Orak hücre anemili hastalarda öz bakım yönetiminin semptom yönetimi ve yılmazlığa etkisi
The effect of self-care management on symptom management and resilience in patients with sickle cell anemia
  1. Tez No: 1008135
  2. Yazar: SERTAÇ MERDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Orak Hücre Anemisi, Öz Bakım Yönetimi, Semptom Yönetimi, Yılmazlık, Sickle Cell Disease, Self-Care Management, Symptom Management, Resilience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma; orak hücre anemili hastalarda öz bakım yönetiminin semptom yönetimi ve yılmazlığa etkisini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir.Çalışmanın örneklemini Nisan-Aralık 2022 tarihleri arasında Hatay İskenderun Devlet Hastanesi- Kalıtsal Kan Hastalıkları polikliniğinde tedavi görmekte olan, 18 yaş üzerindeki, 93 orak hücre anemili hasta oluşturmuştur. Çalışma, literatürden destek alınarak oluşturulan Birey Tanıtım Formu, Kronik Hastalıklarda Öz Bakım Yönetimi Ölçeği (ÖBYÖ), Memorial Semptom Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ) ve Yetişkin Yılmazlık Ölçeği (YYÖ) kullanılarak 15-20 dakikalık yüz yüze görüşmeler ile gerçekleştirilmiştir. Veriler IBM SPSS-27 programı ile analiz edilerek normal dağılıma uygunluk Shapiro-Wilk testi ve Histogram Grafiği ile varyansların homojenliği ise Levene testi ile değerlendirilmiştir. Grup karşılaştırmalarında Bağımsız Örneklem t Testi (Student t) ve Tek Yönlü Varyans Analizi (OneWayANOVA) testleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, YetişkinYılmazlık Ölçeği Toplam puan ortalaması 60.26±12.10 olarak elde edilmiştir. Özyeterlik Boyutu puan ortalaması 25.83±6.15 olarak elde edildi. İç Kontrol Odağı Boyutu puan ortalaması 7±2.19 olarak elde edilmiştir. Aile ve Sosyal Ağlar Boyutu puan ortalaması 10.96±3 olarak elde edilmiştir. Azim Boyutu puan ortalaması 7.58±3.32 olarak elde edilmiştir. Başa Çıkma ve Uyum Boyutu puan ortalaması 8.89±2.59 olarak elde edilmiştir.. Kronik Hastalıklarda Öz Bakım toplam puan ortalaması 117,27±25.02 olarak elde edilmiştir. Sosyal Koruma Boyutu puan ortalaması 45.61±11.51 olarak elde edildi. Öz Koruma Boyutu puan ortalaması 71.66±15.36 olarak elde edilmiştir. Yılmazlık Ölçeği toplam puanı ile Kronik Hastalıklarda Öz Bakım Yönetimi Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı farklılık tespit edilmiştir (r=0.396, p<0.001). Orak Hücre Anemisi gibi yönetim süreci güç olan kronik hastalıklarda Öz Bakım Yönetimi sağlayabilmenin bireyleri daha yılmaz hale getirdiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study in order to determine the effects of self-care management on symptom management and resilience in patients with sickle cell anemia. The study sample consisted of 93 sickle cell anemia patients over the age of 18 who were treated at Hatay Iskenderun State Hospital - Hereditary Blood Diseases outpatient clinic between April and December 2022. The study was carried out with 15-20 minute face-to-face interviews using the Individual Identification Form, Chronic Disease Self-Care Management Scale (SCSM), Memorial Symptom Assessment Scale (MSAS) and Adult Resilience Scale (ADS) created with support from the literature. The data were analyzed with the IBM SPSS-27 program and compliance with normal distribution was evaluated with the Shapiro-Wilk test and Histogram Plot, and homogeneity of variances was evaluated with the Levene test. Independent Samples t Test (Student t) and One-Way Analysis of Variance (OneWayANOVA) tests were used in group comparisons. As a result of the study, the total mean score of Adult Resilience Scale was obtained as 60.26±12.10. The mean score of Self-Efficacy Dimension was obtained as 25.83±6.15. The mean score of Internal Locus of Control Dimension was obtained as 7±2.19. The mean score of Family and Social Networks Dimension was obtained as 10.96±3. The mean score of Perseverance Dimension was obtained as 7.58±3.32. The mean score of Coping and Adaptation Dimension was obtained as 8.89±2.59. The total mean score of Self-Care in Chronic Diseases was obtained as 117.27±25.02. The mean score of Social Protection Dimension was obtained as 45.61±11.51. The mean score of Self-Protection Dimension was obtained as 71.66±15.36. A positive, moderately significant difference was found between the total score of the Resilience Scale and the Self-Care Management in Chronic Diseases Scale (r=0.396, p<0.001). It can be said that being able to provide Self-Care Management in chronic diseases with difficult management processes such as Sickle Cell Anemia makes individuals more resilient.