İtfaiyecilerde yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman programının fiziksel uygunluk parametreleri üzerine etkileri
The effects of a high-intensity functional training programon physical fitness parameters in firefighters
- Tez No: 1008058
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: VO2 maks, Vücut kompozisyonu, Esneklik, Kuvvet, VO2 max, Body composition, Flexibility, Strength
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; itfaiyecilere uygulanan altı haftalık yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman programının (HIFT) kardiyorespiratuar dayanıklılık, vücut kompozisyonu, kas kuvveti, kassal dayanıklılık ve esneklik parametreleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmaya, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda görev yapan, yaşları 20-29 aralığında, toplam 38 itfaiye eri gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar rastgele yöntemle Deney Grubu (n=19) ve Kontrol Grubu (n=19) olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Her iki grupta günlük yaşantısında ve rutin mesleki süreçlerine devam ederken, ek olarak deney grubuna altı hafta boyunca haftada 5 gün, günde 45-60 dakika süren yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman programı uygulanmıştır. Verilerin toplanmasında Tanita vücut analizörü ile vücut kompozisyonu analizi, Bruce protokolü ile VO2 maks ölçümü, el dinamometresi ile kavrama kuvveti, Cybex izokinetik ölçüm cihazı ile izokinetik maksimal kas kuvvet ile kassal dayanıklılık ve otur-eriş testi ile esneklik ölçümleri alınmıştır. Verilerin analizinde Karışık Ölçümler için İki Yönlü Varyans Analizi (Two-Way Mixed ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; deney grubunun VO2 maks, yağsız vücut kütlesi, kas kütlesi, kemik ağırlığı, sağ-sol el kavrama kuvveti ve esneklik değerlerinde ön testten son teste istatistiksel olarak anlamlı artışlar tespit edilmiştir (p<0,05). Vücut ağırlığı, vücut yağ kütlesi ve vücut yağ yüzdesi değerlerinde ise gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, altı haftalık yüksek yoğunluklu fonksiyonel antrenman programının, itfaiye mesleğinin gereksinimleri açısından, aerobik kapasite, kas kuvveti ve esneklik özelliklerini geliştirmede etkili bir yöntem olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of a six-week High-Intensity Functional Training (HIFT) program applied to firefighters on cardiorespiratory endurance, body composition, muscle strength, and flexibility parameters. A total of 38 firefighters aged 20-29 working at the Eskişehir Metropolitan Municipality Fire Department voluntarily participated in the study. Participants were randomly divided into two groups: the Experimental Group (n=19) and the Control Group (n=19). Both groups continued their daily lives and routine occupational duties; in addition, a high-intensity functional training program lasting 45-60 minutes per day, 5 days a week for six weeks was applied to the experimental group. For data collection, body composition analysis using a Tanita body analyzer, VO2 max measurement using the Bruce protocol, grip strength using a hand dynamometer, isokinetic maximal muscle strength and muscular endurance using a Cybex isokinetic device, and flexibility measurements using the sit-and-reach test were obtained. Two-Way Mixed ANOVA was used for data analysis. According to the research findings, statistically significant increases were detected in the experimental group's VO2 max, lean body mass, muscle mass, bone mass, right and left hand grip strength, and flexibility values from pre-test to post-test (p<0.05). However, no significant difference was found between the groups in terms of body weight, body fat mass, and body fat percentage values (p>0.05). In conclusion, it was determined that the six-week high-intensity functional training program is an effective method for improving aerobic capacity, muscle strength, and flexibility characteristics, which are of critical importance for the occupational performance of firefighters.