Serum ürik asit seviyesi ve nütrisyonel parametrelerin bası yarası gelişimi üzerindeki prediktivitesinin prospektif olarak incelenmesi
Prospective evaluation of the predictive value of serum uric acid levels and nutritional parameters on the development of pressure ulcers
  1. Tez No: 1008134
  2. Yazar: ERSEL TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY YILMAZ ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yatak yaraları, Ürik asit, Uric acid
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bası yaraları, özellikle yaşlı ve yatağa bağımlı bireylerde görülen önemli bir sorundur. Beslenme yetersizliği yaraların gelişimindeki temel risk faktörlerinden biridir. Bu çalışmada, serum ürik asit, homosistein ve nütrisyonel parametrelerin düzeylerinin bası yarası gelişimi üzerindeki prediktivitesi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız vaka-kontrol, gözlemsel, prospektif tek merkezli bir çalışmadır. Çalışmamıza 65 yaş ve üzeri yatağa tam bağımlı; bası yarası olmayan 172 kişi ile bası yarası olan 161 kişi olmak üzere toplamda 333 kişi ile başlanmış olup bası yarası gelişen 18 kişi çalışma dışı bırakılmıştır. Hastanın başvuru anında, bası yarası mevcudiyeti, var ise yeri ve evresi, mevcut hastalıkları, kullandığı ilaçları, bakım hizmeti gördüğü yer, yatağa bağımlılık süresi ve havalı yatak kullanım durumu not edilmiş, günlük aldığı kalori ve protein miktarı, Charlson komorbidite skoru, vücut kitle indeksi, ECOG skoru, MNA-SF skoru hesaplanmış; serum ürik asit, albümin, prealbümin, hemoglobin, kreatinin, vitamin B12, folat ve homosistein seviyeleri ölçülmüş ve kaydedilmiştir. Hastanın takip eden 1. ay ve 3. ayında bası yarası varlığı, var ise yeri ve evresi, MNA-SF skoru not edilmiş; aynı parametreler ölçülmüş ve not edilmiştir. Veriler grup içi ve gruplar arası istatistiksel olarak analiz edilmiş ve son olarak regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Lojistik regresyon analizine göre prealbümin ve ürik asit değişkenleri bası yarası varlığı ile bağımsız ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkilidir. Prealbümin için optimum kesim değeri ≤0.125 g/l (duyarlılık %96.0, özgüllük %98.7), ürik asit için ≤4.95 mg/dl (duyarlılık %93.2, özgüllük %99.4) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Serum ürik asit ve prealbümin seviyeleri, diğer nütrisyonel göstergelerle birlikte, bası yarası riskinin erken belirlenmesinde kullanılabilecek değerli biyobelirteçler olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pressure ulcers are a significant problem, particularly in elderly and bedridden individuals. Nutritional deficiencies are among the primary risk factors in the development of these ulcers. This study aimed to evaluate the predictive value of serum uric acid, homocysteine, and other nutritional parameters in the development of pressure ulcers. Materials and Methods: Our study is a case-control, observational, prospective, single-center study. A total of 333 individuals aged 65 years and older who were fully bedridden were initially enrolled, including 172 individuals without pressure ulcers and 161 individuals with pressure ulcers; however, 18 participants who developed pressure ulcers during follow-up were excluded from the analysis. At the time of enrollment, the presence of a pressure ulcer, its location and stage (if present), comorbid conditions, current medications, place of care, duration of bedridden status, and use of an air mattress were recorded. Daily caloric and protein intake, Charlson Comorbidity Index, body mass index, ECOG performance status, and MNA-SF score were calculated. Serum levels of uric acid, albumin, prealbumin, hemoglobin, creatinine, vitamin B12, folate, and homocysteine were measured and documented. At the 1st and 3rd months of follow-up, the presence, location, and stage of any pressure ulcer and the MNA-SF score were recorded again, and the same parameters were re-evaluated. The data were statistically analyzed within and between groups, and finally, regression analysis was performed. Results: According to the logistic regression analysis, prealbumin and uric acid were identified as independent and statistically significant predictors of pressure ulcer presence. The optimal cut-off value for prealbumin was determined to be ≤0.125 g/L (a sensitivity of 96.0% and a specificity of 98.7%), and for uric acid ≤4.95 mg/dL (a sensitivity of 93.2% and a specificity of 99.4%). Conclusion: Serum uric acid and prealbumin levels may serve as useful biomarkers for the early detection of pressure ulcer risk.