Özellikli birimlerde çalışan hemşirelerin mesleki değerler algısı, mesleki dayanışmaları ve tıbbi hata eğilimlerinin incelenmesi
Investigation of professional values, collegial solidarity, and tendency toward medical errors among nurses in specialized units
- Tez No: 1008019
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL OKSAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Acil hemşirelik, Ameliyathane hemşireliği, Hastane hemşireleri, Emergency nursing, Operating room nursing, Nursing staff-hospital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, hastanelerin özellikli birimlerinde çalışan hemşirelerin mesleki değerler algısı, mesleki dayanışmaları ve tıbbi hata eğilimlerinin incelenmesidir. Gereç-Yöntem: Araştırma, Ocak 2024-Haziran 2024 tarihleri arasında çok merkezli olarak Batı Karadeniz bölgesi illerinden Karabük, Bartın ve Zonguldak'ta bulunan 6 hastanenin acil, yoğun bakım, ameliyathane birimlerinde tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini acil, ameliyathane ve yoğun bakımlarda çalışan 310 hemşire oluşturmuştur. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Hemşirelerde Meslektaş Dayanışması Ölçeği (HMDÖ)”,“Hemşirelerin Mesleki Değerleri Ölçeği-Revize (HMDÖ-R)”ve“Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği (THEÖ)”kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, skewness, kurtosis değerleri ve Saphiro Wilk‟s testi, Cronbach‟s Alpha iç tutarlık katsayısı, bağımsız gruplarda t-testi, Mann Whitney U, ANOVA, Kruskall Wallis, Pearson korelasyon katsayısı, çoklu doğrusal regresyon analizi ve GPower ile post hoc güç analizi yapılmıştır. Bulgular: Acil, ameliyathane ve yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerde THEÖ puan ortalaması 233,63 ± 12,95 olup, alt boyutları ise ilaç ve transfüzyon uygulamaları 86,70 ± 4,97, hastane enfeksiyonları 57,28 ± 3,99, hasta izlemi ve malzeme güvenliği 42,12 ± 3,49, düşmeler 23,59 ± 2,11 ve iletişim 23,95 ± 2,06 puan olarak belirlenmiştir. HMDÖ-R puan ortalaması 103,56 ± 17,70 olduğu saptanmıştır. HMDÖ puan ortalaması 95,35 ± 10,63; alt boyutları ise, duygusal dayanışma 38,63 ± 4,68, akademik dayanışma 37,13 ± 5,11 ve dayanışma ile ilgili olumsuz düşünceler için ise 19,58 ± 3,71 puan olduğu tespit edilmiştir. THEÖ ile HMDÖ puan ortalamaları arasında düşük düzeyde pozitif yönde, THEÖ ile HMDÖ ve duygusal dayanışma, akademik dayanışma alt boyutları puan ortalamaları arasında ise pozitif ve orta düzeyde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç: Hemşirelerin mesleki değerleri ve meslektaş dayanışmasının tıbbi hataya eğilimlerini anlamlı ve pozitif yönde ancak sınırlı düzeyde yordadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to examine the perception of professional values, professional solidarity, and medical error tendencies of nurses working in specialized units of hospitals Methods: This descriptive and correlational study was conducted multi-centrically between January 2024 and June 2024 in the emergency departments, intensive care units, and operating rooms of six hospitals located in the Western Black Sea region provinces of Karabük, Bartın, and Zonguldak. The sample of the study consisted of 310 nurses working in emergency, operating room and intensive care units. Data were collected using a Personal Information Form, the Collegial Solidarity Scale for Nurses (HMDÖ), the Nurses' Professional Values Scale-Revised (HMDÖ-R), and the Tendency to Medical Error Scale (THEÖ). Data analysis involved descriptive statistics, assessment of skewness and kurtosis, the Shapiro-Wilk test, Cronbach's Alpha internal consistency coefficient, independent samples t- test, Mann-Whitney U test, ANOVA, Kruskal-Wallis test, Pearson correlation coefficient, multiple linear regression analysis, and post hoc power analysis using GPower. Results: The average score of the Tendency To Medical Errors Scale (THEÖ) among nurses working in emergency, operating room, and intensive care units was 233.63 ± 12.95. The sub-dimension scores were: medication and transfusion practices 86.70 ± 4.97, hospital infections 57.28 ± 3.99, patient monitoring and material safety 42.12 ± 3.49, falls 23.59 ± 2.11, and communication 23.95 ± 2.06. The mean score of the Nurses Professional Values Scale-Revised (HMDÖ-R) was found to be 103.56 ± 17.70. The average score of the Collegial Solidarity Scale for Nurses (HMDÖ) was 95.35 ± 10.63; the sub-dimensions were emotional solidarity 38.63 ± 4.68, academic solidarity 37.13 ± 5.11, and negative thoughts about solidarity 19.58 ± 3.71. A low-level positive correlation was found between the mean scores of THEÖ and HMDÖ-R. A positive and moderately significant relationship was found between the mean scores of THEÖ and HMDÖ and emotional solidarity and academic solidarity sub-dimensions. Conclusion: It was determined that nurses' professional values and collegiality significantly and positively predicted their tendency to commit medical errors, but only to a limited extent.