İlçe hastanesinde aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların polifarmasi hakkında düşünce ve tutumlarının değerlendirilmesi
The evaluation of patients' thoughts and attitudes towards polypharmacy in famiily medicine polyclinic in the district hospital
- Tez No: 1008171
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Polifarmasi, aile hekimliği, hasta tutumları, ilaç kullanımı, birinci basamak, Polypharmacy, family medicine, patient attitudes, medication use, primary care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ilçe hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların polifarmasi hakkındaki düşünce ve tutumlarını değerlendirmek, polifarmasi prevalansını ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki araştırma Kayseri Özvatan İlçe Devlet Hastanesi 2 No'lu AHB'de gerçekleştirildi. Çalışmaya, en az bir ilacı bir aydır kullanan, 18 yaş üzeri ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 233 hasta dahil edildi. Veriler, 23 soruluk yapılandırılmış anket formu ile yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı; sosyodemografik özellikler, ilaç kullanım alışkanlıkları, polifarmasiye ilişkin düşünce ve tutumlar sorgulandı. Analizler için SPSS-22 programı kullanıldı, p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 64.3±11.3; %40.8'i kadın idi. Katılımcıların %80.7'si ilaçlarını düzenli kullandığını, %31.8'i çok fazla ilaç aldığını düşündüğünü, %29.6'sı ise bazı günler tedavinin yarardan çok zarar getirdiğini hissettiğini ifade etti. Hastaların %96.6'sı tüm ilaçlarının gerekli olduğuna inanırken, %95.3'ü doktorunun önerisiyle ilaç sayısını azaltmaya razı olacağını belirtti. Hastaların %30.0'ında polifarmasi saptandı. Polifarmasi görülme sıklığı; yaşlı hastalarda, gelir düzeyi düşük olanlarda, daha fazla kronik hastalığı olanlarda ve daha uzun süre ilaç kullananlarda istatistiksel olarak yüksek bulundu (p<0.05). Sonuç: Çalışmada hastaların çoğu ilaçlarının gerekli olduğunu düşünmekte, ancak önemli bir kısmı ilaç yükünü fazla hissetmektedir. Bulgular, aile hekimlerinin düzenli ilaç gözden geçirmeleri yaparak hasta merkezli yaklaşımla polifarmasiye bağlı riskleri azaltmada kritik rol üstlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the thoughts and attitudes of patients consulting at the family medicine outpatient clinic of a district hospital regarding polypharmacy, as well as to determine the prevalence of polypharmacy and the influencing factors. Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted at the Kayseri Özvatan District State Hospital, in Family Medicine Clinic No. 2. A total of 233 patients aged 18 and over, who had been using at least one medication for one month and agreed to participate voluntarily, were included in the study. Data were collected through face-to-face interviews using a structured questionnaire consisting of 23 questions, which inquired about sociodemographic characteristics, medication usage habits, and attitudes towards polypharmacy. The analyses were performed using SPSS-22 software, with p<0.05 considered significant. Results: The mean age of participants was 64.3±11.3 years; 40.8% were female. 80.7% of participants reported using their medications regularly, 31.8% believed they were taking too many medications, and 29.6% felt that, on some days, the treatment brought more harm than benefit. While 96.6% of patients believed all their medications were necessary, 95.3% stated they would be willing to reduce the number of medications if advised by their doctor. Polypharmacy was identified in 30.0% of patients. The prevalence of polypharmacy was found to be statistically higher in elderly patients, those with lower income levels, individuals with more chronic diseases, and those using medications for longer periods (p<0.05). Conclusion: The majority of patients in this study consider their medications to be necessary; however, a significant portion feels burdened by the number of medications. The findings suggest that family physicians should play a critical role in reducing the risks associated with polypharmacy by conducting regular medication reviews with a patient-centered approach.