik analizde EDS ile elementel kompozisyon, DSC ile faz dönüşüm davranışı değerlendirildi. Verilerin istatistiksel analizi için tek yönlü varyans analizi One Way ANOVA ve post-hoc Tukey HSD testleri kullanıldı. Bulgular: Döngüsel yorgunluk testlerinde dinamik ve statik deneylerle kırılma süreleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık gözlenirken, kırık parça uzunlukları açısından statik testte anlamlı fark saptanmadı. Torsiyon testinde maksimum tork ve açısal deformasyon verilerinde anlamlı fark bulundu. Bükülme ve burkulma direnci testlerinde de gruplar arasında anlamlı farklar gözlendi. EDS'de“Blue-wire”ısıl işlem görmüş eğelerde oksijen varlığı saptandı. DSC'de konvansiyonel alaşımdan üretilen eğelerde oda/vücut sıcaklığında östenitik davranışla uyumlu düşük dönüşüm sıcaklıkları belirlendi. Sonuç: Farklı ısıl işlem protokolleri NiTi döner eğelerin mekanik performansını anlamlı şekilde etkilemektedir. Döngüsel yorgunluk ve esneklik açısından“Blue-wire”ısıl işlem ile üretilen eğeler daha avantajlı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this specialty thesis was to compare the mechanical and metallurgical properties of four rotary nickel–titanium (NiTi) file systems with similar designs but different heat treatments (Endostar E3 Azure, Endostar E3, VDW.ROTATE, and Mtwo). Materials and Methods: In this study, a total of 40 size 25/.06 rotary NiTi instruments were evaluated (n = 10 per group). Cyclic fatigue tests were performed using both static and dynamic models, and time to fracture as well as fragment length were recorded. In the torsional test, maximum torque and angular deflection to fracture were measured. In bending and buckling tests, the force required to induce deformation was determined. For metallurgical characterization, elemental composition was analyzed by energy-dispersive spectroscopy (EDS), and phase transformation behavior was assessed by differential scanning calorimetry (DSC). Statistical analysis was conducted using one-way analysis of variance One-way ANOVA followed by Tukey's HSD post hoc test. Results: In cyclic fatigue testing, significant intergroup differences were observed in time to fracture in both dynamic and static models, whereas no significant difference was detected in fragment length in the static model. Significant differences were also found among the groups with respect to maximum torque and angular deflection values in the torsional test. Likewise, bending and buckling resistance tests revealed significant differences between the groups. EDS analysis demonstrated the presence of oxygen in the“Blue-wire”heat-treated instruments. DSC findings indicated low transformation temperatures in instruments manufactured from conventional alloys, consistent with predominantly austenitic behavior at room/body temperature. Conclusion: Different heat-treatment protocols significantly affect the mechanical performance of rotary NiTi files. In terms of cyclic fatigue resistance and flexibility, files produced with“Blue-wire”heat treatment were found to be more advantageous.