Çocuk yoğun bakım ünitesine yatan hastalarda serum melatonin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum melatonin levels in patients admitted to the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 1008068
  2. Yazar: AYTEN ŞEMDİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM DİNLEYİCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, çocuk yoğun bakım, uyku, sirkadiyen ritim, Melatonin, pediatric intensive care, sleep, circadian rhythm
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) yatan hastalarda uykusirkadiyen ritim düzeninin sıklıkla bozulduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, ÇYBÜ'de yatan çocuklarda serum melatonin düzeylerinin gün ve saatlere göre değişiminin değerlendirilmesi ve bu düzeylerin yaş, cinsiyet, kronik hastalık, PRISM skoru, mekanik ventilasyon, sepsis, hepatik disfonksiyon, sedoanaljezi kullanımı ve yatış süresi ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Serum melatonin düzeyleri için 1., 2., 3., 5. ve 10. günlerde 03.00, 08.00 ve 22.00 saatlerinde örnekler toplandı. Çalışmaya 6 ay–18 yaş arası 79 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %67,1'i mekanik ventilatör desteği almış, %62,0'sine sedoanaljezi uygulanmış, sepsis oranı %11,4 bulunmuştur. Melatonin düzeylerinin yoğun bakımda geçen gün ilerledikçe anlamlı biçimde arttığı gösterilmiştir (p<0,0001); bu artış özellikle 5. günden itibaren belirginleşmiştir. Ölçüm saatleri arasında anlamlı fark saptanmamış ve gün×saat etkileşimi anlamlı bulunmamıştır. Melatonin düzeyi ile yaş, yatış süresi ve PRISM skoru arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Cinsiyet, kronik hastalık varlığı, mekanik ventilasyon ve sepsis açısından medyan melatonin düzeyleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sedoanaljezi alan ve almayan hastalar karşılaştırıldığında çoğu ölçüm zamanı ve günde anlamlı fark izlenmemiştir; yalnızca 1. gün 08.00, 2. gün 03.00 ve 5. gün 03.00 ölçümlerinde sedoanaljezi alan grupta medyan melatonin düzeyi daha düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0,029; p=0,048; p=0,028). Elde edilen bulgular, melatonin düzeylerinin pediatrik yoğun bakım hastalarında doğrudan hastalık şiddetini yansıtan bir biyobelirteç olmaktan ziyade, yoğun bakım süreci boyunca gerçekleşen zamansal biyolojik toparlanma ve sirkadiyen sistemin yeniden yapılanmasını yansıtan dinamik bir fizyolojik parametre olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Sleep and circadian rhythm disturbances are known to occur frequently in patients admitted to the pediatric intensive care unit (PICU). This study aimed to evaluate the changes in serum melatonin levels according to days and sampling times in children admitted to the PICU and to examine the relationship between these levels and age, sex, chronic disease, PRISM score, mechanical ventilation, sepsis, hepatic dysfunction, sedoanalgesia use, and length of stay. For serum melatonin measurements, blood samples were collected at 03.00, 08.00, and 22.00 on days 1, 2, 3, 5, and 10. A total of 79 patients aged between 6 months and 18 years were included in the study. Mechanical ventilatory support was required in 67,1% of the patients, sedoanalgesia was administered in 62,0%, and the incidence of sepsis was 11,4%. Serum melatonin levels increased significantly with the progression of intensive care stay (p<0.0001), and this increase became more pronounced after day 5. No significant difference was observed between sampling times, and the day×time interaction was not statistically significant. No significant association was found between melatonin levels and age, length of stay, or PRISM score. Median melatonin levels did not differ significantly according to sex, presence of chronic disease, mechanical ventilation, or sepsis. When patients receiving and not receiving sedoanalgesia were compared, no significant difference was observed at most measurement times and days; however, median melatonin levels were found to be lower in the sedoanalgesia group on day 1 at 08.00, day 2 at 03.00, and day 5 at 03.00 (p=0.029; p=0.048; p=0.028, respectively). These findings suggest that melatonin levels in pediatric intensive care patients may represent a dynamic physiological parameter reflecting temporal biological recovery and reorganization of the circadian system during the intensive care process, rather than serving as a direct biomarker of disease severity.