Kırsal bölgede yaşayan ve aile hekimine göğüs ağrısı şikâyeti ile başvuran hastaların teletıp yöntemi ile yönetimi
Management of patients living in a rural region and applying to A family physician with chest pain with teletip method
- Tez No: 662234
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN DEMİRCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, göğüs ağrısı, EKG, kırsal hekimlik, teletıp, Family medicine, chest pain, ECG, rural medicine, telemedicine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, kırsal bölgede yaşayan ve göğüs ağrısı şikayeti ile ilçe entegre hastanesine başvuran hastaların aile hekimi tarafından Teletıp yöntemi ile bir kardiyologa konsulte edilebilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, Temmuz 2017- Temmuz 2018 tarihleri arasında Bursa ili Büyükorhan ilçesinde Büyükorhan Entegre hastanesi acil servisine göğüs ağrısıyla gelen hastalar ile yapıldı. Çalışmada acil gözlem formları, EKG, kardiyak kan markerları (CK-MB, Troponin ), kullanılmıştır. Hastalar daha sonra Kardiyolog doktora danışıl-mıştır. Hastalar ya serviste takip edilmiş, ya da 112 ambulansla Kalp Hastanesine sevk edilmiştir. Çalışmanın devamında hastaların gittikleri üst merkezde anjiografi yapılma durumları, yoğun bakım yatış durumları ve ölüm kalım durumları araştırılmıştır. Takipler sırasında 2 yıllık mortalite durumları da araştırılmıştır. Bulgular: Aile hekiminin değerlendirdiği hastalardan uzman kardiyolog ile konsülte edilen ve edilmeyen vakaların il merkezindeki kalp hastanesine sevk durumları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Konsulte edilen hastaların sevki daha fazla oranda gözlenmiş-tir. Benzer şekilde uzman kardiyologa danışılan hastalara anjiografi ve stent uygulanması oranı da danışılmayan vakalardan anlamlı düzeyde fazlaydı. Bununla beraber, kardiyoloji ile konsülte edilen vakaların mortalite sağ kalım süreleri arasında fark bulunmamıştır. Hastalarda iki yıllık sağ kalım üzerinde etkili olan sebepler incelendiğinde yaş istatistiksel olarak anlamlı bir faktör olarak tespit edilmiştir. Kronik hastalıklardan ise hipertansiyon ve koroner arter hastalığı iki yıllık mortalite ile ilişkili idi. Sevk, yoğun bakım yatışı ve hastane yatış süreleri de iki yıllık mortalite için tespit edilen risklerdendi. Sonuç: Mevcut çalışma sonuçlarına göre hasta sevk oranları ve girişimsel işlemler kon-sültasyon ile artmış görülmektedir. Artan sevk ve konulan tanı sayısındaki artış mortali-teyi etkilememekle birlikte muhtemeldir ki yaşam kalitesini olumlu etkilemiştir. Bu ko-nuda tam bir yargıya varabilmek için daha fazla kanıtın birikmesine ihtitaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Aim of the study is to investigate the consultability of patients living in rural areas and admitted to the district integrated hospital with chest pain to a cardiologist by tele-medicine method by family physician. Methods: In July July 2017 - July 2018, The study was performed with patients who came to the Emergency Department of Büyükorhan integrated hospital in Büyükorhan District of Bursa province with chest pain. Emergency observation forms, ECG, cardiac blood markers (CK-MB, Troponin) were used in the study. Patients were then consulted by a cardiologist doctor. Patients were either monitored at the service or transported to the Heart Hospital by 112 ambulances. In the continuation of the study, angiography, intensive care hospitalization and life and death conditions were investigated in the up-per center where the patients went. 2-year mortality conditions were also investigated during follow-ups. Results: There was a significant difference between patients evaluated by a family doc-tor, a specialist cardiologist, and cases referred to a heart hospital in the city center of the consulted and not consulted. In patients who were consulted, love was observed at a higher rate. Similarly, the rate of angiography and stent administration to patients con-sulted by a specialist cardiologist was significantly higher than in non-consulted cases. However, there was not any difference between mortality rates of the consulted cases and controls. Age was statistically significant factor when examining the causes that affect two-year survival in patients. From chronic diseases, high blood pressure and co-ronary artery disease were associated with two-year mortality. Referrals, intensive care admissions and hospital admissions were also among the identified risks for two-year mortality. Conclusions: According to the results of the current study, patient referral rates and interventional procedures increased with consultation. Although the increase in the number of referrals and diagnoses did not affect mortality, it is likely that it positively affected quality of life. In order to reach a full judgment on this issue, there is a need to accumulate more evidence.