İtfaiyecilerde acil durum olaylarının kalp atım hızı değişkenliğine etkisi
The effect of emergency events on heart rate variability in firefighters
  1. Tez No: 1015243
  2. Yazar: İSMAİL ÇAYIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: KBRN, CBRN
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Savunma Ana Bilim Dalı
Özet
İtfaiyecilerde acil durum olaylarının kalp atım hızı değişkenliğine (KAHD) etkisinin incelenmesi amacıyla yapılan bu çalışmaya, yaşları ortalaması 30,45±8,67 yıl, boyları ortalaması 1,79±0,08 m ve vücut ağırlıkları ortalaması 86,40±15,96 kg olan, Konya Organize sanayi bölgesi itfaiye teşkilatında (KOSİT) görev yapan 20 itfaiye eri gönüllü olarak katılmıştır. KAHD' nin değerlendirilmesi için itfaiye erlerinin vaka öncesi (VÖ), vaka süresince (VSÜ) ve vaka sonrası (VSO) zamanlarda, frekansa ve zamana dayalı KAHD kaydedilmiştir. İtfaiye erlerinin VÖ, VSÜ ve VSO KAHD ilişkin frekans ve zaman dayalı verilerin elde edilmesinde, V800 Polar saat, bu saatle uyumlu kalp atım monitörü ve H10 göğüs bandı kullanılmıştır. Ortalama R-R, SDNN, RMSSD, pNN50, SD1, SD2, PNS indeks, SNS indeks ve Stres indeksi değerleri bakımından VÖ ve VSO karşılaştırmalarda anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Buna Karşın, LF ve LF/HF parametrelerinde ise VÖ değerlerin VSO değerlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu (p<0,05), ancak HF parametresinde VSO değerlerin VÖ değerlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu (p<0,05) bulunmuştur. VÖ ve VSO ortalama R-R, SDNN, RMSSD, pNN50, SD1 ve SD2 değerleri VSÜ için elde edilen ortalama R-R, SDNN, RMSSD, pNN50, SD1, SD2 ve PNS indeks değerlerinden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Buna karşılık, VÖ ve VSO için elde edilen PSNS indeks ve Stres indeksi VSÜ elde edilen PSNS indeks ve Stres indeksinde anlamlı derecede düşük bulunmuştur (P<0,05). VSO için elde edilen HF değeri VÖ ve VSÜ için elde edilen HF değerinden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). Buna karşılık, VÖ ve VSÜ için elde edilen LF ve LF/HF değerleri VSO elde edilen LF ve LF/HF değerlerinden anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (P<0,05). Sonuç olarak, VÖ' nde dengeli/parasempatik ağırlıklı bir durum, VSÜ belirgin sempatik aktivasyon ve KAHD' nin baskılanması, VSO ise yeniden parasempatik aktivasyon ile toparlanma şeklinde üç fazlı bir otonom yanıt modelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, conducted to investigate the effect of emergency incidents on heart rate variability (HRV) in firefighters, included 20 volunteer firefighters from the Konya Organized Industrial Zone Fire Department (KOSİT), with an average age of 30.45±8.67 years, average height of 1.79±0.08 m, and average body weight of 86.40±15.96 kg. To evaluate HRV, frequency and time-based HRV was recorded for the firefighter's pre-case (PC), during case (DC), and after case (AC). A V800 Polar watch, a compatible heart rate monitor, and an H10 chest strap were used to obtain frequency and time-based data on PC, DC, and AC in HRV. No significant difference was found in the comparison of PC and AC in terms of mean R-R, SDNN, RMSSD, pNN50, SD1, SD2, PNS index, SNS index, and Stress index values (p>0.05). However, in the LF and LF/HF parameters, PC values were found to be significantly higher than AC values (p<0.05), while in the HF parameter, AC values were significantly higher than PC values (p<0.05). The mean R-R, SDNN, RMSSD, pNN50, SD1, and SD2 values of PC and AC were found to be significantly higher than the mean R-R, SDNN, RMSSD, pNN50, SD1, SD2, and PNS index values obtained for DC (p<0.05). In contrast, the PSNS index and Stress index obtained for PC and AC were found to be significantly lower than the PSNS index and Stress index obtained for DC (p<0.05). The HF value obtained for AC was found to be significantly higher than the HF values obtained for PC and DC (p<0.05). In contrast, the LF and LF/HF values obtained for PC and DC were found to be significantly higher than the LF and LF/HF values obtained for AC (P<0.05). In conclusion, PC reveals a three-phase autonomic response model with a balanced/parasympathetic-dominant state, DC with significant sympathetic activation and suppression of HRV, and AC with recovery through re-parasympathetic activation.