Radial ve femoral girişli anjiyografi olan hastalarda bilinçli farkındalık ve psikolojik iyi oluş arasındaki ilişki
The relationship between mindfulness and psychological well-being in patients undergoing angiography with radial and femoral access
  1. Tez No: 1008020
  2. Yazar: MERVE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAKİNE FIRINCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner anjiyografi, Psikiyatrik hemşirelik, Yatan hastalar, Coronary angiography, Psychiatric nursing, Inpatients
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Araştırma, radial ve femoral girişli anjiyografi olan hastalarda psikolojik iyi oluş ve bilinçli farkındalık arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı-ilişkisel türde yapılmıştır. Aralık 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji servisinde yatarak tedavi alan 253 anjiyografi hastası ile gerçekleştirilmiştir. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ)”ve“Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BFÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde; tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistik teknikleri, Cronbach's Alpha katsayısı, post-hoc Tukey testi, Pearson korelasyon analizi, Bağımsız Örneklem t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. İstatiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Katılımcıların PİOÖ puan ortalaması 46,22±6,81; BFÖ puan ortalaması 62,87±12,67 olarak bulunmuştur. Anjiyo hastalarının PİOÖ ile BFÖ puanları arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak; Anjiyografi hastalarının yüksek bilinçli farkındalığa sahip olmalarının psikolojik iyi oluşlarını olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Anjiografi öncesi, sırası ve sonrasında hasta, hasta yakını ve ekibe KLPH (Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Hemşiresi) tarafından psikoeğitim ve danışmanlık gibi hizmetler verilerek psikolojik sorunlarla başa çıkabilmeleri için desteklenebilir.
Özet (Çeviri)
This descriptive-correlational study was conducted to examine the relationship between psychological well-being and mindfulness in patients with radial and femoral access angiography. The study was conducted with 253 angiography patients who received inpatient treatment in Karabük Training and Research Hospital Cardiology service between December 2023 and January 2025. Data were collected using the“Personal Information Form”,“Psychological Well-Being Scale (PBI)”and“Mindfulness Scale (MBS)”. Descriptive and inferential statistical techniques, Cronbach's Alpha coefficient, post-hoc Tukey test, Pearson correlation analysis, Independent Sample t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to analyze the data. Statistical significance was accepted as p<0.05. The mean score of the participants was found to be 62.87±12.67 on the MBS and 46.22±6.81 on the PBIS. A positive and statistically significant correlation was found between MBS and PBIS scores of angiography patients. It can be said that there is a relationship between mindfulness and psychological well-being, and that angiography patients' having high mindfulness positively affects their psychological well-being. Before, during and after angiography, the patient, the patient's relative and the team can be supported to cope with psychological problems by providing services such as psychoeducation and counselling by the Consultation Liaison Psychiatric Nurse (CLPN).