Yoğun bakım ünitesinde alınan endotrakeal aspirat kültürlerinin epidemiyolojik takibi ve ventilatör ilişkili pnömoni gelişimi ile ilişkisi
Epidemiological follow-up of endotracheal aspirate cultures in the intensive care unit and their association with the development of ventilator-associated pneumonia
- Tez No: 1007982
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN YENİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım ünitesi, endotrakeal aspirat, sürveyans kültürü, ventilatör ilişkili pnömoni, kolonizasyon, Intensive care unit, endotracheal aspirate, surveillance culture, ventilator-associated pneumonia, colonization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, endotrakeal aspirat (ETA) kültür sonuçlarını klinik ve laboratuvar verileriyle birlikte değerlendirerek, yoğun bakım süresi boyunca kolonizasyon dinamiklerini ve bu kolonizasyonun ventilatör ilişkili pnömoni (VİP) gelişimini öngörme kabiliyetini araştırmaktır. Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, Haziran–Aralık 2025 tarihleri arasında Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Kliniğinde izlenen, 18 yaş ve üzeri, en az 48 saat mekanik ventilasyon desteği alan hastalar dahil edildi. Hastalardan entübasyon sırasında ve izlem süresince alınan ETA örnekleri değerlendirildi. Örneklerde üreyen mikroorganizmalar rutin mikrobiyolojik yöntemlerle tanımlandı ve antimikrobiyal duyarlılık testleri yapıldı. VİP tanısı, IDSA rehberinde tanımlanan ölçütler esas alınarak konuldu. Bulgular: Çalışmamızda toplamda 109 hastadan alınan 456 ETA kültürü değerlendirildi. Bu kültürlerden 201'inde (%44,1) üreme saptandı. İzolatların %88'i Gram negatif bakterilerden oluşuyordu ve en sık saptanan etken Klebsiella pneumoniae (%31,6) olarak bulundu. Hastaların 47'sinde (%43,1) VİP gelişti. VİP etkenleri arasında en sık Acinetobacter baumannii (%29,2) ve Klebsiella pneumoniae (%22,9) saptandı. Pre-VİP dönemde alınan ETA kültürlerinde izole edilen etkenin, VİP tanı anında alınan kültürdeki etken ile %60,5 oranında uyumlu olduğu görüldü. ETA kültür pozitifliği entübasyon gününde %23,9 iken izleyen günlerde artarak ileri takipte %60'a ulaştı. VİP gelişen hastalarda yoğun bakım yatış süresi anlamlı olarak daha uzundu (p=0,001). VİP'e atfedilen ek yatış süresi 15,59 gün olarak hesaplandı. Mortalite açısından ise gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,136). VİP gelişimi açısından yapılan lojistik regresyon analizinde yoğun bakım yatış süresi bağımsız risk faktörü olarak bulundu (OR 1,099; %95 GA 1,038–1,164; p=0,001). Bunun yanında, intrakraniyal cerrahi nedeniyle yatan hastalara kıyasla diğer cerrahi hastalarında VİP gelişme riskinin anlamlı derecede daha düşük olduğu saptanmıştır. (OR: 0,098; %95 GA: 0,018–0,529; p=0,007). Yapılan Cox regresyon analizi sonucunda acil serviste entübasyon bağımsız risk faktörü olarak saptandı (HR: 4,83; %95 GA: 2,08–11,20; p<0,001). Sonuç: Çalışmamız ETA sürveyans kültürlerinin VİP gelişimi açısından etken mikroorganizmayı öngörmede belirli bir katkı sunduğunu göstermektedir. Ancak, yoğun bakım hastalarında kolonizasyon oldukça sık olduğundan ETA kültürleri tek başına tanısal bir araç olarak değerlendirilmemeli; elde edilen veriler, klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgular ile birlikte yorumlandığında en yüksek klinik yararı sağlayacağı unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate endotracheal aspirate (ETA) culture results together with clinical and laboratory data to investigate colonization dynamics during the intensive care unit stay and the ability of such colonization to predict the development of ventilator-associated pneumonia (VAP). Methods: This prospective observational study included patients aged ≥ 18 years who were followed up in the Anesthesiology Intensive Care Unit of Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital between June and December 2025 and received mechanical ventilation support for at least 48 h. ETA samples obtained at the time of intubation and throughout the follow-up period were evaluated. Microorganisms isolated from the samples were identified using routine microbiological methods, and antimicrobial susceptibility testing was conducted. VAP diagnosis was established based on the criteria defined in the IDSA guidelines. Results: In our study, a total of 456 ETA cultures obtained from 109 patients were evaluated. Growth was detected in 201 of the cultures (44.1%). Of the isolated microorganisms, 88% were Gram-negative bacteria, and the most frequently identified pathogen was Klebsiella pneumoniae (31.6%). VAP developed in 47 patients (43.1%). Among the VAP pathogens, Acinetobacter baumannii (29.2%) and Klebsiella pneumoniae (22.9%) were the most frequently identified. In ETA cultures obtained during the pre-VAP period, the isolated microorganism was concordant with the pathogen identified in the culture obtained at the time of VAP diagnosis in 60.5% of the cases. The ETA culture positivity was 23.9% on the day of intubation and increased on subsequent days, reaching 60% in the later follow-up period. The length of intensive care unit stay was significantly longer in patients who developed VAP (p=0.001). The attributable excess length of stay due to VAP was 15.59 days. No significant difference was observed between the groups in terms of mortality (p=0.136). In the logistic regression analysis performed for VAP development, the ICU length of stay was identified as an independent risk factor (OR 1.099; 95% CI 1.038–1.164; p=0.001). In addition, compared with patients admitted for intracranial surgery, those hospitalized for other surgical reasons had a significantly lower risk of VAP development (OR: 0.098; 95% CI: 0.018–0.529; p=0.007). In the Cox regression analysis, intubation in the emergency department was identified as an independent risk factor (HR: 4.83; 95% CI: 2.08–11.20; p <0.001). Conclusion: Our study demonstrates that ETA surveillance cultures contribute to predicting the causative microorganism in the development of VAP. However, because colonization is highly common among intensive care unit patients, ETA cultures should not be considered a diagnostic tool on their own; these findings provide the greatest clinical benefit when interpreted together with clinical, laboratory, and radiological findings.