Yoğun bakım ünitesinde sürekli renal replasman tedavisi uygulanan hastalarda eser element,vitamin ve elektrolit eksiklikleri
Evaluation of trace element,vitamin and electrolyte deficiencies in critically ill patients receiving continuous renal replacement therapy
- Tez No: 1008113
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK MEMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Elektrolit, Eser Element, Sürekli Renal Replasman Tedavisi, Vitaminler, Electrolyte, Trace Element, Continuous Venovenous Haemodiafiltration, Vitamin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Yoğun bakımda sürekli venovenöz hemodiafiltrasyon uygulanan hastalarda ilk 48 saat içinde gelişen elektrolit, eser element ve suda çözünen B vitamini değişimlerini belirlemek ve replasman gereksinimine ilişkin kanıt sağlamaktır. Trakya Üniversitesi Etik Kurulu onayıyla yürütülen bu prospektif gözlemsel çalışmaya, hemodinamik instabilite nedeniyle sürekli venovenöz hemodiafiltrasyon endikasyonu bulunan 20 erişkin hasta dâhil edilmiştir. Kan örnekleri sürekli venovenöz hemodiafiltrasyon başlangıcında (0. saat), 24. saatte ve 48. saatte alınmıştır. Sodyum, potasyum, klor, magnezyum, fosfat, kalsiyum ile çinko, bakır, selenyum düzeyleri“İndüktif Eşleşmiş Plazma-Kütle Spektrometresi”yöntemiyle; tiamin, riboflavin, nikotinik asit, nikotinamid, pantotenat, piridoksin, biotin, folat ve siyanokobalamin konsantrasyonları“Sıvı Kromatografi-Kütle Spektrometresi/Kütle Spektrometresi”ile ölçülmüştür. Tekrarlayan ölçümlerin değerlendirilmesinde Tek Yönlü Varyans Analizi ya da Friedman testi yapılmış, p<0,05 anlamlı olarak belirlenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 75,4 ± 9,98 yıl, 17'si (%85) 28 gün içinde exitus olmuştur. Potasyum (4,49 → 3,41 mmol/L ; p < 0,001), fosfat (5,18 → 2,85 mg/dL; p < 0,001), magnezyum (2,40 → 1,87 mg/dL; p = 0,009), bakır (2 574,8 → 1 342,7 ppb; p = 0,004) ve selenyum (421,2 → 116,6 ppb; p < 0,001) düzeyleri 48 saatte anlamlı biçimde azalmaktadır. Nikotinik asit (1,84 → 0,90 ng/mL; p = 0,031), nikotinamid (31,7 → 10,2 ng/mL; p = 0,006) ve biotin (1,39 → 0,84 ng/mL; p = 0,043) konsantrasyonlarında da belirgin düşüş saptanmıştır. Sodyum, kalsiyum, çinko ve diğer B vitaminleri anlamlı değişiklik göstermemektedir (p > 0,05). Sürekli venovenöz hemodiafiltrasyon, tedavinin ilk 48 saatinde potasyum, fosfat, magnezyum gibi majör elektrolitler ile bakır, selenyum ve seçili B vitamini fraksiyonlarında klinik olarak önemli kayıplara yol açmaktadır. Bulgular, sürekli renal replasman tedavisi protokollerine fosfat-potasyum-magnezyum içeren replasman çözeltilerinin eklenmesini ve bakır-selenyum ile nikotinamid/biotin takviyesinin 24–48 saat içinde başlatılmasını önermektedir. Erken, hedefe yönelik mikronutrient desteği, organ fonksiyonunu koruma ve mortaliteyi azaltma potansiyeli taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate early changes in electrolytes, trace elements, and B vitamins during the first 48 hours of CRRT in critically ill patients and to determine their relevance for replacement therapy. Methods: This prospective observational study, approved by the Trakya University Ethics Committee, Twenty hemodynamically unstable adult patients admitted to the ICU and requiring continuous venovenous hemodiafiltration were enrolled in the study. Blood samples were collected at baseline and at 24 and 48 hours after treatment initiation. Concentrations of magnesium, calcium, sodium, chloride, potassium, phosphate, copper, zinc, and selenium were determined using ICP-MS. Levels of thiamine, riboflavin, nicotinic acid, nicotinamide, pantothenate, pyridoxine, biotin, folate, and cyanocobalamin were measured by triple quadrupole LC-MS/MS. For statistical analysis, repeated-measures two-way ANOVA or the Friedman test was applied depending on data distribution, and a p value below 0.05 was accepted as statistically significant. Mean age was 75.4 ± 9.98 years; 17 patients (85 %) died within 28 days. Significant 48-hour declines were recorded for potassium (4.49 → 3.41 mmol/Litre ; p < 0.001), phosphate (5.18 → 2.85 mg/ dL; p < 0.001), magnesium (2.40 → 1.87 mg/ dL; p = 0.009), copper (2 574.8 → 1 342.7 ppb; p = 0.004) and selenium (421.2 → 116.6 ppb; p < 0.001). Nicotinic acid (1.84 → 0.90 ng/ mL; p = 0.031), nicotinamide (31.7 → 10.2 ng/ mL; p = 0.006) and biotin (1.39 → 0.84 ng/mL; p = 0.043) levels also fell markedly. Sodium, calcium, zinc and the remaining B vitamins remained unchanged (p > 0.05). Continuous venovenous haemodiafiltration induces rapid and clinically relevant depletion of potassium, phosphate, magnesium, copper, selenium and selected B-vitamin fractions within 48 hours. Incorporating phosphate-potassium-magnesium enriched replacement solutions and initiating copper-selenium plus nicotinamide/biotin supplementation within the first 24–48 hours may mitigate micronutrient deficits and improve clinical outcomes. Early goal-directed micronutrient therapy warrants integration into standard continuous venovenous haemodiafiltration protocols.