Preeklampsi tanılı gebelerde serum Resolvin D1 düzeyi
Serum Resolvin D1 levels in pregnant women diagnosed with preeclampsia
- Tez No: 1008069
- Danışmanlar: DR. BEKİR SITKI İSENLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Resolvin D1, İnflamasyon, Resolvin D1, Inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Preeklampsi, gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan ve maternal ile fetal morbidite ve mortalite açısından ciddi riskler taşıyan multifaktöriyel bir hipertansif hastalık olarak tanımlanmaktadır. Hastalığın patogenezinde plasental implantasyon bozukluğu, endotelyal disfonksiyon, oksidatif stres ve sistemik inflamasyonun merkezi rol oynadığı kabul edilmektedir. Güncel literatürde, yalnızca proinflamatuar mekanizmaların değil, aynı zamanda inflamasyonun fizyolojik olarak sonlandırılmasında görev alan biyolojik süreçlerin de preeklampsi gelişiminde etkili olabileceği vurgulanmaktadır. Resolvin D1 (RvD1), omega-3 yağ asidi dokosahekzaenoik asitten türeyen ve inflamatuar yanıtın aktif olarak çözülmesini sağlayan özel prorezolüsyon mediatörlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. RvD1'in; nötrofil migrasyonunu azaltması, makrofaj polarizasyonunu düzenlemesi ve proinflamatuar sitokin üretimini baskılaması yoluyla inflamatuar sürecin kontrol altına alınmasına katkı sağladığı gösterilmiştir. Bu biyolojik etkilerin, preeklampsinin inflamatuar temelli patofizyolojisi ile doğrudan ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, preeklampsi tanısı almış gebeler ile sağlıklı gebelerde serum Resolvin D1 düzeylerinin değerlendirilmesi ve RvD1'in preeklampsi patogenezindeki olası rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Analitik ve kesitsel olarak planlanan çalışmaya preeklampsi tanılı 40 gebe (vaka grubu) ve sağlıklı 40 gebe (kontrol grubu) olmak üzere toplam 80 olgu dahil edilmiştir. Katılımcılara ait klinik ve laboratuvar verileri hasta kayıtlarından elde edilmiştir. Sürekli değişkenlerin dağılım özelliklerine göre bağımsız örneklem t testi veya Mann-Whitney U testi kullanılmış, kategorik değişkenler Ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Resolvin D1 düzeyi ile klinik ve laboratuvar parametreleri arasındaki ilişkiler Pearson ve Spearman korelasyon analizleri ile incelenmiştir. Bulgulara göre sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri, kilo, vücut kitle indeksi ve lenfosit sayısı vaka grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Resolvin D1 düzeyi ile bazı klinik ve laboratuvar parametreleri arasında anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Bu bulgular, Resolvin D1'in preeklampsi ile ilişkili biyolojik süreçlerde rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is defined as a multifactorial hypertensive disease that occurs in the second half of pregnancy and carries significant risks of maternal and fetal morbidity and mortality. Placental implantation disorders, endothelial dysfunction, oxidative stress, and systemic inflammation are considered to play a central role in the pathogenesis of the disease. Current literature emphasizes that not only pro- inflammatory mechanisms but also biological processes involved in the physiological termination of inflammation may be effective in the development of preeclampsia. Resolvin D1 (RvD1) is defined as one of the specific pro-resolution mediators derived from the omega-3 fatty acid docosahexaenoic acid, which actively resolves the inflammatory response. RvD1 has been shown to contribute to the control of the inflammatory process by reducing neutrophil migration, regulating macrophage polarization, and suppressing pro-inflammatory cytokine production. These biological effects are thought to be directly related to the inflammatory-based pathophysiology of preeclampsia. This study aimed to evaluate serum Resolvin D1 levels in pregnant women diagnosed with preeclampsia and healthy pregnant women, and to investigate the possible role of RvD1 in the pathogenesis of preeclampsia. The study, designed as an analytical and cross-sectional study, included a total of 80 cases: 40 pregnant women diagnosed with preeclampsia (case group) and 40 healthy pregnant women (control group). Demographic, clinical, and laboratory data of the participants were obtained from patient records. Independent samples t-test or Mann-Whitney U test was used to evaluate the distribution characteristics of continuous variables, and categorical variables were evaluated using the Chi-square test. Relationships between Resolvin D1 levels and clinical and laboratory parameters were examined using Pearson and Spearman correlation analyses. According to the findings, systolic and diastolic blood pressure values, body weight, body mass index and lymphocyte counts were found to be significantly higher in the case group. Significant correlations were found between Resolvin D1 levels and some clinical and laboratory parameters. These findings suggest that Resolvin D1 may play a role in biological processes related to preeclampsia.