Endometrium kanserinde karotis intima media kalınlığının klinikopatolojik faktörler üzerine etkisi
The effect of carotid intima-media thickness on clinicopathological factors in endometrial cancer
  1. Tez No: 1008151
  2. Yazar: HAYRİYE BAŞAK AVCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriyum kanseri, karotis intima-media kalınlığı, KİMK, metabolik sendrom, postmenopoz, subklinik ateroskleroz, Endometrial cancer, carotid intima-media thickness, CIMT, metabolic syndrome, postmenopausal, subclinical atherosclerosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometriyum kanseri (EK), postmenopozal dönemde sık görülen ve hormonal, metabolik ve genetik faktörlerin etkileşimi ile gelişen önemli bir jinekolojik malignitedir. Metabolik sendrom bileşenleri ve sistemik inflamasyonun, hem kanser gelişimi hem de vasküler hasar üzerinde belirleyici rol oynadığı bilinmektedir. Karotis intima-media kalınlığı (KİMK), subklinik aterosklerozun non-invaziv bir göstergesi olarak, sistemik inflamasyon ve endotelyal disfonksiyon ile ilişkili bir biyobelirteçtir. Bu çalışmada, postmenopozal endometriyum kanseri hastalarında KİMK düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu parametrenin klinik, metabolik ve histopatolojik özellikler ile ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmaya postmenopozal dönemde endometriyum kanseri tanısı alan hastalar ile yaş ve vücut kitle indeksi açısından benzer kontrol grubu dahil edilmiştir. Tüm olgularda bilateral karotis arterlerden ultrasonografik olarak KİMK ölçümleri yapılmış; eş zamanlı olarak demografik veriler, menopoz süresi, biyokimyasal parametreler ve lipid profilleri kaydedilmiştir. Histopatolojik değerlendirmeler ile tümör tipi, grade, myometriyal invazyon ve lenfovasküler alan invazyonu gibi parametreler analiz edilmiştir. Elde edilen veriler tek ve çok değişkenli istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiş, ayrıca KİMK'nin tanısal performansı ROC analizi ile incelenmiştir. Bulgular: Endometriyum kanseri grubunda ortalama yaşın kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Her iki grup arasında vücut kitle indeksi açısından anlamlı fark bulunmazken, EK grubunda LDL kolesterol, total kolesterol ve açlık kan şekeri düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Karotis intima-media kalınlığı değerleri (sağ, sol ve ortalama KİMK) EK grubunda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı şekilde artmış olarak saptanmıştır. Çok değişkenli analizde menopoz süresi, endometriyum kanseri gelişimi için bağımsız risk faktörü olarak belirlenmiştir. ROC analizinde KİMK'nin EK'yi ayırt etmedeki AUC değeri 0.691 olarak bulunmuş ve orta düzeyde tanısal performans gösterdiği belirlenmiştir. Histopatolojik değerlendirmede olguların büyük çoğunluğunun endometrioid tip ve düşük-orta grade özellikte olduğu, ayrıca p53 wild tip moleküler profilin baskın olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışma, endometriyum kanseri ile subklinik ateroskleroz arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. KİMK artışı, EK hastalarında sistemik vasküler hasarın bir göstergesi olup, hastalığın yalnızca lokal bir malignite değil, aynı zamanda sistemik bir hastalık süreci ile ilişkili olduğunu desteklemektedir. KİMK'nin klinik pratikte yardımcı bir biyobelirteç olarak kullanımı mümkün görünmekte olup, EK hastalarının yönetiminde kardiyovasküler risklerin de multidisipliner yaklaşımla değerlendirilmesi önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Endometrial cancer (EC) is a common gynecological malignancy observed in the postmenopausal period and develops through the interaction of hormonal, metabolic, and genetic factors. Components of metabolic syndrome and systemic inflammation are known to play a significant role in both carcinogenesis and vascular damage. Carotid intima-media thickness (CIMT) is a non-invasive marker of subclinical atherosclerosis and reflects systemic inflammation and endothelial dysfunction. This study aimed to evaluate CIMT levels in postmenopausal endometrial cancer patients and to investigate its association with clinical, metabolic, and histopathological parameters. Methods: This study included postmenopausal patients diagnosed with endometrial cancer and a control group with similar age and body mass index. CIMT measurements were obtained bilaterally from the carotid arteries using ultrasonography. Demographic data, duration of menopause, biochemical parameters, and lipid profiles were recorded. Histopathological features including tumor type, grade, myometrial invasion, and lymphovascular space invasion were analyzed. Statistical analyses were performed using univariate and multivariate models, and the diagnostic performance of CIMT was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis. Results: The mean age of the endometrial cancer group was significantly higher than that of the control group. Although no significant difference was observed in body mass index between the groups, LDL cholesterol, total cholesterol, and fasting blood glucose levels were significantly higher in the EC group. CIMT values (right, left, and mean) were significantly increased in the EC group compared to controls. In multivariate analysis, duration of menopause was identified as the only independent risk factor for the development of endometrial cancer. ROC analysis demonstrated that CIMT had a moderate diagnostic performance with an AUC value of 0.691. Histopathological evaluation revealed that most cases were endometrioid type with low-to-intermediate grade, and p53 wild-type molecular profile was predominant. Conclusion: This study demonstrates a significant association between endometrial cancer and subclinical atherosclerosis. Increased CIMT reflects systemic vascular damage in EC patients and supports the concept that endometrial cancer is not only a localized malignancy but also associated with systemic disease processes. CIMT may serve as a useful adjunctive biomarker in clinical practice. Therefore, a multidisciplinary approach considering both oncological and cardiovascular risks is essential in the management of patients with endometrial cancer.